vineri, 8 aprilie 2011

Aisbergul din PDL

   Sa ne intoarcem la Psihologia Aisbergului 101 pentru a invata o lectie, o lectie de data asta politica . Ce se intampla atunci cand este retezata o bucata de aisberg ? Aisbergul nu se va scufunda mai mult in apa, dimpotriva, acesta va compensa pierderea aducand altceva la suprafata . In cazul partidelor politice se poate scapa de comportamentul negativ care nu iti place la unii din membrii echipei de partid retezandu-l , atat timp cat membrului ii este frica sa-l mai faca o data, dar asta nu rezolva problema din profunzime, care va iesi la suprafata sub cu totul alta forma. Si dati voi sa va avertizez, cel de-al doilea comportamnet este intotdeauna mai grav decat primul.
   Sa luam un exemplu oarecare, care nu este clar poltic, dar care ne va ajuta sa identificam pe cei mici si pe cei mari existenti intr-o organizatie politica actuala : o fetita care a fost amenintata cu pedeapsa daca - l mai trezea o data pe fratiorul ei din somn. Aceasta amenintare ar putea fi suficienta pentru a o face pe fetita sa nu mai trezeasca fratiorul, dar daca gelozia se afla inca in profunzime ce putere mai are ea de a o opri pe fetita sa nu schfunde toaleta cu ursuletul lui sau sa nu mazgaleasca peretii din camera lui?
   Asa cum se intampla cu parintii asa se intampla si cu politicienii din ziua de azi , nu fac fata cu usurinta comportamentului negativ, cauzat de anumite simtaminte . Trateaza in momentul deziciilor hotaratoare simtamintele lor cum au fost tratate in copilarie de catre parintii lor , fara a gandi . Poate ca cea mai eficienta metoda este inhibarea sau blocarea simtamintelor copilului si refuzul de a-i oferi posibilitatea exprimarii verbale a unor simtaminte cum ar fi mania, gelozia, teama sau razbunarea . Eu numesc aceste simtaminte nerezolvate sau infundate : gunoi . Voi ce faceti cu gunoiul sau cu resturile care vi se aduna in casa? Cand s-a umplut cosul de gunoi spuneti : O, ce frumos ! Mai am un cos de gunoi plin ! si apoi puneti gunoiul in dulapul in care tineti cele mai scumpe haine sau cele mai placute amintiri ? Bineinteles ca nu . Impachetati acea cantitate urat mirositoare si stricata si o aruncati la tomberon , faceti curatenia pentru a putea sa va intoarceti cu drag in bucatarie, fara a mai simti mirosul acela . Daca l-ati fi lasati riscati ca acea amanare de dragul treceri saptamanii , de dragul castigarii de prajiturele , care de altfel exista un risc mare sa fie expirate , sa contaminati toatele celelalte aspecte . Mirosul gunoiului emotional mai vechi nu poate fi niciodata oprit si pana la urma el se va raspandi prin relatia leader-membrii in toate relatiile din viata membrului cu ceilaltii membrii si implicit cu cetatenii .
    PDL este partidul care , spre deosebire de celelalte partide de pe scena politica romaneasca, inca are timp sa scape de gunoi. Presedintele partidului Emil Boc inca poate lua decizii corecte si de moment. Poate ca Emil Boc a castigat deja mai-ul, poate ca nu mai e premier .
  Primul semn al schimbarii in PD-L ar putea sa apara cu o relansare  , si-au asumat guvernarea, au prezentat un raport cu rezultate , acum partidul are si o promovare , Competitia e constructiva , poate chiar sa ajunga sa comunice , si poate chiar ca timpul e inca de parte .
     Acum hai sa ne intoarcem inapoi la gunoiul propriu-zis. Cand se aduna, ce faci? Il duci cat poti de repede la tomberon, de unde va fi luat si vei scapa de el. Echivalentul acestei actiuni, in ceea ce priveste resturile noastre emotionale, este indepartarea lor din viata noastra prin faptul ca vorbim despre ele, rezolvand problemele chiar atunci cand acestea apar.

Un comentariu:

Motanul_Incaltat spunea...

Deci pentru inceput identific doua chestiuni: cea a aisbergului si cea a gunoiului. Ca nu mi se pare a fi aisbergul un gunoi si nici gunoiul un aisberg. Adica poate ca da, dar in acest caz suna ciudat apropierea celor doua: aisberg, gunoi.
A doua chestiune ar fi: care este gunoiul din PDL? Caci zici:
"PDL este partidul care , spre deosebire de celelalte partide de pe scena politica romaneasca, inca are timp sa scape de gunoi. Presedintele partidului Emil Boc inca poate lua decizii corecte si de moment. Poate ca Emil Boc a castigat deja mai-ul, poate ca nu mai e premier .". Daca aisbergul reprezinta o figura de stil, care ma duce cu gandul la o scindare caci "Ce se intampla atunci cand este retezata o bucata de aisberg ?", nu este identificat foarte clar gunoiul din partid si nici omul de servici care sa-l duca la tomberon. Asa e?