duminică, 28 februarie 2010

Ce inseamna primavara pentru mine ?





Legenda martisorului .

Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii. Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara,la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi,potcoava,cosar,inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua.
Probabil toti stiu ca de 1 Martie daruim martisoare sau primim mici simboluri ale primaverii, dar probabil putini dintre noi cunosc povestea martisorului ori s-au intrebat ce simbolizeaza si de unde a pornit obiceiul ,,purtatul martisorului"...

Semnificatia martisorului a ramas aceeasi de-a lungul timpului: este un simbol al primaverii,al revenirii la viata. El ne aduce optimism si credinta. Forma acestuia s-a schimbat in timp. La inceput martisorul era simbolizat printr-o moneda. Mai tarziu aparea sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. Acum margelele frumos colorate, ceramica si florile le-au luat locul. Despre Martisor sunt multe legende care incearca sa explice originea .Cert este ca aceasta se pierde in negura vremilor.Cultura romaneasca prezerva cu grija memoria stramosilor ei, astfel ca printre cele patru mituri importante ale romanilor il vom intalni alaturi de "Miorita" si pe cel al "Babei Dochia", ultimul fiind in stransa legatura cu data de 1 Martie si cu martisorul.

Exista numeroase variante ale mitului Baba Dochia, toate interesante si la fel de frumoase.
Iata cateva dintre ele:

“Umbland cu oile prin padure si torcand lana din furca Baba Dochia a gasit o para, i-a facut o "borta" si a legat-o cu un fir de ata, asta se intampla intr-o zi de 1 Martie si de atunci s-a extins obiceiul".

O alta legenda spune ca… “in urma cu foarte multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i se intamplat. Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei.
-De unde o ai? este inca iarna, o intreba batrana.
Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor:
-Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala, tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele iarna hainele la rau.? a grait el.
Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si impreuna cu oile au fost transformate in pietre.”


Ce inseamna primavara pentru mine ?



- SUFLET Corect SI MULT PARFUM de fericire !
- optimism , Sunshine in fiecare zi , si credinta
- independenta , un "contract" al meu ;
- proiecte noi ;
- TOLERANTA , IERTARE SI MULTA IUBIRE
- PROGRES SI PRIETENI CU CARE SA IMPART!!!
...


Stiu ca

....Primavara incepe intotdeauna cu mine ....



Urarea mea pentru tine :

Sa fii mereu precum ghiocelul : puternic in fata zapaezii asternute pe carerile vietii si gingasa in cararile iubirii !

O primavara a sufletului corect !





Cu prietenie , Raluca Mazilu !!!

PS: MERCI cald pentru urari!

3 comentarii:

Motanul_Incaltat spunea...

Multe, multe bucurii, multa sanatate si succes de 1 martie !!

Raluca Mazilu spunea...

Merci frumos ! O primavara corecta in viata profesionala si sanatatate de fier ! Fii asemenea sufletului tau !

Motanul_Incaltat spunea...

La multi ani de 8 Martie!!