duminică, 10 mai 2009

Sondaj INSOMAR si Sondaj BCS


Sondaj INSOMAR, comandat de Realitatea TV: PSD şi PD-L, despărţite la fotografie, Geoană pe poziţia a doua. Sondaj BCS, comandat de PNL: Crin intră-n turul doi.



La alegerile pentru Parlamentul European, PSD+PC ar obţine 30,9% din voturi, iar PDL 30,8%. Diferenţa mică de procente a fost surpinsă de un studiu INSOMAR, dat publicităţii duminică, care mai arată că, la alegerile prezidenţiale, 38,1% dintre repondenţi ar vota cu Traian Băsescu, iar 20,8% cu Mircea Geoană. La întrebarea „Dacă veţi merge la vot pentru Parlamentul European, în iunie, cu ce partid sau candidat independent veţi vota?”, 30,9% dintre cei chestionaţi au indicat alianţa PSD+PC, 30,8% -PDL, 18% -PNL, 7,9%- UDMR şi 6,2% cu PRM. Potrivit sondajului, Elena Băsescu ar obţine 4,2% din voturi. La această întrebare, 47% au declarat că nu votează, nu sunt hotărâţi sau nu au răspuns.
Topul prezidenţiabililor în INSOMAR: Băsescu, Geoană, Antonescu
Candidatul la preşedinţie preferat de români rămâne Traian Băsescu. 38,1% au spus că vor vota cu actualul şef al statului. O diferenţă mică de procente o relevă studiul INSOMAR în privinţa următorilor doi candidaţi pentru Cotroceni. 20,8% ar obţine liderul PSD Mircea Geoană, iar 20,1% cel al PNL, Crin Antonescu. Aceştia sunt urmaţi de preşedintele PRM, C.V.Tudor – 8,5% şi Principele Radu - 6.5%. Dacă UDMR ar avea candidat, 4.0% dintre repondenţi ar vota cu acesta. La întrebarea „Câtă încredere aveţi în următorii politicieni?”, cei mai mulţi l-au indicat, din nou, pe Traian Băsescu -39,2%, urmat de Sorin Oprescu - 38%, Crin Antonescu – 34,9%, Emil Boc - 30,6%, Mircea Geoană - 29,8% şi Theodor Stolojan – 17,8%. Studiul, comandat de Realitatea TV, a fost realizat în perioada 30 aprilie - 5 mai 2009 pe un eşantion de 1.212 de persoane. Interviurile au fost realizate în 52 de localităţi urbane şi 50 de localităţi rurale din 40 de judeţe şi în Bucureşti. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabilitate de 95%, este de 2,8%. Sondaj de uz intern al PNL: Crin Antonescu – 4 procente înaintea lui Geoană Potrivit unui sondaj de opinie „confidenţial” realizat de BCS la comanda conducerii PNL, Crin Antonescu se află pe locul doi în cursa pentru Cotroceni, devansându-l cu peste 4 procente pe Mircea Geoană. „Pe primul loc este Băsescu, cu 36% la intenţiile de vot, Crin are 23,8%, iar Geoană 19,7%”, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Gândul, prim-vicele liberal Ludovic Orban. Acesta ne-a mai precizat că în ceea ce priveşte preferinţele electoratului pentru alegerile europarlamentare, PD-L conduce cu 29%, urmat de PSD cu 27%, în vreme ce PNL este creditat cu 18,5%. „Suntem în marja noastră de ţintă, de 20-22% şi 8 mandate la europarlamentare, dar nu cifrele ne interesează acum în primul rând, ci trendul percepţiilor electoratului, pentru că, de exemplu, în acest moment 57% din populaţie consideră că Băsescu conduce guvernul şi e responsabil de toate efectele guvernării”, a mai adăugat Ludovic Orban.

Niciun comentariu: