luni, 11 mai 2009

Mircea Grosu, expertul fondurilor europene


Din iunie 2008, este viceprimar al Severinului. Are 41 de ani şi multă ambiţie. Jovial, deschis şi cu prestanţă, îţi inspiră de la prima vedere un aer european. Şi-a pus în minte să dezvolte municipiul cheltuind enormele resurse de fonduri europene, pe care încă din prima zi a ştiut cu mare precizie unde şi cum să le caute. Mircea Sevastian Grosu este, în adevăratul sens al cuvântului, un viceprimar european, viceprimarul unui municipiu reşedinţă de judeţ din marea familie a statelor europene. La 7 iunie, specialistul în fonduri europene de la cârma Primăriei Severin vine în faţa noastră, a mehedinţenilor, pentru un vot de încredere, un vot pentru ca un mehedinţean să ne reprezinte acolo în inima Europei, la masa unde se decide totul!
Se poate spune despre Mircea Gro­su că este un luptător, un spe­cia­list care a reuşit în lumea dură a eco­nomiei de piaţă şi care a rezistat doar făcând performanţă. Pentru fos­­tul director al ROMTELECOM Me­­hedinţi concurenţa, economia de piaţă, lumea dură a evalurilor şi a re­­zistenţei prin competenţă nu mai are niciun secret. O discuţie cu a­cest om liniştit, calm şi dispus să as­cul­te şi să cântărească, e o ex­pe­ri­en­ţă absolut nouă. Nu vorbeşte în ter­meni laudativi despre cariera sa, deşi ar putea-o face, având cu si­gu­ran­ţă ce să spună, nu consideră că a fă­cut ceva în plus faţă de ceea ce simte că trebuia să facă, dar prin ceea ce spune şi prin felul în care con­duce orice discuţie, dovedeşte o voinţă şi o pasiune pentru progres, pe care mai rar le găseşti la poli­ti­ci­eni şi edili locali. Dacă mulţi dintre noi ne obişnuisem cu edilul, fie el pri­mar, viceprimar sau secretar, plic­­ticos, filosof, alunecos, Mircea Gro­su îţi lasă impresia că te afli nu la primărie, ci într-o firmă privată în care conduce un departament ce tre­buie să producă performanţă, îţi lasă impresia că vorbeşti cu un om aflat într-o permanentă şi obo­si­toa­re competiţie. Şi-a ales la Primăria Se­verin domeniul vast şi fascinant al fondurilor europene şi nicio clipă nu a lăsat să treacă pe lângă el orice mi­că posibilitate de a valorifica orice euro care ar putea aduce dez­vol­tare şi progres comunităţii. Mir­cea Grosu, care la lansarea can­di­da­ţi­lor PD-L pentru europar­la­men­ta­re a fost prezentat ca un expert în fon­duri europene, candidează pen­tru un fotoliu de europarlamentar. Un vot pentru acest tânăr ambiţios şi calculat poate fi un câştig pentru ju­deţul Mehedinţi, doar pentru sim­plul fapt că Mircea Grosu este an­trenat să învingă şi să dezvolte, este antrenat să aducă prosperitate co­munităţii din care provine.
Proiecte europene pe bandă rulantă
Mai are puţin şi face un an de când este viceprimarul Se­ve­ri­nu­lui, o perioadă scurtă de timp, în ca­re Mircea Grosu nu a stat de­gea­ba. Portofoliul său de proiecte eu­ropene este vast şi diferenţiat, iar toate aceste proiecte sunt îm­păr­ţite pe perioade de imple­men­ta­re, faze de execuţie şi evaluare. De asemenea, portofoliul de idei de proiecte este unul deosebit de vast. Practic, în doar un, an Mir­cea Gro­su vorbeşte de un volum de pro­iecte europene comparabil cu ce­va ce fosta administraţie nu pu­­tea visa decât pentru perioade de timp evaluate în număr de man­­da­te. În faza de imple­men­ta­re, spre ex­emplu, se află proiecte ve­nite pe pro­grame de finanţare precum: „Pro­gramul de vecinătate Ro­mâ­nia – Serbia 2005”, „Programul de ve­cinătate România – Bulgaria 2006”, dar şi „Programul de ve­ci­nă­tate România – Serbia 2006”. Ca tiluri de proiecte aflate în im­ple­mentare avem: „Creare şi mo­dernizare infocentru turistic Dro­be­ta”, „Centru operativ pentru si­tua­ţii de urgenţă Severin”, „Cre­a­re zonă de agrement în Parcul Alu­niş”, „Un pas în dezvoltarea afa­cerilor”, „Instrumente mo­der­ne de gestionare a comunicaţiei şi do­cumentaţiei privind ad­mi­nis­tra­ţia publică locală”, „Studiu de fe­za­bilitate pentru baza de tra­ta­ment Schela Cladovei”, „Severinul Me­dieval şi modern”. Printre pro­iec­tele depuse în anul 2008 şi 2009, Mircea Grosu a vizat pr­o­ble­me complexe ale munici­pa­li­tă­ţii precum reabilitarea Palatului Cul­tural „Teodor Costescu“ şi Ce­ta­tea Severinului, reabilitarea reţe­lei de străzi urbane, reabilitarea Par­cului rozelor, Reabilitarea bu­le­vardului Porţile de Fier, Re­a­bi­li­ta­rea şi extinderea Şcolii „Dimitrie Gre­cescu“ şi a Şcolii Nr. 7 din Se­ve­rin. Cuantificat, vorbim de­s­pre 7 proiecte aflate în faza de im­ple­mentare, 5 proiecte vaste de­puse în anul 2008 şi 12 proiecte vaste de­puse în anul 2009. Avem, de asemenea, şi idei generoase de pro­iecte, dar despre acestea şi des­pre întreaga şi imensa mapă de pro­iecte a viceprimarului euro­pean Mircea Grosu vom reveni în edi­ţia de mâine.

Niciun comentariu: