In acelasi timp, nici PSD, nici PNL nu se arata catusi de putin dornice sa preia guvernarea, indicand o neutra si necostisitoare solutie tehnocrata. L-as crede pe Crin Antonescu ca este in mod sincer adeptul acestei solutii, pe care, de altfel, o impartasesc, daca in urma cu numai cateva luni nu l-ar fi respins fara drept de apel pe tehnocratul Lucian Croitoru, ironizat cand prevedea ca vom ajunge curand exact acolo unde am ajuns.
Iar dupa ce masurile guvernului, de bine de rau, au aparut, PSD si PNL si-au dat mana in Parlament pentru tergiversarea procedurii de asumare a raspunderii guvernului. Intai nu s-au intrunit birourile permanente. Apoi, s-au intrunit, dar Mircea Geoana a vrut sa-l audieze pe premier, iar urmatoarul pretext de amanare este deja previzibil: lipsa avizelor CES si CSAT. Iar acest pretext a fost oferit pe tava de acelasi guvern care isi da cu stangul in dreptul mai rau decat l-ar pocni orice adversar.
Initial, guvernul a conditionat el insusi promovarea masurilor de austeritate de avizul CES, in speranta ca va reusi o impartire a responsabilitatii cu partenerii sociali. Strategie proasta, cat timp nu putea conta nici pe intreg patronatul, dupa cum s-a vazut. Iar dupa ce in CES meciul a fost castigat de sindicalisti, guvernul a intors complet foaia si a ignorat complet acest organism, adoptand proiectul fara a avea nici macar un aviz negativ. Mana cereasca pentru opozitie.
Cat despre acordul CSAT, cat timp planul de austeritate este motivat oficial prin considerente de siguranta nationala, poate fi cerut cu seninatate. Sigur, cu memoria sa scurta, Mircea Geoana a uitat ca guvernul PD-L+PSD a invocat exact acelasi argument pentru ordonanta de restructurare a agentiilor guvernamentale si nimeni n-a mai cerut atunci avizul CSAT.
Ce spera de fapt opozitia sa obtina prin aceasta tergiversare? PSD si PNL stiu foarte bine ca ea nu poate duce, in cele din urma, decat la ratarea transei a cincea a imprumutului de la FMI, cu consecinte incalculabile. Nu cred ca si-ar dori sa preia o tara in colaps, fara nicio posibilitate de finantare dupa ratarea acrodului cu FMI, fiind nevoiti la masuri de austeritate incomparabil mai dure decat acum.

EXTRAS DIN ARTICOLUL DE PE ZIARE .COM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu