joi, 4 februarie 2010

"Am fost sunt si voi fi un om care sustine promovarea tinerilor"

Premierul Emil Boc a discutat online cu cititorii HotNews.ro joi, incepand cu orele 14.00, despre masurile de reforma din 2010.

Care sunt cele mai importante masuri reformiste din 2010, considerat din punct de vedere economic un an cel putin la fel de greu ca 2009?


Cateva din intrebarile cetatenilor si raspunsurile domnului prim-ministru Emil Boc :

Întrebarea nr. 4 Absolventul

Buna ziua,

1.Cum vedeti viitorul unui absolvent de liceu, facultate sau master in Romania?
2.Care sunt principiile unei reforme reale a invatamantului in tara noastra?
Multumesc pentru raspunsuri.

*
Emil BOC



Legea educatiei nationale va ierarhiza atat universitatile cat si programele de studii astfel incat invatamantul romanesc sa fie compatibil cu cel european.

Accentul pe competente si nu pe cantitatea informatiei, o programa scolara mult mai aerisita si focalizata pe nevoile reale ale societatii si nu ale unor persoane individuale din sistemul educational, descentralizarea sistemului pentru ca consiliile de administratie sa aiba cuvantul decisiv in numirea directorilor de scoli si implicarea comunitatii locale, comunitatii de afaceri si a parintilor in decizia care vizeaza disciplinele care urmeaza sa fie studiate de elevi in proportie de 30% din curicula.



Întrebarea nr. 20 Alinescu

Apreciez programul Prima Casa. Cati tineri estimati ca vor beneficia de acest program?
Nu ar fi util si un program Primul Job, in care sa poata fi sprijiniti tinerii care termina facultatea si intampina greutati la angajare deoarece stau bine cu teoria dar mai prost cu practica?


*
Emil Boc



Pana acum, peste 10.000 de tineri au beneficiat de programul prima casa. El va continua si anul acesta si vom avea si un proiect de lege care sa stimuleze tienerii care incep o afacere.


Întrebarea nr. 1 Alinescu

Domnule Boc, sunteti unul dintre putinii politicieni pe care ii apreciez, si nu neaparat pentru masurile luate , desi stiu ca nu depinde numai de dumneavoastra, cat pentru felul de a fi. Se vede ca sunteti dedicate oamenilor si doriti sa faceti bine. Se poate schimba si perceptia clasei politice aducand mai multi tineri in politica? (editat de HN)


*
Emil Boc


Am fost sunt si voi fi un om care sustine promovarea tinerilor ,iar o dovada este echipa de consilieri pe care o am in preajma mea, unde media de varsta estre sub 35 de ani. Avem in vedere si masuri pentru sprijinirea tinerilor care infiinteaza firme, sprijinirea incubatoarelor de afaceri pentru cei care au idei, dar nu au bani si locatie si nu in ultimul rand printr-un sistem care sa promoveze performanta indifirent de vechime. A se vedea de ex legea educatiei nationale, unde am propus eliminarea criteriului de vechime in invatamantul superior sau programul Prima Casa unde peste 80% dintre cei 14 mii care au accesat programul sunt tineri. Si nu in ultimul rand ,politica portilor deschise pe care am inaugurat-o in PDL pentru atragerea de tineri competenti si profesionisti in poltiica, dandu-le posibilitatea unei cariere poltice.




Întrebarea nr. 3 Cetatean

Prima intrebare : ne puteti asigura ca, in calitate de Prim Ministru si de Presedinte al PD-L, veti face tot ce este posibil pentru punerea in aplicare a referendumului si nu veti negocia sub nici o forma voturile romanilor nici cu celelalte partide, nici macar cu propriul dumneavoastra partid ? (Cred ca banuiti de ce va adresez intrebarea, circula « pe surse democrat-liberale » stirea ca le-ati spus senatorilor ca si la alegerile din 2012 vom avea tot Parlament bicameral. Cred ca realizati si faptul ca PD-L va pierde categoric alegerile, daca nu face tot ce este posibil pentru modificarea, pina in 2012, a Constitutiei. Adoptarea legilor reformiste e necesara, dar nu si suficienta ; modificarea Constitutiei este dovada clara ca PD-L reprezinta interesele cetatenilor).


A doua intrebare : ne puteti asigura ca, in calitate de Presedinte al PD-L (functie grea si care predispune la compromisuri), veti uza de toate pirghiile pe care vi le confera Statutul PD-L si functia de Prim Ministru pentru a reforma nu doar clasa politica, ci si partidul Dumneavoastra ? Sunt reprezentat in Parlament de un senator si un deputat PDL. La alegerile din 2012, il voi revota pe senatorul meu, insa nu si pe deputatul PDL care ma reprezinta, deoarece consider ca pina acum are o activitate parlamentara total nesatisfacatoare. Va rog sa aveti in vedere acest aspect in perspectiva Conventiei PD-L si in perspectiva alegerilor parlamentare din 2012.

*
Emil Boc


Pentru mine, votul romanilor nu se negociaz, ci se aplica. Vom avea in 2012 si 300 de parlamentari, deci cu 171 mai putin decat azi, si Parlament Unicameral. parlamentarii si politicienii actuali care nu vor sustine acest lucru, vor disparea, fiind maturati de pe scena poltiica de romani in 2012.

In privinta sistemului electora, sustin fara rezerve un sistem electoral simplu, reprezentativ si care sa elimine deformarile actualului sistem. simplu spus, un candidat de pe locul 3 intr-un colegiu uninominal nu poate lua locul unui candidat de pe locul 1. Democratia inseamna respectarea principiului reprezentativitatii si majoritatii si, in consecinta ocupuarea demnitatilor alese de catre cei care obtin cele mai multe voturi, nu de catre cei care obtin cele mai putine voturi.


Întrebarea nr. 22 sorin

De ce nu obligati prin lege ca orice firma privata functie de nr. de angajati sa plateasca contravaloarea (inclusiv "manopera") plantarii unui anumit nr de pomi;sa zicem 1-2 ptr fiecare angajat!! terenul poate fi pus la dispozitie la fel ca prin programul romania verde adica de la stat!
s-ar asigura astfel reimpadurirea ....si obligatia sa fie anuala!!!


*
Emil Boc


Cu principiul sunt de acord, acela al plantarii unui nr cat mai mare de pomi si vom extinde si noi aceasta strategie. Cand eram primar, am propus si am realizat partial ca pt fiecare copil nou nascut sa se planteze cate un pom pe care sa-l ingrijeasca toata viata, avand si tablita cu numele copilului langa pom. Recomand administratiilor locale sa generalizeze programul Un copil nou nascut - un pom plantat.



Întrebarea nr. 25 simi

Bl Boc ce se intampla cu rezultatul referendumului? De ce misca lucrurile atat de greu?! Cine pune iarasi bete in roate acestui rezultat? daca nu se face ceva in cel mai scurt timp posibil o sa va pierdeti erspectul si increderea multor votanti! Campania pt 2014 a inceput dupa victoria dl Basescu din 2009! Mare atentie in acest sens! O batalie nu garanteaza victoria de la sfarsitul razaboiului!


*
Emil Boc


Am cerut Parlamentului la inceputul sesiunii parlamentare in mod expres punerea in aplicare a rezultatului referendumului si nu voi avea liniste cu clasa politica pana cand acest lucru nu se va realiza. Avem solutia comisiei constitutionale, pe care Parlamentul trebuie sa o aprobe imediat si impreuna cu PDL voi insista ca celelalte partide sa accepte imediat aplicarea rezultatului votului romanilor.


Restul intrebarilor aici si aici

Niciun comentariu: