luni, 18 mai 2009

Atenţie, la obezitate !
Medicii susţin că tot mai multe persoane cad pradă acesteia şi devin astfel supraponderale. Complicaţiile cu care se confruntă de pe urma acestei afecţiuni sunt numeroase şi uneori chiar fatale. Medicii atrag atenţia asupra faptului că obezitatea are o mare răspândire mai ales în rândul tinerilor. De aceea, educaţia şi conştientizarea faptului că trebuie să ducem o viaţă sănătoasă sunt foarte importante .

GENERALITATI

Obezitatea nu este numai o problema estetica ci in primul rand o tulburare de nutritie caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune, apnee de somn, tulburari locomotorii. Desi obezitatea este considerata o afectiune complexa nutritional-metabolica exista numeroase modalitati de tratament . Este considerata obeza acea persoana al carui Indice de Masa Corporala (IMC) depaseste 30(calculul indicelui de masa corporala, (calculul IMC sau BMI - body mass index) se face dupa formula
IMC = M : H x H
unde:
IMC = indicele de masa corporala
M = masa corporala (greutatea corporala) - masurata in kilograme
H = inaltimea - masurata in centimetri
Altfel spus, indicele de masa corporala (IMC sau BMI) reprezinta raportul dintre greutatea corporala si patratul inaltimii.. IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Un IMC crescut reprezinta un factor de risc pentru
obezitate). De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata circumferinta abdominala. Obezitatea poate imbraca un caracter generalizat sau un aspect segmentar. Distributia excesului ponderal la nivelul jumatatii inferioare a corpului caracterizeaza obezitatea de tip ginoid "pear-shaped". Obezitatea de tip android (abdominala, truncala "apple-shaped": tesutul adipos predomina la nivelul trunchiului) este corelata cu o rata mai mare de aparitie a complicatiilor. Circumferinta abdominala mai mare de 88 cm la femei si 102 cm la barbati creste riscul dezvoltarii altor probleme medicale.
CAUZE

Foarte multi factori contribuie la instalarea obezitatii, care apare atunci cand echilibrul energetic este dezechilibrat, adica energia acumulata (numarul de calorii) prin alimentatie este mai mare decit energia cheltuita.

Niciun comentariu: