joi, 17 februarie 2011

A inceput Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri

     In data de 9 Februarie 2011 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 103 din 09/02/2011, Ordonanta de urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri iar in data de 10 Februarie Normele de aplicare ale OUG nr. 6 / 2011 in Monitorul Oficial nr.108 / 10-02-2011


     Programul se adreseaza grupului tinta tineri debutanti, o categorie sociala dinamica, activa, cu idei indraznete de afaceri, dar fara resurse financiare.In Romania,se stie ca unul din patru tineri nu isi gaseste un loc de munca. Cei care isi gasesc un loc de munca sunt slab remunerati si nu pot acumula rapid capitalul necesar pentru deschiderea unei afaceri. Pe de alta parte, un studiu despre antreprenoriat, realizat anul trecut in randul tinerilor din principalele centre universitare din tara, a aratat ca peste 70% dintre ei s-au gandit sa demareze propria afacere. Cu toate acestea, intentiile lor se concretizeaza numai in aproximativ 17% dintre cazuri, pentru ca accesul la finantare este inca destul de limitat. Comparativ cu situatia din Uniunea Europeana, un tanar din 4 detine o afacere.

   
   Obiectivul Programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi microîntreprinderi, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor în scopul implicării acestora în structuri economice private.
   Finanţarea programului se va face cu fonduri de la bugetul de stat prin acordarea de alocaţii financiare nerambursabile (AFN), pentru cel putin  1100 de microîntreprinderi.
   Înscrierile în cadrul Programului se vor realiza on-line, în aplicaţia pusă la dispoziţie pe site-ul AIPPIMM : www.aippimm.ro .
   Beneficiarii programului sunt tinerii debutanţi în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, care nu au mai deţinut calitatea de acţionar sau asociat în vreo firmă şi au un plan bun de afaceri cu care să obţină un punctaj cât mai mare la aplicaţia on-line.

   Dintre facilităţile oferite prin Program menţionăm acordarea de alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 10.000 euro. Se vor acorda garanţii de stat până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 80.000 euro, prin intermediul Fondului Naţional de  Garantare al Creditelor pentru IMM .

   O altă facilitate de sprijinire a tânărului întreprinzător adoptată prin acest OUG este aceea potrivit căreia cheltuielile de asigurări sociale datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariaţi - dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.
        
   Condiţiile de eligibilitate fac referire la microîntreprindere care poate fi înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 întreprinzători debutanţi asociaţi. Microîntreprinderea trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activităţi CAEN, cu excepţia următoarelor activităţi: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, plante şi substanţe aflate sub control naţional, precum şi activităţile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
    
   De asemenea, tânărul întreprinzător trebuie să angajeze cel puţin 2 salariaţi la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare si să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent.

            Pentru informaţii suplimentare, puteti să vă adresaţi Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii ( mail: agentia.imm@aippimm.ro, www.aippimm.ro, Tel: 021/336.14.68)  .

 Calcul punctaj :

* domeniul de activitate al “S.R.L. – D.” determina nivelul punctajului obtinut, astfel:
 – Productie – 20 puncte;
 – Servicii – 15 puncte;
 – Comert si alte activitati – 10 puncte.

* planul de afaceri conduce la crearea a cel putin doua noi locuri de munca permanente in cadrul microintreprinderii “S.R.L. – D.”,este de 10 puncte. Daca acest numar creste la 3 locuri de munca, punctajul este de 15 puncte, iar la cel putin 4 locuri de munca nou create, punctajul obtinut este de 20 de puncte.
*daca ponderea investitiilor in cheltuielile aferente planului de afaceri depaseste 80%, atunci se obtine punctajul maxim corespunzator acestui criteriu, de 20 de puncte. Daca ponderea investitiilor este intre 60% si 80% aplicantul obtine 15 puncte, iar pentru investitii intre 40% si 60% punctajul obtinut este de 10%.O firma nou creata de tineri in mediul rural este favorizata cu 10 puncte, fata de o firma nou creata in mediul urban, pentru care se acorda 5 puncte. Daca implementarea Planului de afaceri conduce la cresterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi, moderne si / sau a solutiilor informatice in procesul de productie/ prestare servicii, avand un potential inovativ si / sau creativ semnificativ, punctajul obtinut este de 10 puncte. Daca potentialul inovativ sau creativ este nesemnificativ, punctajul obtinut este de 5 puncte. Optiunea aplicantului pentru schema de finantare atrage 20 de puncte daca proiectul se cofinanteaza cu un credit bancar si 10 puncte daca nu trece prin procesul de analiza a bancabilitatii proiectului, autofinantandu-se.




Niciun comentariu: