duminică, 10 octombrie 2010

Un demers interesat

 Fundaţiei „Konrad Adenauer“, a cărei misiune organizaţională presupune, la loc central, răspândirea şi dezvoltarea ideii de economie socială de piaţă, încearcă acum un demers menit să confrunte această problemă. Şi, în mod interesant, o va face printr-un experiment sau proiect pilot, ce se desfăşoară în România, în parteneriat cu Institutul de Studii Populare.
       Pe scurt, Fundaţia „Konrad Adenauer“ lucrează pentru consolidarea unui grup de lucru la Bucureşti, pe tema Ordoliberalism şi economie socială de piaţă. Timp de un an şi jumătate acesta va funcţiona ca un poligon de încercare pentru un proiect exploratoriu, care va răspunde implicit întrebărilor de mai sus. Obiectivul explicit este triplu: 1) studierea ideilor economice ordoliberale şi a economiei sociale de piaţă (origine, evoluţie şi implementare), cu un accent special pe relevanţa lor pentru secolul XXI şi pentru situaţia ţării noastre şi UE; 2) propagarea acestor idei în sfera mass-media, academică şi politică în România şi 3) studierea şi evaluarea oportunităţii şi mijloacelor de adoptare practică în ţări precum România a formulelor de organizare economică inspirate de principiile economiei sociale de piaţă.
Grupul e alcătuit din specialişti din mediul universitar şi al cercetării, experţi din sectorul public şi de stat, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri, jurnalişti, politicieni şi studenţi. Vor fi traduse principalele lucrări de referinţă din bibliografia temei, vor fi organizate câteva conferinţe, vor fi încurajate studiile aplicate. Se va tatona şi posibilitatea trecerii de la principii şi teorii la schiţarea de politici publice inspirate de acestea. Este un experiment. Un laborator din care şi partea română, şi partea germană vor învăţa. Primii, despre relevanţa şi aplicabilitatea unor idei. Ceilalţi, despre replicabilitatea şi potenţialul extinderii acestui tip de experiment în clarificare şi edificare. ( clik pentru mai multe detalii)

Niciun comentariu: