vineri, 5 iunie 2009

PSD vă cumpără voturile cu 50 de lei bucata!

Tinerii şi ambiţoşii membri PSD sector 1 Bucureşti au început să bată facultăţile şi căminele studenţeşti în căutare de votanţi. Nu contează că aceştia sînt de dreapta, indecişi sau scîrbiţi de politică. Important e, în viziunea pesedistă, să fie dispuşi să-şi vîndă votul pe 50 de lei. Mai mult, pesediştii de la sectorul 1 pe care i-am filmat cu camera ascunsă oferindu-ne bani contra voturi susţin că fac un serviciu societăţii, pentru că încurajează, astfel, prezenţa la vot. Aşa că ziceţi-le „mersi” şi citiţi mai departe.


Ziua 1: Observatorii închipuiţi

S., studentă, aude de la o colegă de la ASE că PSD-ul caută observatori pentru alegerile din 7 iunie.
Publicitate


Simţămintele civice şi cele 2,5 milioane de leivechi cu care aude că ar fi răsplătit un observator o aduc la filiala PSD din sectorul 1, de pe Calea Victoriei. Acolo, i se cere o copie după buletin, apoi e rugată să completeze o fişă de înscriere în „ONG-ul nostru”, ca să aibă drept de observare la alegeri. I se ia numărul de telefon, i se mulţumeşte şi este trimisă acasă.


Ziua 2: „Vii, votezi, ţi-ai luat banii şi-ai plecat!”

A doua zi, S.primeşte un telefon. „Eşti şef de celulă, te aşteptăm la sediu”, îi transmite o voce feminină care se recomandă drept Alina Căpăţână. La sediu, este întîmpinată de domnul a cărui meclă o puteţi studia mai bine în film. Să-i zicem Alexandru, mai ales că aşa s-a şi prezentat. Alexandru, deci, îi spune lui S. că nu are rost să stea toată ziua la alegeri pentru 50 de lei amărîţi. Facem o paranteză şi amintim că lui S. i se promiseseră în ziua precedentă 250 RON amărîţi. În continuare, pesedistul îi oferă o alternativă: să voteze cu PSD şi să demonstreze asta printr-o poză făcută în cabina de vot. În schimbul acestui scurt exerciţiu civic, va fi răsplătită cu 50 de lei imediat ce va demonstra că s-a ţinut de cuvînt. Alexandru de la PSD, filiala sector 1, exprimă perfect simplitatea şi eficacitatea acţiunii: „Vii, votezi, ţi-ai luat banii şi-ai plecat!”. Sigur că nu uită să-i menţioneze lucrul cel mai important, dublat de o mostră de mărinimie pesedistă: „dacă mai ai colege şi prietene care sînt interesate, vino cu ele aici. Lor poţi să le spui că dăm mai puţin de 50 de lei pentru vot şi să păstrezi tu restul, pe noi nu ne interesează”.


Ziua 3: „Aveţi dreptul să faceţi ce vreţi cu votul. Să-l vindeţi, să-l înstrăinaţi...”

Ghinionul lui Alexandru de la PSD a fost că S. are prieteni la Academia Caţavencu, iar Academia Caţavencu are o cameră ascunsă. Drept pentru care miercuri, 3 iunie, S., însoţită de studentele la jurnalism aflate în prima zi de practică O. şi D., s-au dus la filiala sectorului 1 a PSD, supravegheate atent, din maşină, de badigarzii G. şi A., în timpul liber simpli redactori. Odată intrate în sediu, S. îl roagă pe Alexandru să le explice lui O. şi D. care este oferta lor. Alexandru începe în forţă, cu multă abnegaţie, demonstrînd calităţi de orator pentru care cu siguranţă vom mai avea ocazia să-l auzim şi pe viitor: „Noi am început să recrutăm oameni pentru observatori. Avînd un preţ sub aşteptările noastre, de numai 500 de mii plus mîncare, noi am venit cu o ofertă mai atractivă la mizeria asta de sumă pentru observatori.” Oferta atractivă cred că vă este deja destul de clară: 50 de lei votul, e proaspete, e bune, a se consuma înainte de duminică.

Imediat, se ajunge la punctul be al programului: „Noi încurajăm persoanele care încurajează şi ele, la rîndul lor, alte persoane pentru a vota.” La reticenţa fetelor, tînărul politician răspunde dezinvolt: „Nu e nimic ilegal în ce facem noi aici. Poa’ să se ducă şi la Haga!”. Le mai aminteşte o dată că pot să păstreze ele întreaga sumă (Y), atît timp cît le aduc dovezile că au reuşit să convingă X oameni să voteze cu PSD. Unde Y = 50X, desigur.

Cît despre presupusa legalitate a acestor manevre, lăsăm noua lege electorală să vorbească, prin simpaticul ei articol 55, al cărui prim alineat spune că “Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.” Noi n-am mai aşteptat să luăm şi banii, pentru că am aflat, din al doilea paragraf, că se pedepseşte inclusiv tentativa. Bine, în lege nu se specifică exact dacă se face pîrnaie inclusiv atunci cînd banii sînt daţi pentru încurajarea prezenţei la vot. Probabil că nu. Mai mult, cred că se dau şi premii.


Instrucţiuni pentru un vot pe bani de vis

După asigurări, urmează instrucţiunile: „deschideţi buletinul de vot la pagina cu PSD-ul, ştampilă direct şi, lîngă ştampilă, puneţi o legitimaţie, pentru că buletinul îl lăsaţi la comisie. Aveţi o grămadă de variante: legitimaţie de transport, carnet de şofer, orice cu nume, prenume şi poză. Apoi faceţi poză cu telefonul, îl daţi şi voi pe silenţios înainte să nu facă zgomot. În cabina de vot sînteţi suverane. Acolo nu intră nimeni peste voi, nici poliţia, nici garda, ăsta-i dreptul vostru!” Alexandru nu uită să le amintească fetelor că trebuie să voteze în sectorul lui şi să demonstreze asta prin abţibildul care li se dă imediat după votare. Să fie oare dovada că există o competiţie directă între şefii de la tineretul PSD legată de cine aduce cele mai multe voturi partidului? Dacă asta nu înseamnă nimic, poate vă va convinge poza cu tabelul pe care S. l-a primit pe mail de la Alexandru, în care se explică destul de clar, în josul paginii: „fiecare vicepreşedinte / membru în comisie din secţia de votare are obligaţia să mobilizeze minim 10 persoane la vot în secţia de care este responsabil şi activează.” Dar ia nu vă mai încurcaţi cu atîtea litere şi uitaţi-vă direct la filmuleţ!

Pînă una-alta, sperăm că v-am mobilizat puternic să mergeţi duminică la vot. Dar să nu veniţi luni, la redacţie, cu poze doveditoare, că noi nu dăm nici un premiu.

Iar dacă vi se pare puţin 50 de lei, nu disperaţi! Domnul de la PSD le-a asigurat pe fete că acesta este doar un “antrenament pentru prezidenţiale, cele care contează cu adevărat” şi că atunci vor face mult mai mulţi bani. Deci, dragi alegători, nu uitaţi să ţineţi tare la preţ cînd vin prezidenţialele!

http://www.catavencu.ro/psd_va_cumpara_voturile_cu_50_de_lei_bucata-8229.html

Sînziana PĂTRU
Oana TOMA
Denisa VASILESCU

Niciun comentariu: