luni, 7 noiembrie 2011

Program de Pregătire pentru Tineri Lideri Politici

      Programul de Pregătire pentru Tineri Lideri prin Institutul European pentru Democrație Participativă -  Qvorum, are  misiunea de a stimula participarea cetăţenilor şi a partenerilor sociali în procesul de formulare a politicilor la nivel naţional şi european.
     În cadrul Programului de Pregatire pentru Tinerii Lideri, ultima întâlnire a proiectului propusa pe regiuni, din 2-5 noiembrie,la Deva, Institutul Qvorum a contribuit substanțial la privirea în ansamblu a proiectul european-național prezentând , pentru mine și colegii mei din Mehedinți, Loredana Meiță și Alin Boblea, colegii din Caraș-Severin și cei din Arad, 18 ca numar total,  informaţii detaliate cu privire la opţiunile de vot, participarea la lucrări şi activităţile individuale ale fiecărui europarlamentar, ale unei delegaţii naţionale sau ale unui grup politic european, informații cu privire la activitatea europarlamentarilor români la Bruxelles și Strasbourg, grupurile din care fac parte. S-au transpuns teme economice și sociale dezbătute la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, în special în cadrul legislativul european, tema maternitatii, minelor, raportul comisiei de agricultura și dezvoltare rurală pentru 2014-2020 prezentat de comisarul nostru D.Ciolos.
     Pentru a ne putea identifica cu uşurinţă interesele şi a ne constitui în parteneri sociali capabili să interacţioneze eficient cu factorii de decizie, trebuie să existe și o cultura politică, bazată pe principii bine enunțate și anunțarea eventual a principaliilor vectori de imagine atât pozitivi, cât și negativi in conștiința maselor: ideologiile politice, comunicate participativ de :
Razvan Burleanu, doctorand în ştiinţe politice, absolvent al Colegiului Naţional de Apărare detinand o bogată experienţă în administraţia publică locală şi naţională şi în modul de funcţionare al acestora, în mass-media, dar şi în domeniul legislativ, trainer pe leadership politic pentru Atlantic Association of Young Political Leaders, European Christian Political Youth Network şi alte organizaţii politice şi nonguvernamentale internaţionale,
și Doru Franţescu ce deține o experiență bogată ca reprezentant al societății civile, atat la nivel national, cat si european, activitatea sa este cunoscuta publicului in special in ceea ce priveste mecanismele de transparentizare și monitorizare a activitatii parlamentarilor şi europarlamentarilor, fiind coordonatorul a mai multe studii in acest domeniu, precum si co-autorul unui articol publicat in jurnalul de afaceri europene al prestigioasei universitati Cambridge .
    Cu Tudor Drâmbărean am vorbit atât de experienta din  Parlamentul European unde  lucrează din septembrie 2008, cât mai ales de raportul comisiei de agricultura și dezvoltare rurală pe 2014-2020. Tudor a început ca stagiar, apoi a lucrat ca asistentul (consilierul) europarlamentarului din Marea Britanie – Nirj Deva, iar în prezent ocupă funcția de asistent a europarlamentarului Rareș-Lucian Niculescu (MEP). Principalele activități desfășurate în cadrul cabinetul europarlamentar sunt: urmărirea rapoartelor din cadrul Comisiei pe Agricultură și Dezvoltare Rurală, redactarea speech-urilor și a briefing-urilor.  Deci, se poate!  
    Gazda noastra, Iulia Popescu a ales tema maternitații și pot spune că au ieșit și foarte bune discuții paternale :-).
      Sâmbăta, ultima zi, a fost, prima parte, a lui Cristian Pătrașconiu cu: Transmiterea mesajului politic. Comunicare politică.Tematica a fost prezentata și cu slide-urile Ce? Unde? Când? De ce? Care? Cum? Desert si ligamente. Nu am ales Desertul primul daca la asta vă așteptați cu toții ci Ce? și am constatat ca un mesaj bun e un mesaj bine transmis, comunicat la timp,  si nu oriunde și nu oricum.
Realitatea e ruina unui basm-Blaga. Mass-media e ruina mesajului unui politician atunci cand e lasată  să iși facă singură agenda publică și influențează agenda publică a politicianului. Nu mass-media e politician sau cetățean, ci politicianul e trimisul cetațeanului !!!
  În partea a două am avut suștinerea bugetului național și votul pe echipa, echipa doi întrunind 7 voturi, diferenta de doua voturi fata de echipa 1-din care am facut parte,  și echipa 2, echipe ce au fost votate cu 5 voturi.
  

 

    În continuare aveți atașat Program de Pregătire pentru Tineri Lideri Politici :

 2 noiembrie 2011
11:00 – 12:30
Sosirea participanților
13:30 – 14:30
Prânz
14:45 – 15:00
Deschiderea Programului de Pregătire pentru Tineri Lideri Politici
15:00 – 16:30
Leadership politic.Ideologii politice, Răzvan Burleanu
16:30 – 16:45
Pauză
16:45 – 18:00
Creștin democrația. Viziune şi perspective în România, Răzvan Burleanu
20:00
Cina


3 noiembrie 
9:00 – 10:30
 Administraţia publică locală. Cine mă reprezintă?
Cum funcționează?, Răzvan Burleanu
10:30 – 10:45
Pauză
10:45 – 12:30
Relaţiile inter-instituţionale. Parlament – Preşedinte – Guvern, Răzvan Burleanu
12:30 – 14:00
Prânz
14:30 – 16:00
Instituțiile Uniunii Europene cu rol decizional, Doru Franțescu
16:00 – 16:15
Pauză
16:15 – 18:00
Rolul și funcțiile Membrilor Parlamentului European, Doru Franțescu, Tudor Drâmbărean
20:00
Cina
4 noiembrie
9:00 – 11:30
Grupurile Politice Europene, Doru Franțescu
11:30 - 11:45
Pauză
11:45 – 13:15
Grupul Partidului Popular European în Parlamentul European (1), Doru Franțescu
13:15 – 14:30
Prânz
14:30 -16:00
Grupul Partidului Popular European în Parlamentul European (2), Doru Franțescu

16:30-19:30
Program de socializare – Vizită Cetatea Devei
21:00
Cina


5 noiembrie
9:00 – 11:30
Transmiterea mesajului politic. Comunicare politică, Cristian Pătrășconiu
11:30 – 11:45
Pauză
11:45 – 14:00
Evaluarea programului
14:30 – 15:30
Prânz Câteva fotografii : și post-scrisul necesar : Mulțumesc Dan Florin Scarlat- președinte OTPDL Mehedinți, prim-vicepreședintelui PDL Mehedinți  Marius Bălu, Institutul European pentru Democrație Participativă Qvorum, ISP, Hanns Seidel, OTPDL România , colegilor: șoferiței Meiță Loredana pentru siguranța și copilotului- proprietar Alin Boblea pentru confort și dialog ,
  ! concluzionat cu bineînțelesul  a mic : Multumesc Cristian Pătrașconiu pentru Noua școala de gândire a dreptei. 

Un comentariu:

Motanul_Incaltat spunea...

La multi ani!
Numai bine si multa sanatate!