vineri, 25 septembrie 2009

Parlamentul UNICAMERAL




Preşedintele Traian Băsescu propune organizarea unui referendum pentru a consulta populaţia în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră, care să aibă maximum 300 de parlamentari. Şeful statului a propus ca dată de organizare a referendumului ziua de 22 noiembrie, ziua alegerilor prezidenţiale.
Pentru ca o problemă de interes naţional să fie aprobată prin referendum trebuie îndeplinite două condiţii: la urne să se prezinte cel puţin jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot.
A doua condiţie: majoritatea celor care votează să fie de acord cu propunerea preşedintelui.
Ca sa se ajunge la referendumul propriu-zis, preşedintele cere mai întâi aviz Parlamentului, aviz care este consultativ. Cererea preşedintelui se dezbate şi se votează în şedinţă comună.
Dacă propunerea preşedintelui are aprobarea populară, Parlamentul este obligat să ţină cont şi să iniţieze un proiect de lege în acest sens. În cazul propunerii actuale a preşedintelui, Legislativul va trebui să demareze procedura de revizuire a Constituţiei astfel încât parlamentul bicameral să fie înlocuit cu cel unicameral


Ce inseamna Parlament unicameral ?
">Parlamentul unicameral-argumente pro>- Parlamentul unicameral asigura rapiditate, fluiditate, cursivitate activitatii legislative. Un asemenea parlament ar fi foarte util si eficient societatilor care trec de la un sistem politic totalitar de genul comunismului la unul democratic, unde exista o mare nevoie de reformare si restaurare legislativa;
- Fiind redus numeric, parlamentul unicameral necesita mai putine cheltuieli pentru intretinerea si functionalitatea sa;
- Existenta sistemului parlamentar unicameral usureaza relatia dintre parlament si executiv, evitand eventualele tensiuni, opozitii ce s-ar putea naste in cazul parlamentul bicameral, intre camerele acestuia, intre acesta si executiv sau institutia sefului statului.
Argumente contra
- Sub aspectul democratiei, parlamentul unicameral nu ar constitui o reprezentare prea fidela a vointei poporului, intrucat prin numarul redus al membrilor sai, acesta ar fi un element restrictiv, limitativ.
- Intr-un parlament unicameral se creeaza o mult mai mare posibilitate de subordonare sau de dominare a sa de catre forta politica, care detine majoritatea sau de executiv, fapt ce ar putea crea premisele instaurarii despotismului sau chiar a dictaturii. O asemenea posibilitate se poate crea si pentru seful statului sau cel putin acesta si-ar putea impune mai usor propria strategie politica.
- Usurinta, rapiditatea, fluiditatea in adoptarea legilor ,care ar fi caracteristica parlamentului unicameral, ar fi in detrimentul calitatii si consistentei actului legislativ. ( mai multe pe http://www.svedu.ro/curs/isp/c7.html#2 )

Tarile cu unicameral

Unicameralismul se referă la un sistem în care o legislatură sau parlament nu are decât o singură cameră.
REALITATEA.NET vă prezintă câteva dintre ţările cu organe legislative unicamerale:

China: Congresul Naţional Popular este alcătuit din 3.000 de delegaţi, aleşi pentru 5 ani. 70% dintre delegaţi sunt membri ai Partidului Comunist Chinez.
Danemarca: Folketinget, parlamentul danez, are 179 de membri, care sunt aleşi pentru 4 ani.
Armenia: Adunarea Naţională a Armeniei (Azgayin Zhoghov of Armenia) are 131 de membri, aleşi pentru 4 ani.
Bangladesh: Jatiyo Sangshad, Aunarea Naţională, este alcătuită din 345 de parlamentari, dintre care 45 sunt obligatoriu femei. Mandatul aleşilor este de 5 ani.
Bulgaria: Parlamentul unicameral (Narodno sabranie) este alcătuit din 240 de membri aleşi pentru o perioadă de 4 ani. Pentru probleme de importanţă naţională poate fi convocată Marea Adunare Naţională, care are 400 de membri.
Croaţia: Parlamentul croat, Hrvatski sabor, are între 100 şi 160 de membri al căror mandat este de 4 ani. Actualul Sabor are 153 de membri.
Israel: Knesset-ul are 120 de membri şi un mandat de patru ani.
Mauriţius: Adunarea Naţională are 70 de memebri, 62 aleşi şi 8 numiţi de Curtea Supremă. Mandatul Adunării este de 4 ani.
Singapore: Parlamentul unicameral are 84 de membri, aleşi pentru un mandat de cinci ani.
Venezuela: Adunarea Naţională, Asamblea Nacional, este alcătuită din 167 de deputaţi aleşi pentru cinci ani. ( mai multe pe http://www.realitatea.net/basescu-vrea-si-in-romania-un-parlament-precum-cele-din-bangladesh-sau-armenia_623557.html )
Finlanda - Eduskunta, parlamentul finlandez, are 200 de membri.
Letonia - Saeima are 100 de membri, alesi prin vor direct pentru patru ani.
Lituania - Seimas este constituit la fiecare patru ani si are 141 de parlamentari.
Portugalia - Assembleia da República este parlamentul unicameral din Portugalia. Initial, a avut 250 de membri, insa reforma constitutionala din 1989 a redus numarul acestora intre 180 si 230.
Suedia - Riksdag are 349 de membri, alesi pentru patru ani.
Estonia - Riigikogu a fost initial parlament unicameral, la infiintarea in 1919, devenind in perioada 1938-1940 parlament bicameral. El a fost apoi inlocuit de sovietul suprem, iar dupa independenta Estoniei, in 1992, a redevenit parlament national, unicameral, care are 101 membri.
Grecia - Vouli ton Ellinon, legislativul Greciei, are 300 de membri alesi pentru patru ani. Intre 1844-1863 si 1927-1935, parlamentul a fost bicameral, avand Senatul si Camera Reprezentantilor.
In Marea Britanie exista de multa vreme o dezbaterea in ceea ce priveste reducerea Parlamentului la o singura camera si dizolvarea Camerei Lorzilor, argumentandu-se ca s-ar reduce astfel cheltuielil, ca este o camera inutila si, avand in vedere modul in care sunt alesi membri acesteia, nu reprezinta cetatenii britanici.
O situatie speciala a existat in Polonia. Odata cu venirea comunistilor la putere, dupa cel de-al doilea razboi mondial, acestia au desfiintat cea de-a doua camera, Senatul, considerat apanaj al burgheziei. Insa dupa caderea comunismului, Seim-ului polonez i s-a alaturat o camera superioara, fiind reinfiintat Senatul.
In afara U.E. ,parlamente unicamerale au, printre altele, Croatia, Armenia, China, Bangladesh, Cuba, Islanda, Iran, Irak, Macedonia, Noua Zeelanda, Norvegia, Serbia,k Muntenegru, Turcia, Ucraina, Venezuela, Sri Lanka, Peru, Singapore, Coreea de Sud, Israel, Lichtenstein, Liban




http://www.realitatea.net/un-referendum-este-valabil-daca-se-prezinta-la-vot-jumatate-plus-unu-din-alegatori_623732.html

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sistemul unicameral ar putea aduce economi la buget,a eficientiza leg
islativul si a adduce amendamente
benefice la constitutie.Santem pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste ponderea femeilor in
parlament