marți, 25 august 2009

Umorul,forma de agresivitate???



Exista o legatura destul de stransa intre umor si agresiune, conform The Telegraph, care citeaza un studiu aparut in Journal of Pragmatics.

"A spune glume inseamna a prelua controlul situatiei de la cei situati mai sus in ierarhie, fapt periculos daca te afli mai jos". In traducere libera, aceasta observatie explica de ce femeile nu isi permiteau acum cateva decenii sa faca glume. Pur si simplu nu aveau statutul necesar si nici nu puteau visa la asta.

Femeile glumesc pentru a stabili legaturi sociale, barbatii pentru a controla

Si acum diferentele intre intre genul de glume spuse de barbati si cele rostite de femei se deosebeste de la cer la pamant; femeile fac haz, de cele mai multe ori, de ele, povestind experiente amuzante sau chiar jenante despre ele insele, in timp ce barbatii fac glume pe seama experientelor altora.

Iar diferentele apar inca foarte de devreme, de parca ar fi fost transmise prin gene. Baietii se tin de sotii de la varste foarte fragede, respectiv de la patru sau cinci ani, in timp ce fetele formeaza publicul perfect.

Mai tarziu, in viata, femeile se folosesc de umor pentru a stabili legaturi sociale si a-si arata solidaritatea, in timp ce barbatii isi varsa frustrarile prin intermediul lui.

Insa ambele sexe se pot folosi de aceasta arma pentru a-i controla pe cei din jur, mai ales cand nu se afla in grupuri mixte, conform unui studiu anterior, citat de sciencedirect.com.

In grupuri de un singur sex, apar si sicanarile sau glumele pe seama altora, ingrediente deloc de neglijat ale luptei pentru putere.

Niciun comentariu: