marți, 23 martie 2010

Un pas inainte

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a lansat in dezbatere publica Proiectul de Lege al Educatiei Nationale, in conformitate cu programul de guvernare al Guvernului Boc si pe un spatiu online http://www.unpasinainte.edu.ro/ care ofera toate informatiile despre acest proiect, si posibilitatea de a dezbate online a fiecarui cetatean interesat de aceasta reforma absolut necesara,




In continuare postez inivitatia
MINISTRULUI EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI, DANIEL PETRU FUNERIU
(http://www.unpasinainte.edu.ro/ministrului-educatiei-cercetarii-tineretului-si-sportului-dr-daniel-petru-funeriu-160.html)


Dragi elevi, studenți, părinți și profesori,

Cea mai mare prioritate pe care o are naţiunea română este modernizarea sistemului de educaţie. Este timpul ca educaţia din România să facă un pas înainte. Nu există un motor ca educaţia care să accelereze dezvoltarea unei naţiunii.

Această lege este necesară pentru că învăţământul românesc trebuie să se modernizeze. Nu mai avem timp de pierdut! Au trecut 20 de ani şi sunt foarte multe de făcut în învăţământul românesc. Vreau ca împreună să reuşim să construim cadrul legal prin care educaţia românească să devină performantă. Trebuie să reusim să avem o Lege a Educaţiei Naţionale care să răspundă nevoilor economice și sociale acum şi în viitor.

La baza proiectului pe care îl lansăm azi spre dezbatere publică stau în principal trei direcţii

CALITATEA actului educaţional.


FINANŢAREA educaţiei în interesul elevilor.

Realizarea DESCENTRALIZĂRII.


Ne dorim ca prin acest proiect de LEGE A EDUCAŢIEI NAŢIONALE să creem cadrul necesar pentru ca parcursul educaţional al fiecărui elev să fie predictibil. În acelaşi timp reglementăm aspecte esenţiale privind profesia de dascăl şi funcţionarea instituţiilor de învăţământ.

Legea Educaţiei Naţionale trebuie să izvorască din scoală, din universitate: de acolo de unde voi reprezentaţi o vocea reală. Pe voi vreau să vă ascult. Legea Educației Naționale trebuie să ofere conectarea școlii cu lumea reală, cu piața muncii, cu nevoile individului, având în vedere comunitatea din care face parte și de nevoile societății românești.

Doar un sistem de educaţie performant poate pregăti tinerii pentru viaţă. Fiecare tânăr din România trebuie să aibă o şansă pe piaţa muncii. Avem nevoie de profesori corect plătiţi, de şcoli bine administrate şi de implicarea comunităţii locale în deciziile şcolilor.

Ştiu că sunt dificultăți serioase în sistemul educaţional, dar mai ştiu că doar voi le cunoaşteţi cu adevarat. Din acest motiv vă invit să utilizăm această platformă pentru a face un pas înainte pentru modernizarea educaţiei româneşti. Să facem un pas înainte pentru ca școala să fie plăcută pentru elevi, privită cu încredere de părinți și să fie un loc de muncă sigur și satisfăcător pentru dascăli.

Procesul nu va fi ușor, dar sunt convins că, uniți în slujba copiior și studenților din România, putem face acest pas înainte. A sosit momentul să câștigăm bătăliile viitorului și să nu mai disipăm energie în războaiele trecutului!

DANIEL PETRU FUNERIU,

MINISTRUL EDUCAȚIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ȘI SPORTUL

Niciun comentariu: