miercuri, 23 septembrie 2009

Rusinea,vina,mandria ...de a fi din / in Romania ???


Auzim tot mai des ,prea des chiar,afirmatii de genul : "nu mai pot trai in Romania","nu ma prezint ca roman","imi e rusine sa zic ca sunt roman","ma fac de ras cu originea", " romanul e privit ca tigan in Europa" ,"vreau sa plec din Romania ", "e vina mea ca sunt din Romania " , sau "ma madresc ca sunt roman " de la majoritatea romanilor strainizati ,in curs ,sau autohtoni . Asta ne pune un semn de intrebare si ne face cunoscut sentimentul de rusine , vina si mandrie . E ok sa ne fie rusine? Sa ne acuzam , da vina ca suntem romani,suntem din Romania sau suntem in Romania ? Sa cautam vinovati , cal mai adesea vinovatii fiind cei de sus,de la guvernare? E bine sa ne mandrim? ...
Titlul de roman ,albanez,japonez,american , femeie/barbat ,alb /negru e un dat , pentru care nu noi avem vreo contributie , nu e nici rusine,nici vina si nici mandrie , e un drept imprescritibil , ce nu a depins de vointa noastra sau nu a stiu sa fie asemenea ei . Si OCCIDENTUL,si Europa e tot o aglomeratie de oameni ca Romania care au aceleasi bizare sentimente; analiza lor ,identificarea si definirea problemei , construirea de variante in vederea alegerii variantei optime face diferenta, catalogeaza si denumeste altfel.
Omul are caliatati si defecte, TARA inseamna oameni,grup de oameni , cu alte cuvinte si ea are calitati si defecte .
Putem eticheta rusinea,vina , mandria ca fiind certitudini ce ne apartin si la care contribuim atunci cand nu stim ce sa facem cu datul .
"A nu sti sa bagi in traista ceea ce Dumnezeu iti da, este un motiv de rusine . Pasivitatea, galceava, oportunismul, superficialitatea,lipsa de interes,delasarea,indiferenta sunt defecte balcanice pe care trebuie sa ni le asumam si cu care trebuie sa luptam."
"In acest moment, nu prea avem cu ce sa ne falim, din acest punct de vedere. Avem prostul obicei sa ne complacem in defectele noastre in doua moduri.

Primul este victimizarea copioasa cu un discurs de tip Dan Puric, legionaroid si adormitor pentru spirirul critic: suntem buni si minunati, buricul universului, dar napastuiti de toate cele din cer si de pe pamant tocmai datorita calitatilor noastre coplesitoare.

Sincer nu cred ca atunci cand suntem puturosi, delasatori, cam neseriosi si permeabili la necinste o facem pentru ca ne-au asuprit strainii si nu vad cum ar fi putut sa ne "injecteze" astfel de pacate.

Vad insa cum un astfel de discurs nu face decat sa cocoloseasca defectele. Vorba lui Andrei Plesu: "Cand vrei sa educi pe cineva, nu incepi prin a-l flata. Daca vrei ca cineva sa invete ceva, nu-i spui mereu ca n-are nimic de invatat".

A doua este resemnarea de tip: "asta e, ca la noi la Romania!". Te fura vanzatorul la cantar? Nu te duci sa-l reclami, ci te resemnezi, ca doar n-o sa schimbi tu lumea. Te repede functionarul la ghiseu? Nu-l pui la punct si nu-l raportezi sefului, ca tot n-o sa pateasca nimic. Se circula haotic in Bucuresti? Te complaci si tu in nebunia generala, amplificand-o cu inca un strop, ca altfel nu te descurci.

Aceasta mentalitate resemnata individuala, amplificata de 20 de milioane de ori, da ceea ce vedem si simtim zilnic si nu reprezinta niciun motiv de mandrie."

Vina,"mandrie si rusine, tin strict de felul in care stim sa ne valorificam calitatile si cel in care stim sa luptam cu defectele",sa ne asternem patul ,adica trecut,prezentul si viitorul nostru . NU IDEI ,NU DARUIRE ,atunci NU REZULTAT BUN !!!"Iar din acest punct de vedere nu prea suntem, ce-i drept, de fala."
Ne miscam liber , nimeni nu ne obliga,forteaza,impune sa facem altceva sau sa ne dorim altceva decat noi. Aceste identitati,complmentare celei adevarate:de roman,femeie/barbat.alb/negru , rusine,vina,mandrie , sunt vorbe,sentimente rostite de noi . Noi le identificam si le imbracam in cuvintele pe care le consideram potrivite.
Suntem romani ,din Romania sau in Romania indiferent de aceste etichete!!!



Sursa de inspiratie : http://www.ziare.com/actual/opinii/09-20-2009/rusine-sau-mandrie-de-a-fi-roman-891487

Niciun comentariu: