joi, 19 august 2010

Curs de public speaking



Vineri,sambata,duminica voi fi prezenta la Brasov, seminar suplimentar in cadrul Cursuri de management politic.

Tema: Public Speaking
Participanti: 20 de cursanti membri ai OT PDL
Organizator: OT PDL in colaborare cu Intitutul de Studii Populare si Fundatia Konrad Adenauer
Curs sustinut de: Radu Gabriel - actor si conferentiar universitar doctor la Universitate Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti
Dezbatere: Comunicarea interna si externa a PDL in perioada guvernarii
Invitati: Sebastian Lazaroiu, consilier prezidential










duminică, 15 august 2010

Notiuni elementare despre tehnicile de dezinformare si manipulare











Scoala de Vara a OTPDL TIMIS,Valea lui Liman,13-15 august

Sambata,14 august,Sesiunea 3 a Scolii de Vara OTPDL Timis de la Valea lui Liman-notiuni elementare despre tehnicile de dezinformare si manipulare,moderator Sebastian Lazaroiu si Raluca Mazilu;
vizionalizarea filmul :Wag the dog”=Inscenarea ,
analiza filmului ,
manipularea prin televiziune ,
teorii si impact asupra pasivului ,
presa si cele zece erori pe care presa le comite cand isi propune sa manipuleze publicul largit au consituit temele sesiunii 3 de la Sc de vara a tinerilor d OPDL Tm..


Invitatia domnului Sebastian Lazaroiu de a participa cu o prezentare in weekend la TM a facut posibil cel de-al treilea training construit (remenber Ideologie si politici publice-Teleorman;Comunicare interna,Atragere de noi membrii-DST,5 mai.

Sebastian Lazaroiu : “Raluca Mazilu,este un tanar la fel ca voi.Face parte din organizatia din Mehedinti . Ea participa la cursuri de formare pentru formatori,cursuri ce se desfasoara pe parccursul acestui an ,sunt organizate de OT PDL in colaborare cu Institutul de Studii Populare avand ca parteneri fundatia Konrad Adenauer din Germania si Eduardo Frei din Olanda .Ii place ce face si si-a propus sa faca cat mai multe prezentari ,m-a facut sa incurajez . “

Cand am dat curs invitatiei am fost atat emotionata,cat mai ales motivata.Era vorba de 120 de persone,insemna mai mult (in momentul actual suntem pregatiti sa transmite mesaje pentru max 12 persoane),exista posibilitatea sa nu reusesc sa transmit mesajul propus,insa nici un moment nu am ezit,nu am atras negativismul.E vorba despre o misiune care poate atrage tineretul,e vorba de posibilitatea ca tinerii sa aleaga decizia correct,insa pentru asta au nevoie de informatie si mai ales control,sa simta cu adevarat ca ei detin telecomanda.
Totul a inceput prin 2 exercitii : starea de bine,starea in care tu detii control si optiunea de a alege (cuvinte cheie:albastru,rosu ,culoarea aleasa –forma de manipulare).Din cei 120 de participant,aproximativ 100 au ales albastru !








În ultimii ani, despre manipulare se vorbeşte mult. Atât de mult încât termenul de „manipulare” în loc să se clarifice, se încarcă din zi în zi de ambiguităţi. Ca în cazul oricărui concept delicat cum ar fi opinia publică de exemplu, care, numai ca definiţie a adunat zeci de încercări notabile în toată lumea ştiinţifică şi manipularea are parte de abordări divergente: de la cea plasată la nivelul bunului simţ, în care termenul circulă fără nici cea mai mică bănuială din partea celui care îl foloseşte, că este utilizat incorect sau abuziv, până la cea a abordării riguros ştiinţifice. Abordarea utilizată va fi una situată pe cale de mijloc, din latura ştiinţică nu se va păstra decât proprietatea termenilor psihosociologici, arătând mecanismele prin care realitatea se poate reconstrui, cu intenţie sau fără, pentru fiecare, iar cu ajutorul exemplelor din presă se încearcă depistarea încercării de manipulare sau chiar evitarea acesteia când este cazul- cu intenţia de a crede altceva despre un eveniment şi când se vrea o victimizare a propriei ignoranţe.
Omul intra in contact cu lumea prin cele cinci simturi: vaz, auz, miros, gust, pipait. Dintre aceste simturi, vederea este cea prin care intra cele mai multe imagini si informatii. Mintea omului inca gandeste in imagini, pentru fiecare cuvant sau expresie, iin minte ni se proiecteaza o anumita imagine. Televiziunea are marele avantaj pe langa radio si presa scrisa , sa aduca si imagini in fata noastra ... imagini care pot contine la nivel de subconstient cantitati uriase de informatii nocive.
S-a trecut apoi pe tipuri de manipulare,exemplificarea facandu-se atat din scenele filmului vizionat,cat si din psihologie,si mai ales ,cu ajutorul domnului Sebastian Lazaroiu,s-au dat exemple concrete din viata politica,cele 10 erori pe care presa le comite cand isi propune sa manipuleze publicul largit .
Transmiterea mesajului,receptionarea lui ne-am dat seama ca a fost atinsa in ziua de duminica,cat s-au prezentat concluziile si am fost aplaudati la scena deschisa !
OTPDL TM e organizatie cu spirit de echipa,responsabila , motivati sa mearga impreuna si la bine si la greu .

PS.Organizarea a fost exemplara,Nicu Bitea ,presedinte OTPDL si dnul presedinte PDL Ctin Ostaficiuc au avut grija ca tinerii sa imbine utilul cu placutul ,sa beneficieze atat de informare(tematica:Comunicare-mesaj politic fiind structurata in 3 sesiuni,cu moderatori de seama: dna Sulfina Barbu,dnul profesor Marcel Tolcea,Oana Gaita,dnul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu), cat si de interactiune,s-au organizat competitii sportive ,foc de tabara si petreceri in aer liber.

Duminica,in urma scolii de vara desfasurata in perioada 13-15 august la Valea lui Liman, la care au participat cei 120 de lideri ai organizatiei de tineret a PDL Timis, participantii au adoptat urmatoarea

Rezolutie


"Constatam ca, in ultimele luni, societatea romaneasca s-a scindat in functie de simpatii sau antipatii politice. Principalul motiv al acestei rupturi este comunicarea deficitara atat a oamenilor politici aflati la putere cat si a celor din opozitie.

In acelasi timp constatam ca exista un blocaj la nivelul relatiei cu mass media, o parte importanta a acesteia fiind angajata politic de o parte sau alta a clasei politice. Se dau adevarate batalii comunicationale iar razboiul dintre putere si opozitie transmis, in direct, de media romaneasca nu face decat sa afecteze buna informare a principalilor beneficiari ai actului politic.

Tineretul PDL din Timis propune clasei politice si presei din Romania un armistitiu.
Liderii politici si principalii actori de pe piata media sunt invitati sa semneze o pace simbolica si, cel putin pana la sfarsitul anului, sa renunte la interesele marunte materiale sau electorale si sa incerce sa comunice cinstit si corect in beneficiul cetateanului platitor de taxe si impozite."

luni, 9 august 2010

Reducerea cu 25% se "simte dramatic" in buzunarul senatorului Crin Antonescu

Senatorul Crin Antonescu se afla in topul parlamentarilor cu cele mai multe absente, potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice privind bilantului activitatii alesilor la jumatatea mandatului, dat publicitatii la inceputul lunii iulie. Astfel, in sesiunea februarie-iunie, liberalul a avut numai 0,92% din voturile electronice date din Senat, fiind prezent doar la 3 voturi electronice.
Totusi azi in media apare trantind si fumegand .


">Presedintele PNL Crin Antonescu este "manios" pentru ca are un salariu redus cu 25%, avand in vedere ca el este doar bugetar, mentionand ca aceasta scadere "se simte dramatic" la cei cu salarii mici, dar si la parlamentari, relateaza Mediafax.

Intrebat daca a primit fluturasul cu 25% reducere din salariu si de unde are de gand sa taie pentru a se incadra in banii pe care ii va primi, Antonescu a raspuns:

* "In primul rand, trebuie sa spun ca sunt manios, avand in vedere ca sunt doar bugetar".

* “In al doilea rand, vreau sa va spun ca aceasta taiere cu 25% se simte dramatic evident la cei cu venituri foarte mici, se simte insa si la cei cu venituri ceva mai mari sau medii, cum este cazul parlamentarilor, pentru ca suma taiata de acolo este una consistenta. Nu stiu foarte bine de unde am sa tai, o sa vad pe parcurs”, a adaugat Antonescu.


PS.Andreea Stoleru :"Propun ca pentru rara sa prezenta in Parlamentul Romaniei sa-i donam lui Crin Antonescu din Fondul National de Solidaritate cei 25% "...te sustin ,donez barabolja :))

vineri, 6 august 2010

Despre pontacisme si absenteism

De ceva timp "PSD si PNL sufera de amnezie politica. Uita. Uita pur si simplu. Uita ca FMI e acum in Romania si datorita sau din cauza lor.
FMI nu e o institutie perfecta. Masurile cerute sunt adesea constrangatoare si dure. Iar institutia condusa de Strauss-Kahn e de multe ori rigida,insa necesara situatiei actuale din Romania."

Cum s-a ajuns la un imprumut de la FMI?

Pe timpul guvernarii Tariceanu aparatul de stat a fost supradimensionat . Niciodata statul nu a fost asa de umflat. Daca o mare parte din cresterea economica din perioada lui Tariceanu ar fi fost orientata spre investitii si nu spre angajarea a sute de mii de oameni inutili, Romania n-ar fi fost nevoita sa ia bani de la FMI acum.
"Diavolul",asa cum numesc acum liberalii FMI a costitui o paturica caldutza cand a fost vorba de intelegeri.
Nici acum liberalii nu au clarificat unde s-au dus cele cateva miliarde din Fondul National pentru Dezvoltare...dulce uitareee!!!


"PSD face la randul sau pe virgina declarata ce critica bordelul in care lucra pana mai ieri. Sa nu uitam ca FMI a venit in Romania pe timpul cand PSD era la guvernare. Cu acordul PSD. Nu era nimic mai simplu decat sa-l impiedice.

Chiar si asa, liberalii si social-democratii au descoperit ca e util sa se opuna. Logica e simpla si facuta pentru cei care cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului.

Politicienii din astea doua partide se fac pur si simplu ca nu avem nevoie de banii de la FMI. Sau de un acord cu FMI. Desi matematica de scoala generala ne arata ca intram in faliment fara banii astia. In plus, daca nu avem acord cu Fondul, nu putem lua bani de pe pietele internationale, iar ratingul de tara al Romaniei se prabuseste. Asta inseamna mai putine investitii straine si mai putini bani.

Oare nu stiu cei din PSD,pontacismii de azi, si PNL asta? Stiu. Dar pentru ei e important sa se opuna. La orice si oricum. Se bazeaza pe lucruri simplu. Romanul habar n-are cum merg lucrurile si intelege doar ca nu e bine sa fii imprumutat la straini. Chiar daca PSD si PNL ar fi facut exact, exact acelasi lucru daca ar fi fost acum la guvernare. De unde stim? Pai sa ne uitam pe lista masurilor alternative propuse de oamenii lui Crin si-ai lui Ponta. Care lista? Exact. Nu exista asa ceva."

PS.http://www.ziare.com/politica/opozitie/amnezia-smecherilor-din-pnl-si-psd-1033543

miercuri, 4 august 2010

Inocularea





Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si
in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane.
Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta
aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva
timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa
urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in
ciuda tentatiei bananelor. Atunci, oamenii de stiinta au inlocuit o
maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta afost sa se urce pe
scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva
batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost
inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta
inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea
a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si, in fine, al
cincilea au fost schimbati.

In final, oamenii de stiinta au ramas cu
cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece,
continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.


Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii
bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost:

"Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa, aici..."

Iti suna cunoscut?

"E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a unei
prejudecati" -

Albert Einstein

PS.Stiinta e aceea ce a facut progrese ,dar a adus si interese...trist e ca in ziua de azi primeaza interesele-fa o sinteza a sintezelor zilei prezentate de mass-media romaneasca ,ca experiment :D!