miercuri, 2 martie 2011

Criteriu de performanta pentru PSD, PNL si PC

    În sfîrşit, s-a pus capăt guvernării PDL. Acest capăt este 2012. Ion Iliescu a ieşit la rampă şi a făcut anunţul. În traducere, el înseamnă: nu vor fi anticipate şi nici suspendări. Mai devreme de doi ani, USL nu se bagă. Exegeţii Bunicuţei ştiu că bătrîna bolşevică are obiceiul de a nu vorbi decît la sfîrşit. Faptul că acum ea s-a grăbit să dea sentinţa (pe care, atenţie, n-a îndrăznit s-o dezmintă nici PSD, nici PNL) arată că hotărîrea e luată de multă vreme. Ce s-a întîmplat? USL a decis frecarea mentei în Opoziţie e drumul spre cel mai bun procent electoral, mai ales după ce ungurii şi-au ţuguiat buzele spre PDL. Asta însă, cu o condiţie: ca trend-ul descrescător al economiei şi cel crescător al nemulţumirii populare să se menţină. De aici rezultă şi strategia politică a uniunii: încurcă guvernarea prin orice mijloace! Fă moţiuni, declaraţii, manifestaţii, produ acuzaţii, atacă, insultă, hărţuieşte necontenit şi roagă-te să se prăbuşească economia. De restul se va îngriji presa, dacă va mai rămîne ceva din ea pînă în 2012( Academia Catavencu ),si poate si pentru ca , solutia simpla pentru a lasa vanatoarea fara obiect (de a crea un spatiu mediatic impartial in zona virtuala. Institutiile si politicienii vanati, ale caror mesaje sunt desfigurate zi de zi pe televizor, pot "curata" fluxurile de comunicare de reziduurile urii si deformarii),a facut ca din ce in ce mai multi sa-si  amenajeze comunicarea oficiala in online.Accesul la Internet in Romania a crescut exponential in ultimii ani:locul al patrulea la viteza.
  
     Totodata ceea ce a suprins de la inceputul procesului de negociere intre PSD, PNL si PC a fost inclinatia euforica a liderilor spre o constructie care foarte probabil va lua mai putin decat suma componentelor.
Vocile autorizate ale negocierilor au justificat sacrificarea procentelor pentru partidele lor prin nevoia de a avea o coalitie solida care sa obtina 50%+1 la urmatoarele alegeri, in asa fel incat, conform Constitutiei, seful statului sa nu le poata refuza dreptul de a da premierul. Un alt obiectiv declarat a fost nevoia de a intinde navodul pentru parlamentari mai slabi de inger din actuala coalitie la guvernare. Cu alte cuvinte, suntem atat de puternici si avem sanse atat de mari sa venim la guvernare din 2012 incolo, incat singura voastra salvare este sa va alaturati de pe acum noua si sa dam jos impreuna guvernul.
     Irationalitatea demersului, daca facem abstractie de scenariul unei capcane intinse de PSD partenerului de opozitie mult mai vocal in 2010, trebuie sa aiba totusi niste limite. Cu alte cuvinte alianta trebuie sa aiba un criteriu de performanta pentru a-si justifica existenta. Acest criteriu nu este greu de intuit. El poate fi scris sintetic astfel:
y>=50% sau xi>=t, unde
y este cota USL din sondaje,
xi este partea care revine partidului i, unde i≠PC,
iar t este scorul partidului inainte de formarea aliantei, de la alegerile din 2008.
Pentru i=PC, criteriul de performanta este sensibil modificat
y >5%



Si acum sa vedem cum se aplica criteriul pentru PSD, PNL si PC.


Pofta buna la guvernare!

 Cum se taie tortul?

Un tort mai mare
Un tort numai bun

 Un tort meschin
Articol integral pe www.contributors.ro

Niciun comentariu: