marți, 9 iunie 2009

Deşi Alianţa PSD+PC se consideră învingătoare, în realitate, democrat-liberalii sunt adevăraţii laureaţi ai alegerilor europarlamentare din Mehedinţi. Raţionamentul este cât se poate de simplu: diferenţa între social-democraţi şi democrat-liberali a fost de doar 1,46%, asta în condiţiile în care dacă cei 2,5% ai Elenei Băsescu se cumulează cu cei 35,62% ai PD-L, rezultă un scor final de 38% în favoarea familiei democrat-liberale.



Judeţul Mehedinţi se află pe locul 4 în topul prezenţei la vot, cu 40,7 la su­tă, şi potrivit statisticilor BEJ în mediul ru­ral prezenţa la vot a fost net s­u­pe­ri­oa­ră celei din mediul urban (33 la sută, fa­ţă de respectiv aproape 20%). Po­tri­vit rezultatelor finale comunicate de BEJ, PSD+PC a obţinut cu 1256 de vo­turi mai mult decât PD-L. Pe locul al trei­lea se află PNL, cu 15,08 la sută, u­r­mat de PRM, cu 7,7 la sută. Elena Bă­ses­cu a fost votată de 2226 de alegători din cei 88.994 prezenţi la vot, obţinând 2,5 la sută. PNŢ-CD a reuşit 1 la sută, restul competitorilor obţinând sub 1 la sută. Procentual, situaţia finală de la Me­he­dinţi este următoarea: PSD+PC – 37,08 la sută, PD-L – 35,62 la sută, PNL – 15,08 la sută, PRM – 7,7 la sută, Elena Băsescu – 2,5 la sută, PNŢ-CD – 1 la sută. Interesant este faptul că nu mai puţin de 365 de votanţi au ales UDMR, un partid aproape inexistent în Mehedinţi. Situaţia pe urban este net în favoarea PD-L care a câştigat în 4 din cele cinci centre urbane mehe­din­ţe­ne. În Severin, PD-L a luat 33 la sută faţă de 26 la sută, PSD. Judeţul Me­he­dinţi a devenit, încă de la primele esti­mări privind prezenţa la vot, celebru, la un moment dat fiind chiar pe primul loc în ceea ce priveşte prezenţa la vot în mediul rural. De asemenea, cu 40,7 la sută, judeţul s-a clasat pe locul 4 în to­pul judeţelor fruntaşe la prezenţă la ur­ne. În acest context, surprizele nu au în­târziat să apară, dar nici acuzaţiile de turism electoral, care după pronunţarea rezultatelor finale vin din toate părţile.

PD-L învingător la oraşe


Concret, la urne s-au prezentat un nu­măr de 88.994 de mehedinţeni. Din­tre aceştia, 32.955 (37,08%) au votat PSD+PC, 31.699 (35,62%) cu PD-L, 13.416 (15,08%) cu PNL, 6893 (7,7%) cu PRM, 2226 (2,5%) cu Elena Bă­sescu, 882 (1%) cu PNŢ-CD, restul fiind sub 1%. Statisticile arată că în mu­nicipiile Turnu-Severin şi Orşova şi în oraşele Strehaia şi Baia de Aramă, PD-L a ieşit învingător, în timp ce doar la Vânju Mare PSD a fost în frunte. Spre exemplu, în Severin PD-L a luat 33 la sută în timp ce PSD doar 26 la sută. La nivel judeţean, diferenţa dintre pri­mul clasat PSD şi PD-L este 1,46 la su­tă, iar în condiţiile în care democrat-li­beralii şi-ar cumula rezultatul cu cel al Elenei Băsescu, s-ar ajunge la 38 la sută. De altfel, PD-L a vorbit despre această posibilitate încă din prima clipă în care a luat act de rezultatele finale. De asemenea, în tabăra portocalie se vor­beşte şi de sesizarea şi analizarea unor nereguli în mediul rural, în baza cărora s-ar fi putut vicia rezultatul, mai ales că diferenţa procentuală este atât de mică. De cealaltă parte, la PSD bu­cu­ria este imensă, iar preşedintele Adrian Duicu o savurează fără a-şi ex­pri­ma vreun soi de nemulţumire asupra des­făşurării procesului de vot. La lib­e­rali, bucuria este una rezervată şi se li­mi­tează doar la obţinerea unui scor pes­te media pe ţară, ceea ce îi conferă liniş­te şi garanţie liderului judeţean, Li­viu Mazilu. Totuşi, pe lângă turism e­lec­toral liberalii sunt singurii care arată cu degetul către propriii primari despre care Mazilu crede că nu s-au implicat po­litic.


Prefectul a votat şi a verificat

Prefectul judeţului Mehedinţi a vo­tat la ora 8 şi 30 de minute la secţia de votare numărul 8, la care este arondat. Ion Mîţu a fost printre primii votanţi ai secţiei. La ieşirea de la urne, pre­fec­tul declara: „Astăzi, am votat cu gân­dul că România are nevoie de Europa, Me­hedinţiul are nevoie de Europa. Vrem cu toţii să trăim într-un judeţ european. Acesta este viitorul pe care ni-l dorim. Am obţinut dreptul de a circula liberi oriunde în Europa, de a munci în Uniunea Europeană. Foarte multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii sunt finanţate cu bani europeni. Cred că avem obligaţia de a trimite la Bruxelles politicieni capa­bili, oameni care să ne reprezinte şi să su­sţină cauza României. Vreau să adre­sez o rugăminte tuturor mehe­din­­ţenilor, să nu trateze cu dezinteres scru­tinul de astăzi. Este important să ie­şim la vot să arătăm tuturor că lo­cui­torii acestui judeţ merită o viaţă mai bună, merită să trăiască în Uni­u­nea Europeană”. După ce a votat, pre­fectul a plecat în judeţ pentru a veri­fica secţiile de votare şi a se asi­gu­ra că nu există probleme în ceea ce pri­veşte siguranţa şi corectitudinea scru­tinului european.

Ministrul Apărării Naţionale a votat la Severin

A preferat să voteze în Turnu-Se­ve­rin la doar câteva ore de la în­toar­ce­rea din Afganistan. Ministrul Apărării Na­ţionale, Mihai Stănişoară, a votat ca în fie­care an la Turnu-Severin, chiar da­că legea îi permitea să voteze ori­un­de! În fa­milie, alături de soţia sa şi de cei doi copii, re­pre­zen­tan­tul gu­ver­nu­lui şi-a dat vo­tul în­cre­ză­tor în şansele Ro­mâniei de a deveni un stat cu ad­e­vă­rat eu­ro­pean. Ministrul a efectuat o vi­zită maraton în Irak şi Afganistan unde, alături de preşedintele Ro­mâ­ni­ei, Traian Băsescu, i-a vizitat pe mi­li­ta­rii români dis­lo­caţi în teatrele de o­pe­raţiuni. Demnitarul a ţinut să îi asigure pe ro­mâni încă oda­tă de eforturile cons­­tan­te pe care guvernul le face pentru ca ţa­ra noastră să de­păşească bine pe­ri­oa­da de recesiune mondială. „Am do­rit să votez îm­pre­u­nă cu familia aşa cum fac de fiecare dată, pentru că fa­mi­lia este pentru mine ex­trem de i­m­por­tantă şi în al doilea rând nu am cum să uit că sunt senator de Me­hedinţi”, a declarat ministrul Apărarii ime­diat după ce a votat.

Impresii la cald

Imediat după anunţarea re­zul­ta­telor finale la nivel judeţean, li­de­rii celor trei partide importante, PSD, PD-L şi PNL, şi-au exprimat punc­tele de vedere. Adrian Duicu, lide­rul social-democrat meh­ed­in­ţean, nu are obiecţii şi nici nu vrea să acuze nereguli din timpul pro­cesului de vot, fiind mulţumit doar de rezultat: „Rezultatul obţinut con­firmă schimbarea garniturii de la vârful PSD Mehedinţi şi aş vrea să mulţumesc pe această cale me­he­dinţenilor care au votat cu PSD”. Deputatul Doiniţa Chircu (foto), preşedintele PD-L Me­he­dinţi, ne-a declarat: „În acest m­o­ment, studiem listele suplimentare deoarece am constatat, cel puţin mediul rural, că 23 la sută din vo­tanţi se regăsesc pe aceste liste, am des­coperit chiar şi un caz de vot du­blu, în localităţile Plopi şi Pru­ni­şor, şi analizăm totodată situaţia de la Vînjuleţ, unde procentul de par­ti­cipare este de peste 100 la sută. Pe ansamblu, eu cred că rezultatul nostru este unul foarte bun, dacă ne gândim că împreună cu EBA avem 38 la sută, dar şi dacă ne gân­dim că am câştigat în mediul urban net. PD-L este, de fapt, câş­ti­gă­to­rul scru­tinului europarlamentar din Me­­hedinţi, degeaba alţii îşi fac iluzii”. Şi liderul PNL Mehedinţi, Li­­viu Mazilu, vorbeşte despre tu­rism electoral, nereguli şi chiar des­pre aceeaşi comună Vînjuleţ, dar nu ascunde faptul că este mul­ţu­mit de scorul peste media pe ţară. „Sunt dezamăgit de rezultatul în sine deoarece noi ne aşteptam la peste 20 la sută, dar sunt deza­mă­git şi mai mult de prestaţiile pri­ma­ri­lor liberali din multe comune, ca­re nu s-au implicat activ şi nu ne-au ajutat cu nimic. Totuşi, în con­tex­tul actual al unei prezenţe nes­pe­rat de mari la vot în judeţ, re­zul­tatul nostru peste media pe ţară este unul bun. Vreau să mai sem­na­lez turismul electoral şi faptul că există comune, precum Vân­juleţ, unde prezenţa la vot a fost de 101 la su­tă”, a precizat Liviu Ma­zi­lu.

Gherghe şi Grosu au votat cu cei mai buni

Primarul Severinului, Constantin Gherghe (foto), a votat la sec­ţia unde este arondat mai exact la Colegiul Naţional Traian din mu­ni­cipiu, în jurul ori 9,45, însoţit de soţia, Emilia, fiica, Anca şi fiul, Lu­cian. „Juniorul este minor, dar l-am adus cu noi să se obişnuiască cu exerciţiul votării. Am votat cu motivaţia că-mi doresc o ţară cu drep­turi depline în Uniunea Europeană şi am votat pentru cei mai com­petenţi europarlamentari”, ne-a declarat primarul Constantin Gher­ghe. Viceprimarul Mircea Grosu a votat tot la primele ore ale di­mineţii la Şcoala Nr. 15, secţia 29, unde este arondat. „Am vo­tat pentru drepturi depline ale românilor în Uniunea Europeană, pen­tru o sigură şi mai bună liberă circulaţie în UE, pentru atragerea de mai multe fonduri europene, pentru dreptul la muncă în UE. Îndemnul meu este ca cetăţenii să vină în număr cât mai mare la vot”, spunea viceprimarul la ieşirea de la vot.


Rromii, primii la votare în Dudaşul Cerneţiului


Alegătorii din satul me­he­din­ţean Dudaşul Cerneţiului, co­mu­na Şimian, unde predomină po­pu­laţia de etnie rromă, s-au gră­bit să vină la urne încă de la pri­me­le ore ale dimineţii, împinşi de la spate de liderii lor. Unul dintre aceştia, care susţine că este buli­ba­şă, Duroi Toma, de 65 de ani, ne-a dec­larat că ţiganii sunt cei mai conş­tincioşi şi chiar sunt bine infor­maţi asupra alegerilor europar­­la­me­n­tare. Îmbrăcat im­pe­­ca­bil, la alb, cu pălărie de texan şi cu un lanţ gros de aur la gât, bu­li­başa Du­roi supraveghea cu mul­tă aten­ţie intrarea în secţia de vo­­tare 261 din Dudaş. În jurul orei 11,00, din cele 875 de per­soa­ne îns­crise pe lista electorală, ve­ni­­se­ră deja la vot 80, majo­ri­ta­tea rro­­mi. „Noi, ţiganii, ştim ce în­seam­nă Uniunea Europeană că am fost şi pe afară de atâtea ori şi vrem să fim ajutaţi de viitorii eu­ro­parlamentari. Ţiganii vin la vot, iar care nu pot ne ducem du­pă ei şi îi aducem”, ne-a de­cla­rat Duroi. La Malovăţ, sătenii nu se grăbeau aşa de tare, mai ales că prin apropiere erau în plină des­fă­şurare nedeile de Rusalii. În Me­­hedinţi, au fost amenajate 287 de secţii de votare, din care 64 în Drobeta-Turnu-Severin. În ju­de­ţul Mehedinţi, au fost dis­tri­buite 271.000 de buletine de vot.



Romeo Crîşmaru
Eugen Mitrache
Foto: Justin Stăvaru,
Eugen Negoiţă

Un comentariu:

Valentin spunea...

Candidatura elenei basescu a fost din start una pusa sub semnul fraudei. De ce? Un rationament simplu spune ca un candidat care intra in PE ca independent trebuie sa ramana independent. Altfel, principiile alegerilor europarlamentare sunt cu totul date peste cap. Eu astept o reactie a PE in acest sens. Si mai e o vorba romaneasca "dupa razboi multi voinici se-arata". Cam asa e si cu PD-L-ul care la alegeri s-a clasat pe locul doi si "uita" acum ca Baseasca a fost independenta cand au votat-o oamenii..