luni, 10 mai 2010

România severă

Alexandru Duțu în 1997 sub sintagma "Romania severa" spunea : niște oameni serioși care-și văd de treabă, și-și fac datoria, își asumă obligații pe care le duc la bun sfârșit cu discreție și-și împlinesc vocația, plini de răspundere“.

Azi suntem in fata unei decizii :cu 25% mai putin la salariile bugetarilor si cu 15% la pensii . Romania severa ,masura dura,nepopulara - asta spunem .Greva striga sindicalistii , Guvernul e problema striga opozitia .

Hai sa arunca cu ou si otet-sa injuram ,sa iesim in stada , sa dam Guvernul jos , sa facem mineriada-nea Nelu 'practica, si asa mai departe -asta e mesajul transmis .

Marea problema a Romaniei e relansarea economica .Economia nu decoleaza , anul asta avem nevoie de crestere 0 , de un trend ascendent.Nu avem insa bani care sa ne ajute . Avem nevoie de bani , investitii , imprumuturi , din punctul asta de vedere e crucial acordul cu FMI .
Nu banii pe care ii luam ne intereseaza , ci semnalul lor pentru pietele externe- economistii stiu f bine ce spun .

Daca FMI pleca fara un acord din Romania ERA UN DEZASTRU . Avem nevoie de acordul lor , de DA .
Raportul FMI are în centru problema deficitului bugetar şi atenţia pe care Guvernul va trebui să o acorde reducerii cheltuielilor. Astfel, până la finalul acestui an, adică în 4 luni şi jumătate, aşa cum a remarcat Franks, România va trebui să ia măsuri privind reducerea cheltuielilor programate pentru 2009 cu o sumă reprezentând 0,8% din PIB. „Un plan destul de ambiţios”, spune Franks, care arată că FMI a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3%, de la proiecţia anterioară de 4,6%.

Jumătate din tranşa pentru septembrie şi jumătate din tranşa pentru decembrie vor finanţa deficitul. Este o estimare, care va trebui aprobată de boardul FMI.

Deficitul nostru e f.mare si din pacate nimeni nu e interesat de asta . FMI are o anumita credibilitate si responsabilitate . Solutia lor , cu cresterea taxelor si impozitelor , era usor de vandut pe piata externa , de aceea FMI a venit cu asta , pentru un mesaj credibil .
Varianta lor insa era cel mai putin credibila pentru noi . Obiectivul Romaniei fiind relansarea economica.
Pachetul Romaniei de masuri de dreapta, drastic , am putea spune , i-a surprins pe cei de la FMI .
Scaderea cheltuielilor vs majorarea taxelor , cheltuieli vs venituri . Romania severa ... proteste si injuraturi ...
Insa ce altceva se putea face ?



PS.De vazut si interviul lui S.Lazaroiu , consilierul prezidential

Niciun comentariu: