luni, 28 septembrie 2009

Frauda electorala ,Romanii se tem de ea

Frauda
Dictionar juridic - Definitie juridica
(dr. civ.) - inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit spre a realiza un profit material prin atingerea adusa drepturilor altei persoane (ex. actul savarsit de catre debitorul insolvabil pentru a-si sustrage bunurile de la urmarirea creditorilor sai). Forme procedurale (dr. proc. civ.) - conditiile stabilite si impuse de lege atat cu privire la activitatea instantei si a auxiliarilor sai, cat si cu privire la raporturile dintre parti si aceste organe.

DEX
s.f. Înșelătorie, hoție, act de rea-credință făcut cu scopul de a realiza profituri personale. ♦ Sumă sustrasă prin înșelătorie, prin defraudare. [< fr., it. fraude, cf. lat. fraus]




Frauda electorala

Asociatia Pro Democratia (APD) trage un semnal de alarma asupra existentei unor metode de fraudare utilizate in scrutinurile electorale anterioare si subliniaza gravele sanctiuni la care se expun cetatenii si membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare care se lasa antrenati in astfel de practici.

Mai jos cele mai des intalnite metode de fraudare si sanctiunile prevazute de lege:
Metoda Sanctiune

Turismul electoral - Votarea, in mai multe sectii, pe liste suplimentare Inchisoare de la 6 luni la 5 ani (art. 54, Legea 3/2000)

Suveica/Stafeta - Cetatenii primesc un buletin de vot cu insemnul "votat" cand intra in sectia de votare si dau unul nevotat cand ies Inchisoare de la 6 luni la 3 ani (art. 53, Legea 3/2000)

Urna mobila - Utilizarea abuziva a urnei mobile pentru a obtine votul unor persoane care nu se afla in situatia de a fi netransportabile Nu exista sanctiuni

Votarea "proportionala" - Daca, la sfarsitul zilei, ramane un numar mare de buletine nefolosite, reprezentantii BESV pot cadea de acord sa le imparta intre ei si sa le introduca, stampilate, in urna Inchisoare de la 2 la 7 ani (art. 55, Legea 3/2000)

Mita electorala - Oferirea de produse sau bani cetatenilor pentru ca acestia sa voteze intr-un anumit fel Inchisoare de la 6 luni la 5 ani (art. 54, Legea 3/2000)

Amenintarea electoratului - Intimidarea electorilor, prin diverse metode, de la violenta verbala la folosirea armelor, inclusiv prin mesageri Nu exista sanctiuni

Cresterea procentului de participare - Invalidarea buletinelor ramase nefolosite pentru a creste astfel procentul participarii la vot Inchisoare de la 2 la 7 ani (art. 55, Legea 3/2000)

Votul in numele altora - O persoana vine la sectia de votare cu buletinul unor prieteni/rude si voteaza si pentru acestia Inchisoare de la 6 luni la 5 ani (art. 54, legea 3/2000)

Votul in familie - "Capul" familiei le impune celorlalti membri ai familiei cum sa voteze Nu exista sanctiuni

In acest context, Asociatia Pro Democratia subliniaza importanta vigilentei organismelor responsabile cu asigurarea desfasurarii procesului de vot, dar si a implicarii mass-mediei locale si nationale in mediatizarea sanctiunilor prevazute de legislatia in vigoare.

( http://www.apd.ro/comunicat.php?id=77 )











Romanii se tem de frauda electorala

Asociatia Pro Democratia avertizeaza ca 63% din cetateni se tem ca alegerile sunt fraudate, cu 11% mai mult decat inainte de europarlamentare.Potrivit Pro Democratia, modul in care s-a desfasurat scrutinul pentru Parlamentul European din 7 iunie si maniera stangace in care autoritatile au verificat sesizarile privind votul multiplu, turismul electoral si folosirea listelor suplimentare au agravat neincrederea publicului. Astfel, un studiu CCSB comandat de Pro Democratia arata ca daca inainte de europarlamentare 68% din romani erau de parere ca, partidele folosesc turismul.

Nu putem inchide ochii,FRAUDA si FRAUDA ELECTORALA exista tot mai mult .

Pentru exemplificare , voi da cateva exemple de frauda electorala de la
alegerile europarlamentare 2009 :

-Ştiri Antena 3 » Ştiri Politica » Dovezi de fraudă electorală: La Suceava, oamenii au votat "în tandem"
08 iunie 2009 14:22

Numărătoarea oficială a voturilor arată că Alianţa PSD+ PC a câştigat cele mai multe voturi la alegerile de duminică pentru Parlamentul European.
Biroul Electoral Central a anunţat că 30,82% dintre români au votat alianţa PSD+ PC, 29,75% PD-L, 14,53% PNL, 9,07 % UDMR şi 8,68% PRM. Elena Băsescu a luat 4,22% din voturi.
Procesul electoral a fost, însă, presărat cu nereguli. Zeci de sesizări, privind turismul electoral, au fost făcute de reprezentanţii partidelor la Biroul Electoral.
Dovezi cu privire la fraudele comise:la o secţie din Suceava, spre exemplu, mai mulţi oameni au fost filmaţi în timp ce intrau simultan în aceeaşi cabină de vot. Totul s-a petrecut chiar sub privirile membrilor comisiei electorale.

În timpul zilei, la nivel naţional au fost înregistrate 269 de evenimente privind alegerile europarlamentare. Poliţiştii au constatat 54 de infracţiuni şi au dat 40 de amenzi, în valoare de aproape 35.000 de lei. În total, au fost descoperite 45 de cazuri de vot multiplu.

Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în Judeţul Dâmboviţa, Bucureşti şi Vrancea.

În Capitală, poliţiştii au verificat 673 de microbuze şi autobuze suspectate de turism electoral. De asemenea, a fost înregistrată şi o tentativă de vot dublu. O persoană a fost prinsă cu mai multe voturi în geantă.

Filtrele nu au împiedicat neregulile. În sectorul 4 din Capitală, aproximativ 100 de persoane au venit la vot din Ilfov, cu mai multe microbuze. Oamenii au fost trecuţi pe listele suplimentare şi au fost lăsaţi să voteze.

În Sectorul 1, mai multe maşini care aparţin unei firme de salubritate au fost surprinse în timp ce transportau muncitori din afara Bucureştiului la secţiile de votare din Capitală.

În judeţul Teleorman, un bărbat a votat de două ori, în localităţi diferite. La fel au procedat şi patru tineri din Cluj, care au luat la rând mai multe secţii de votare, în încercarea de a vota. Doi dintre ei au şi reuşit, dar au fost prinşi.

-Presedintele Filialei PD-L Sector 1, Murgeanu Gheorghe a depus plangere impotriva a 160 de persoane neidentificate si impotriva SC. Romprest Service SA pe care ii acuza ca i-au transportat pe acei cetateni la Sectia de Votare 24 din Bucuresti. Democrat-liberalul cere efectuare cercetarii fata de “faptuitori” sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 21 alin. 5 din Legea nr. 33/2007 republicata si modificata, privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, „cand o persoana a votat de mai multe ori in aceeasi zi de referinta”.

Acelasi tip de plangere s-a depus catre BEC si pentru “intamplari” similare la Sectia de votare nr.12 din Bucuresti unde reprezentantii PDL sustin ca 4 autobuse ale Romprest Service au transportat la sectiile de votare un numar de 150 persoane, “imbracate in veste inscriptionate ROMPREST, care voteaza in listele suplimentare, in mai multe din aceste sectii”.

In Galati, acuzatiile democrat liberalilor devin mai “personale”. PDL a sesizat faptul ca in comuna Barcea “pentru sectiile de votare 217 si 218, sunt transportate persoane de etnie roma, din localitatile Umbraresti si Draganesti - judetul Galati, in scop electoral (“turism electoral”), activitate organizata si condusa de presedintele organizatiei PSD - Draganesti, Burciu Romeo”, transmite PDL, care cere si aplicarea unorr sanctiuni legale.

In Vrancea PDL ii acuza pe primarii unor licalitati vrancene ca la sectiilor de votare din localitaile Negrilesti (227), Barsesti (110) si Tulnici (306, 307) au “perturbat procesului electoral, prin influentarea alegatorilor”, in incinta si in imediata apropiere a sectiilor de votare. Democrat liberalii cer “indepartarea primarilor din zona sectiilor de votare in limitele de distanta prescrise de lege, inclusiv prin apelarea la organele de ordine ce le sunt subordinate”.

“ PSD si PNL au batut palma in vederea fraudarii alegerilor. Dupa ce initial au respins in Biroul Electoral de Sector initiativa PD-L de a introduce declaratia pe proprie raspundere de catre persoanele care nu sunt inscrise pe listele electorale, PSD si PNL au inceput sa scoata pe strazi din ce in ce mai multe autocare si microbuze, avand scopul vadit de a transporta persoane de la o sectie de votare la alta. Zeci de autocare apartinand PSD si PNL se plimba in voie pe strazile din Sectorul 4, fara ca acestea sa fie oprite de politie pentru a fi controlate”, transmite un comunicat de presa al PDL.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/133201/Fraude-electorale-sesizate-de-partide.html

-AEP a facut verificari ale documentelor de la 220 sectii de votare din judetele Alba, Arges, Bacau, Calarasi, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Teleorman, Vrancea si din municipiul Bucuresti. Astfel, Autoritatea Electorala a identificat 40 de cazuri posibile de vot multiplu, in care acelasi Cod Numeric Personal aparea de doua sau mai multe ori in listele electorale. "AEP a inaintat organelor de politie care au facut sesizarile, precum si Inspectoratului General al Politiei Romane constatarile pentru inceperea cercetarilor in aceste cazuri", se mai arata in comunicatul AEP. Potrivit legii, termenul de verificare a listelor electorale este de sase luni de la primirea acestora, AEP precizand ca rezultatele verificarilor vor fi facute publice si toate mijloacele de proba detinute vor fi inaintate organelor competente. ( http://www.bzi.ro/Zeci-de-cazuri-de-frauda-la-europarlamentare-A70741.html )

- Alegerile din Moldova , in 28 iulie 2009 ,arata ca frauda electorala s-a "planuit" prin : stampila simpatică, bolnavi psihic şi militari manipulaţi să voteze sau cinzeaca de tărie electorală,votatntii decedati sunt procedee care se adaugă clasicelor liste umflate cu alegători fictivi sau morţi pentru gloria de 47% a PCRM.

Niciun comentariu: