marți, 23 iunie 2009

sanatatea si soarele

Expunerea la soare este benefică pentru organismul uman. Ajută la sinteza vitaminei D, întăreşte articulaţiile prevenind artrita şi osteoporoza, asigură un bronz de durată. În toate cazurile, este vorba de o expunere moderată, folosind creme de protecţie adecvate tipului de piele.



Excesul poate provoca ar­suri, mai uşoare sau mai grave şi, în cazuri de sensibilitate ri­di­cată, chiar cancer de piele. În aceste condiţii, chiar dacă este vară şi ne gândim la o plajă re­la­xantă pe malul mării, este bine să ţinem cont de câteva re­guli care, cu siguranţă, ne vor face concediul mai plăcut. În acest sens, se recomandă folo­si­rea în permanenţă a unei cre­me de protecţie solară, chiar dacă expunerea la soare este de scurtă durată (pe stradă, în drum spre serviciu). Este bine să se ferească de soare mai ales copiii, persoanele în vârstă, cardiacii şi cei care se află sub tratament cu antibiotice. În ceea ce priveşte bronzarea, tre­bu­ie să ştim să profităm de pla­jă cu moderaţie, astfel încât să nu ne fie afectată sănătatea. Aceasta, deoarece trebuie să fim conştienţi de efectele no­ci­ve ale razelor ultraviolete (UVA şi UVB) asupra or­ga­nis­mu­lui.

Alegerea celor mai bune tratamente pentru pielea sensibilă


Cel mai indicat este să fa­cem plajă până la ora 11.00 şi du­pă ora 16.00. Astfel, la fi­na­lul vacanţei, ne putem bucura de un bronz uniform şi fără ar­suri. De asemenea, este indicat să ne consultăm în per­ma­nen­ţă cu cosmeticiana şi să alegem ce­le mai bune tratamente pen­tru pielea sensibilă, dacă este ca­zul, şi cele mai eficiente so­lu­ţii de protecţie solară. Dacă mer­gem în excursie pe munte, este indicat să folosim o cremă de protecţie cu factor de pro­tec­ţie 10 pentru faţă şi mâini, de­oarece razele ultraviolete sunt nocive şi la înălţimi mari. Sunt necesare doar câteva mi­nu­te de expunere neprotejată la soare pentru a obţine s­u­fi­ci­en­tă vitamină D. Este imp­or­tant să alegem crema de pro­tec­ţie potrivită pentru fiecare tip de piele, pentru a-i asigura o protecţie ridicată şi un nivel de hidratare optim.

Expunerea la soare stimulează sinteza vitaminei D


Printre beneficiile expunerii la soare se numără profilaxia ra­­hitismului prin stimularea sin­tezei de vitamină D, be­ne­ficii terapeutice în boli precum pso­riazis, eczeme, acnee, der­ma­tită seboreică, dar şi bron­zul, care ne face să ne simţim mai frumoşi. Efecte nocive, le­g­ate de expunerea la soare în ex­ces, cauzează îmbătrânirea pre­matură a pielii, infecţii cu­ta­nate, rozacee şi, în cazurile cele mai grave, cancer cutanat. Cei mai vulnerabili la cancer sunt bătrânii, mai ales cei care au trăit în zone însorite şi persoanele cu piele mai puţin pigmentată. Expunându-ne con­stant la soare, am putea dez­volta în timp o dependenţă de efectele pozitive ale ace­s­tu­ia. Dependenţa de bronz poate fi motivul pentru care cam­pa­nii­le de conştientizare a po­pu­la­ţiei cu privire la riscurile expunerii excesive la soare nu au dat rezultate. Atât bron­za­rea artificială, cât şi cea nat­u­ra­lă fără mijloace de protecţie sunt la fel de periculoase pen­tru organism.

Bronzarea provoacă îmbătrânirea prematură a pielii


Chiar dacă principalul mo­tiv pentru a apela la bro­n­zare este de natură estetică, e bine să reţinem că aceasta pro­voacă îmbătrânirea prematură a pielii, apariţia ridurilor şi a pe­telor maronii. O idee greşită este că bronzul artificial pre­gă­teş­te pielea pentru bronzul na­tural. Puţini ştiu că, prin bron­zul artificial, pielea este expusă unei doze de raze UVA de la trei până la şase ori mai pu­ter­ni­că decât cea a luminii solare directe. De asemenea, nu este adevărat că bronzul artificial este necesar pentru un aport adecvat de vitamina D, deoa­re­ce aceasta este sintetizată la ni­ve­lul pielii sub acţiunea razelor UVB, nu a razelor UVA emi­se, în principal, de solar. Pen­tru a obţine aportul corect de vi­tamina D sunt de ajuns o plim­bare în aer liber (cu pro­tec­ţie obligatorie) şi consumul re­gu­lat de alimente care conţin vi­ta­mina D (lactate, unt, peş­te).


20 de minute în solar echivalează cu două ore de plajă la amiază

Anumite persoane sunt fo­­tosensibile (au o sen­si­bi­li­tate crescută la lumina so­la­ră), cu tendinţa de a suferi ar­suri mult mai uşor decât cei­lalţi. Fotosensibilitatea este fa­vorizată de ingredientele din parfumuri, cosmetice sau antibiotice. Manifestările sunt, de regulă, uşoare: se în­ro­şesc zonele expuse (în spe­ci­al faţa, gâtul, umerii), dar pot merge până la forme gra­ve, însoţite de afectarea stării generale, durere şi febră. 20 de minute în solar echi­va­lea­ză, în ceea ce priveşte razele UVA, cu două ore de plajă la amiază, în plus 60.000 de alu­niţe maligne sunt descoperite în fiecare vară. Cu toate aces­tea, un număr mare de oa­meni nu acordă atenţie cre­me­lor de protecţie solară. Hi­dra­tarea este esenţială, aşa că beţi cât mai multă apă plată şi evitaţi băuturile alcoolice ce în­cetinesc formarea pig­men­tu­lui. Pentru a elimina sarea din apa mării sau clorul din pis­cine, faceţi întotdeauna duş după plajă.

Niciun comentariu: