marți, 19 mai 2009

Ponoarele,o zona minunata

O zonă cu adevărat dumnezeiască
Pădurile de liliac, din păcate trecut la vremea sărbătorii de ieri, dealurile înverzite şi aerul proaspăt fac din zona Ponoarele una pe care cu greu o poţi uita. Liniştea absolută a acestor locuri era ieri spartă doar de acordurile muzicii populare, dar şi al activiştilor gălăgioşi ai partidelor aflate în campania pentru europarlamentare. Spre nord, se văd spinările înzăpezite ale Masivului Godeanu, iar celebra pădure de liliac, locul în care se desfăşoară sărbătoarea anuală cu acelaşi nume se află la 3 kilometri de Ponoarele, singurul drum de acces fiind unul pietruit şi deosebit de aglomerat, cu prilejul sărbătorii. Nu doar pădurea de liliac atrage turiştii în acest colţ mirific al zonei de nord din Mehedinţi, ci şi multe alte frumuseţi care sunt catalogate drept monumente ale naturii, unice în Europa. De exemplu, Podul lui Dumnezeu este o arcadă de calcar (de 4 m grosime), cu o lungime de cca 60 de metri, o deschidere de 27 de metri şi o lăţime de 9,7 metri, fiind al doilea pod natural din Europa, ca mărime, şi singurul funcţional (pe deasupra sa trece şoseaua Drobeta-Turnu-Severin - Baia de Arama - Băile Herculane). Podul s-a format prin prăbuşirea unui perete al Peşterii Bulba care prin cei 5.000 de metri de galerii şi prin arhitectura sa interioară deosebită este o atracţie turistică. Deasupra peşterii şi a podului se află un deal plin cu formaţiuni carstice, între care „lapiezurile îngropate” - încreţituri calcaroase - ce alcătuiesc Câmpul Afroditei şi Câmpul Cleopatrei, unice în Europa, la altitudini de până la 600 de metri. La cealaltă ieşire a peşterii (pentru cine mai are puterea să ajungă până acolo), întâlnim Lacul Zaton, un lac de origine carstică si care, avand legătură cu sistemul hidrografic al peşterii, este când plin ochi, când pustiu şi crăpat.
Un discurs responsabil
Mihai Stănişoară, ministrul Apărării Naţionale, senator PD-L de Mehedinţi: „Astăzi, atât noi românii, cât şi România, traversăm o perioadă de criză, o perioadă grea, dificilă şi pentru că am văzut că Guvernul PD-L – PSD are foarte mulţi susţinători astăzi aici, pe care îi salut. Am vrut să vă spun de la început că Guvernul face ceea ce trebuie ca în această perioadă grea să traversăm totul cu bine. Dar dincolo de ceea ce face Guvernul pentru noi, în faţa vremurilor grele, în principal îi avem pe cei din familie. Alături de familie reuşim să traversăm perioadele grele şi reuşim să ne bucurăm atunci când ne este bine. Familia este una din valorile creştin-democrate, dragi nouă cei de la PD-L. Alături de familie suntem convinşi că vom traversa cu bine această perioadă şi că aşa cum ştim să muncim atunci când este de muncă, aşa cum ştim să depunem efort, la fel de bine ştim să ne şi distrăm atunci când este de distracţie şi ştiu că dumneavoastră celor de la munte vă sunt dragi atât munca, cât şi distracţia. Îi mulţumesc primarului pentru invitaţia de a fi azi aici cu dvs. Astăzi vă urez să vă distraţi bine!”
Sinceritate democrat-liberală
Se ştia că va fi aglomeraţie mare la frumoasa sărbătoare, iar cele trei partide politice importante, aflate în cursa pentru europarlamentare (PD-L, PSD şi PNL) nu au pierdut ocazia de a invada poieniţa în care s-a amenajat scena de spectacole cu activişti înarmaţi cu steaguri, pancarde şi baloane colorate şi îmbrăcaţi în portocaliu, roşu sau galben. Ocuparea unei zone cât mai vizibile a constituit pentru aceştia un fel de competiţie premergătoare deschiderii oficiale. Primii au sosit liberalii, care s-au mulţumit să împartă baloane şi eşarfe galbene şi să monteze câteva bannere. La scurt timp, invazia a continuat cu susţinătorii PSD, costumaţi în roşu şi mult mai agresivi. Aceştia s-au împrăştiat în mulţime şi chiar au încins o horă în faţa scenei. Steguleţele, pixurile şi brichetele au fost cadourile oferite din abundenţă mulţimii de cei de la PSD. La scurt timp au sosit şi cei de la PD-L, care nu au avut nevoie de prea mult timp pentru a ocupa zona din faţa scenei şi a capta aplauzele şi atenţia celor prezenţi, eclipsându-i pe contracandidaţi. De altfel, PD-L a reuşit să smulgă aplauze după ce pe scenă au urcat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, deputatul Doiniţa Chircu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Marius Bălu şi primarul comunei, de aceeaşi culoare politică, Georgică Pătraşcu. Chiar şi îndrăgita solistă de muzică populară, Angelica Stoican, a vorbit cu admiraţie despre portocalii, pe motiv că aceştia s-au ocupat de infrastructura din zona din care şi ea provine. „În maxim două luni de zile va începe asfaltarea pe zona Marga – Baia de Aramă – Floreşti – Negoieşti. De asemenea, primarul comunei a câştigat în urmă cu câteva zile un proiect european pentru dezvoltarea zonei în valoare de 100 de miliarde de lei vechi”, le-a spus Marius Bălu celor prezenţi. Cu multă diplomaţie, ministrul Stănişoară a salutat abundenţa de susţinători ai PD-L şi PSD, spunând că Guvernul este foarte bine reprezentat la această sărbătoare. Deputatul Doiniţa Chircu a vorbit şi ea despre dezvoltarea comunei, dar nu a pierdut ocazia de a-i ataca pe cei de la PSD: „Scufiţele roşii de la PSD să nu uite că în pădurile de aici sunt mulţi lupi portocalii”.
Atenţie la lupii portocalii
Doiniţa Chircu, deputat PD-L de Mehedinţi: „Astăzi, soarele iubeşte Ponoarele şi poieniţa aceasta a devenit neîncăpătoare. Ca într-o mare familie am venit şi noi alături de dvs. Să ne bucurăm împreună de acestă minunată sărbătoare. Dar aşa cum spunea domnul ministru, într-o familie suntem împreună şi la bine şi la greu. Am reuşit să facem multe în puţinul timp de când PD-L se află la conducerea acestui judeţ şi a acestei comune. Spre deosebire de alţii, noi nu venim la Ponoarele numai să jucăm, să cântăm şi să strigăm, noi muncim în echipă cu Primăria, pentru dvs. Suntem alături de dvs. Nu numai astăzi, suntem într-o permanentă legătură cu dvs. Proiectul nostru nu se opreşte aici. Aceste locuri dăruite de Dumnezeu şi populate de oameni curaţi, cinstiţi, truditori, care ştiu să ducă greul pe umeri merită mai mult, iar proiectul nostru este acela de a promova turistic acestă zonă şi a o aduce acolo unde îi este locul în atenţia Europei, ca brand turistic. Scufiţelor roşii le spun că în pădure sunt mulţi lupi portocalii!”

Niciun comentariu: