marți, 19 mai 2009




Ziua de 7 iunie este o zi importantă pentru noi toţi, ziua în care toate ţările membre ale Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. România trimite în forul european 33 de europarlamentari. Cine vor fi aceştia, asta depinde de noi, de cei care votăm, pentru că europarlamentarii sunt aleşi direct de noi, românii cu drept de vot. Cât de importanţi vor fi aceşti oameni pentru noi în mandatul lor de cinci ani, primul mandat întreg în Parlamentul European pentru România, vedem cu ochii noştri. Nimic din ceea ce se întâmplă azi în ţara noastră nu e străin de deciziile forului european. Acolo se decide tot ceea ce facem, tot ceea ce consumăm, tot ceea ce ne influenţează viaţa, iar cei ce decid pentru noi sunt europarlamentarii. Alegerile europene din 7 iunie sunt alegeri româneşti pentru drepturi europene.
Românii vor trimite un me­saj clar la Bruxelles, de unde asteaptă respect şi întelegere deplină. Votul din 7 iunie are în primul rând o însemnătate na­ţio­nală. El trebuie să aducă ro­mânilor egalitatea deplină cu cei­lalţi cetăţeni europeni. El tre­buie să transmită Europei că românii nu cred într-o Eu­ropă a barierelor şi restricţiilor. Şi nici într-o Europă cu două ti­puri de cetăţeni. Românii au drep­­tul să muncească şi să cir­cule liber în toată Europa. Aşa cum cetăţenii Europei au drep­tul să cunoască şi să se bucure de produsele şi de valorile ro­mâ­neşti. Cetăţenia europeană a românilor trebuie să treacă de pe hârtie în realitate. Partidul Democrat-Liberal înţelege prin Europa un lucru concret şi cu­prin­ză­tor: viaţă europeană pentru toţi românii. După 20 de ani de sacrificii şi ajustări du­r­e­roa­se, românii au şansa de a se bucura de toate libertăţile şi avantajele vieţii moderne: de la reţele de transport rapide, la ca­se, spitale şi şcoli noi. Aceas­tă şansă trebuie fructificată şi are în Partidul Democrat-Li­be­ral singura garanţie. Inte­gra­rea prac­tică a României în Uni­unea Europeană, cu toate răs­pun­derile şi cu toate drepturile cu­ve­nite, e datoria parla­men­tari­lor europeni. A tuturor par­la­men­tarilor europeni din Ro­mânia. De reuşit, vor reusi însă doar parlamentarii europeni ai PD-L. De ce noi? Pentru că PDL e singurul specialist eu­ro­pean al României. Politica şi candidaţii europeni ai PDL sunt un pas spre concretizarea vie­ţii europene a românilor. Prin PD-L putem trece de la Europa angajamentelor şi do­cumentelor la Europa faptelor şi realizărilor.
PD-L e parte a celei mai mari familii europene
PD-L e singurul partid care poate face trecerea de la proiect la concret pentru ca e la putere: atât la Bucureşti cât şi la Bruxelles. PD-L conduce la Bucureşti guvernul care apără familiile României de criză. PD-L face parte, la Bruxelles, din cea mai puternică familie europeană, Partidul Popular European, partidul din care fac parte preşedintele Comisiei Europene, Baroso, şi cel mai mare număr de parlamentari europeni. Greutatea şi competenţa europeană a PD-L vor adânci şi îmbogăţi raporturile între România şi centrul de decizie european. Prin PD-L, România va lăsa în urmă perioada îndelungată de pasivitate europeană, va înceta să fie un spectator şi un colector de reproşuri şi monitorizări. Ponderea europeană a PD-L poate face din România o ţară activă la Bruxelles, un stat care impune punctele de vedere şi interesele cetăţenilor români. PD-L este partidul care a găsit România la uşa Europei şi a dus-o în Uniunea Europeană. PD-L e partidul cel mai acasă în Parlamentul European. PD-L e parte a Partidului Popular European, cel mai puternic grup al Parlamentului European şi familia care a pus bazele Uniunii Europene. Ca parte a PPE, PD-L se afla în sânul celei mai puternice familii politice europene. Interesele României se vor plasa astfel în cel mai important centru european de decizie.




Mircea Grosu – europarlamentarul de care avem nevoie


Mircea Sevastian Grosu, viceprimarul Severinului, candidează pentru alegerile europarlamentare din acest an, pe lista PD–L. Pentru noi mehedinţenii, atât prezenţa pe lista euro, dar mai ales posibilitatea de a putea alege un om de-al nostru, un specialist al acestor locuri, este o şansă unică. Ştim cu toţii că partidele aleg cu atenţie şi responsabilitate persoanele care întregesc o listă de candidaţi, îi propun pe aceştia votului popular, dar candidaţii aflaţi pe listă pot sau nu pot deveni aleşi cu acte în regulă decât dacă noi toţi îi certificăm prin votul nostru, dat în cunoştinţă de cauză. Este, deci, momentul să alegem un mehedinţean adevărat pentru Parlamentul European, este vremea specialiştilor tineri de talia lui Mircea Grosu.
În iunie 2008, cel care până atunci conducea o firmă pres­ti­gi­oa­să, ROMTELECOM, cel care lu­cra într-un mediu concurenţial na­tural, avea să devină prin voinţa ma­jorităţii covârşitoare a con­si­li­e­ri­lor m­unicipali, viceprimar al mu­ni­ci­piului Drobeta-Turnu-Severin. Mir­cea Grosu are 41 de ani şi mul­tă ambiţie, are în spate o carieră po­litică, şlefuită prin încrederea Organizaţiei Municipale PD-L Se­v­­erin, care l-a ales preşedinte. A tre­cut un an de atunci, iar vice­pri­ma­rul poate spune că şi-a făcut bi­ne treaba. A fost desemnat să se o­cu­pe, în principal, de intergrarea eu­ropeană şi de atragerea fon­du­ri­lor europene. A început prin a re­for­ma din temelii compartimentul de profil, pe care, de fapt, fosta ad­ministraţie nu l-a folosit din prea mult anacronism. Mircea Grosu a re­făcut cu multă migală punţile de le­gătură cu instituţiile de profil din ţară, abilitate să faciliteze circulaţia fondurilor europene, dar şi cu firmele de consultanţă. În multe din cazuri nu i-a fost uşor, de­oa­re­ce tot foştii edili reuşiseră să irite oa­menii pe care ar fi trebuit să îi as­culte cu sfinţenie deoarece ve­ni­se­ră să îi înveţe cum să aducă la Se­verin bani europeni. Unii dintre a­ceşti responsabili ai agenţiilor de im­plementare fuseseră chiar ţinuţi ore întregi pe la uşi, iar unii dintre cei care reprezentau firme de con­sul­tanţă fuseseră derutaţi şi uneori chiar păcăliţi. Odată refăcută toată această reţea de legături utile, Mir­cea Grosu avea să descopere că de­şi fondurile europene par uşor de a­tras, realitatea demonstrează că es­te mult de alergat. Dar a reuşit, iar asta e cel mai important lucru.

Proiecte importante pentru urbe
Nu mai puţin de şapte pro­iec­te europene se află acum în faza de implementare. Printre acestea, do­bândite prin programele de v­e­cin­ătate România-Serbia 2005 şi 2006, avem: „Crearea şi mo­der­ni­za­rea infocentrului turistic Dro­be­ta”, „Crearea unei zone de agre­ment în Parcul Aluniş”, „Se­ve­rinul medieval şi modern”, „Stu­diu de fezabilitate pentru baza de tratament Schela Cla­do­vei”. În anul 2008, mu­ni­ci­pa­li­ta­tea a depus, sub îndrumarea di­rec­tă a lui Mircea Grosu, proiecte pre­cum „Reabilitarea Palatului «Teodor Costescu» şi Cetatea Se­ve­ri­nului”, „Reabilitarea reţelei de străzi urbane”, „Reabilitarea Par­cu­lui Rozelor”, „Întocmirea hărţii de zgomot pentru mu­ni­cipiul Dro­beta-Turnu-Se­ve­rin”, „Re­a­bi­li­tarea bule­var­dului Porţile de Fier”. În anul 2009, în cele 5 luni ca­re au trecut, din cele 12 pro­iec­te depuse, 6 fac referire la re­a­bi­li­ta­rea şi modernizarea reţelelor de stră­zi urbane, iar 4 proiecte vi­zea­ză reabilitarea unor instituţii şco­la­re de marcă din municipiu, pre­cum: „Şcoala Di­mitrie «Gre­ces­cu»”, „Şcoala nr. 7”, „Colegiul teh­nic «Lorin Să­lăgean»”. Un viitor eu­ro­par­lamentar precum Mircea Gro­su ar putea aprofunda din pos­tura respectivă mult mai res­pon­sabil şi mai eficient dez­vol­ta­rea mu­nicipiului pe scheletul fon­durilor europene.


Niciun comentariu: