luni, 15 iunie 2009

Bolile care se pot lua din piscine

A venit vara! Şi să tot strigi, şi parcă nu-ţi vine să crezi. La un moment dat, poţi chiar să începi să te plângi puţin, că e prea cald. Dar nu şi când te gândeşti la mare, la apă, la piscină, la vacanţă.



Cum litoralul e prea mic, prea departe, cea mai la în­de­mâ­nă scăpare de căldura dintr-un oraş este piscina. Însă, îna­in­te să vă hotărâţi să mergeţi să îno­taţi într-o piscină, trebuie să vă gândiţi în primul rând, da­că este dotată co­res­pu­n­ză­tor. Altfel, nu vă supuneţi la o serie de boli de piele, afecţiuni o­culare sau ale urechilor. Mi­cro­organismele aflate în apele dul­ci de la piscină sau ştrand pot provoca o serie de boli in­fec­ţioase.

Cele mai cunoscute simptome


Simptomele cele mai cu­nos­cute sunt diareea, infecţiile căilor respiratorii, ale ochilor, ale urechilor, ale nasului sau afec­ţiuni cutanate. Cauza in­fec­ţiilor o reprezintă de cele mai multe ori înghiţirea apei con­taminate, însă mi­cro­or­ga­nis­mele pot invada corpul şi la ni­velul urechii, ochilor, nasului sau prin piele, dacă aceasta are le­ziuni. Cei mai expuşi boliilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem i­mu­nitar deficitar.

Cauza contaminării apelor


Contaminarea apelor îşi are drept cauză contactul cu ma­te­riile fecale umane sau animale şi apa schimbată la intervale lungi de timp sau tratată ne­adec­vat. Există o doză corectă de substanţe dezinfectate ce tre­buie menţinută pentru ţi­ne­rea sub control a înmulţirii mi­cro­organismelor. Riscul există şi în cazul în care apa conţine dez­infectanţi. Aceştia pot fi res­ponsabili de apariţia unor rea­cţii alergice şi dermatite de contact. Cele mai frecvente boli de piele luate din piscine sunt: granulomul, care este o afec­ţiune provocată de bac­te­rii­le din apă. Apare în zona ge­nunchiului şi este de natură cro­nică.

Apariţia granulomului


Granulomul de piscină poa­te să apară frecvent la cei ca­re fac baie în piscine cu apă în­călzită, în râuri sau lacuri. A­pa­re la orice vârstă si se pro­duce în zona unei mici leziuni cu­tanate preexistente. Primele semne sunt apariţia unor pa­pu­le violacee care pot evolua spre ulceraţie, perioada de in­cu­baţie fiind de câteva săp­tă­mâni; furuncul, poate fi foarte uşor transmis prin stafilococii prezenţi în apa piscinelor; la ni­velul piciorului îşi pot face apa­riţia şi verucile, nişte negi du­reroşi care trebuie cau­te­ri­zaţi; o altă boală de piele luată din apa ştrandurilor este pi­ti­ri­a­zisul, pete mici, cafenii, apă­ru­te la nivelul trunchiului; per­soa­nele care suferă de acnee vul­gară pot prezenta o agra­va­re a leziunilor, datorită clorului fo­losit la dezinfectarea apei din piscină; pruritul cutanat poa­te să apară la persoanele cu pielea mai sensibilă la clorul din apă sau alte dezinfectante; persoanele foarte sensibile pot dezvolta eczema de contact.

Afecţiuni ale ochilor


Simplul fapt de a intra în apa de la piscină poate cauza mâncărimi. La nivelul ochilor, substanţele dezinfectante din apă pot declanşa cel mai des xe­roză, boală de ochi ca­rac­te­ri­za­tă prin uscarea şi con­tra­c­ta­rea conjunctivei, prin dispariţia secreţiei lacrimale şi opa­ci­fi­e­rea corneii, care, în unele ca­zuri, devine albă. O altă in­fec­ţie frecventă la nivelul ochiului este conjunctivita, data de chla­midia trachomatis. Se mani­festă prin înroşirea ochi­lor, secreţie conjunctivală mu­co­purulentă unilaterală. Oti­tele externe cauzate de apa ca­re, odată intrată în conductul auditiv, poate produce in­fla­ma­­ţii şi implicit o durere in­ten­să, au o largă răspândire în pe­ri­­oadele de vară. Cele mai pe­ri­cu­loase rămân otitele micotice cauzate de o serie de ciuperci pe care pacienţii le contactează atât din apă, cât şi printr-o cu­răţare excesivă a urechii, de cele mai multe ori cu beţişoare care nu sunt avizate der­ma­to­lo­gic.


Cum prevenim astfel de boli

Diversele microorganisme din apă pot declanşa otita de pis­cină. Boala apare la câteva zile după ce s-a făcut baia şi se ma­nifestă prin mâncărimi, dureri, senzaţie de ureche în­fun­dată. Din apa de ştrand, lacuri sau bălţi cu apă stătută se mai poate lua piocianic (bacterie ce poate parazita ocazional pie­lea, urechea externă, tractul respirator superior sau intestinul gros) şi candida. Putem preveni aceste boli dacă respectăm anu­mite condiţii: faceţi duş înainte şi după baia în piscină şi, încercaţi să nu înghiţiţi apă în timpul înotului; dacă aveţi o rană sau o infecţie, evitaţi să mergeţi la piscină; este de ajuns ca o singură persoană din piscină să aibă conjunctivită de pis­ci­nă pentru că boala să se răspândească şi la celelalte per­soa­ne. Pentru a evita transmiterea afecţiunilor oftalmologice, la ie­şirea din piscină sau bazin este obligatoriu ca faţa să fie spă­la­tă cu apă rece; pentru a evita instalarea micozelor, după baie, şter­geţi bine toată suprafaţa pielii; apa de la piscină trebuie fil­tra­tă, iar substanţele dezinfectante nu trebuie să aibă o con­cen­traţie ridicată, pentru că pot irita mucoasele şi ochii. PH-ul apei trebuie menţinut între 6,9 şi 8,2. Iar duşul dinainte de a intră în piscină şi cel după ieşirea din apă, folosind săpun sau gel de duş, este foarte important.



dr. Cristian Jianu

Niciun comentariu: