luni, 14 iunie 2010

Va­rian­ta unei alianţe

În toate partidele de opo­­ziţie, orgoliile au cres­cut sim­ţitor, pe fundalul mă­­su­rilor de austeritate pen­tru care guvernul şi-a su­mat răs­punderea în Par­lament.
Opo­ziţia parlamentara in contextual actual este di­vi­zată nu atât din punct de ve­dere doc­trinar, cât mai cu seamă a intereselor politice ime­­diate pe care le ur­mă­resc PSD şi PNL, as­pect sesizat chiar de unii lideri ai opoziţiei ca­re au avansat ideea nece­si­tă­ţii unei construcţii po­li­tice, dar şi a unei majorităţi ex­plicite PSD-PNL.
Va­rian­ta unei alianţe a fost ve­hi­cu­lată în contextul votării mo­ţiunii de cenzură, lăsând să se înţeleagă că dacă ar fi fost o legătură mai strânsă în­tre cele două partide, care să dea semnalul unei uni­tăţi, şansele ca moţiunea să treacă ar fi fost mult mai mari. Evi­dent, între PSD şi PNL a exi­stat o colaborare, oare­cum împotriva firii (mai ales în această perioadă când s-au împlinit două de­cenii de la prima mineriadă) , con­cretizata doar în numele in­teresului politic, indi­ferent din partea cui s-a ma­nifestat.
Pe timpul gu­ver­nării PNL, PNL a avut ne­voie de susţinerea PSD; în vremea PSD-ul a be­ne­ficiat de susţinerea liberală în turul final al alegerilor pre­zidenţiale de anul trecut, sco­pul fiind participarea co­mună la viitoarea guver­nare. Dacă atunci colabo­rarea s-a limitat la un interes po­litic imediat, de a fi parte a arcului guverna­men­tal, după ratarea acestei po­sibilităţi, cele două par­tide, singurele în opoziţie, au încetat să mai urmă­rească un obiectiv politic co­mun. Prin toată atitudinea şi retorica lor publică, lide­rii PSD şi PNL au susţinut un discurs politic prin care au urmărit doar interesele pro­priilor partide. Exem­plul cel mai elocvent este mo­ţiunea de cenzură pe care liberalii au anunţat că o susţin doar pentru efectul său imediat, acela de a con­duce la căderea actualului gu­­vern. Asta ca să nu mai amin­­tim de viziunile total di­ferite în ceea ce priveşte im­plementarea celor mai bune măsuri anticriză. Re­zul­tă de aici că opoziţia este şi ea di­vizată şi nu oferă nici pe de­parte garanţia unei gu­vernări de durată, com­petente şi efi­c­iente, ci pur şi sim­plu un joc politic. În fapt, o com­pe­tiţie politică al cărei scop este doar ac­u­mu­larea de pro­cente elec­torale pe sea­ma crizei eco­no­mice pro­fun­de, iar aceas­ta în speranţa că la viitoa­rele alegeri vor ob­ţine sufi­cien­te voturi ne­ce­sare par­ticipării la gu­vernare.

PS.Mai multe informatii gasiti in Informatia de Severin :http://www.informatiadeseverin.ro/ids2/index.php/editorial/876-editorial-de-mircea-popescu.html

Niciun comentariu: