marți, 4 ianuarie 2011

Anul politic 2010

Anul politic 2010 în judeţul Mehedinţi a fost unul extrem de intens. O radiografie a vieţii politice mehedinţene arată o activitate susţinută atât în ceea ce priveşte partidele parlamentare, cât şi cele neparlamentare.

Întregul an a fost dominat de încercarea tuturor partidelor de a găsi cele mai bune posibilităţi de afirmare politică, de consolidare a struc­turilor teritoriale şi atra­gerea cât mai multor membri.
Stănişoară şi Gherghe – pilonii de forţă ai PD-L Mehedinţi
Politica mehedinţeană în 2010 a fost dominată, fără îndoială, de PD-L Mehedinţi, partidul care a avut cea mai semnificativă prezenţă pe scena locală. Principalul partid politic din judeţ a fost singura for­maţiune parlamentară care a or­ganizat în acest an alegeri in­ter­ne. Realegerea senatorului Mi­hai Stănişoară în fruntea PD-L Mehedinţi, dar şi alegerea pri­marul municipiului Drobeta-Turnu-Severin, Constantin Gher­­ghe, în funcţia de pre­şedinte al Organizaţiei Muni­cipale severinene au constituit momente importante în viaţa acestui partid. Practic, partidul şi-a ales liderii principalelor două organizaţii cu care va aborda competiţiile electorale viitoare. Dar şi oamenii-cheie în stabilirea strategiei politice pentru perioada următoare. În interiorul PD-L, s-a produs şi o modificare esenţială la nivelul conducerii partidului, un rol important revenind unor aleşi locali care au obţinut funcţii politice şi care implică, evident, asumarea unei responsabilităţi politice. Prin aceasta s-a încercat realizarea unei simbioze între activitatea politică şi cea administrativă. În acest sens, strategia politică adoptată de preşedintele democrat-liberalilor mehedinţeni, Mihai Stănişoară, este una corectă şi eficientă, ea urmărind identificarea reali­zărilor administrative cu ima­ginea partidului. Punerea accen­tului pe realizările adminis­trative este cel mai bine obser­vată la nivelul municipiului Drobeta-Turnu-Severin, unde primarul Constantin Gherghe, preşedintele democrat-liberalilor severineni, a demarat un amplu proces de modernizare a urbei, prin demararea unor obiective in­vestiţionale extrem de impor­tante. El a beneficiat în sus­ţinerea proiectelor sale pentru municipalitate de tot sprijinul şi implicarea PD-L Mehedinţi, dar în primul rând de sprijinul decisiv al preşedintelui Mihai Stănişoară.
PSD Mehedinţi, fără realizări în 2010
Pentru PSD Mehedinţi, anul 2010 nu a fost un an în care să exceleze în activitatea politică. Evoluţia acestui partid nu a cunoscut nicio realizare notabilă nici din punct de vedere politic, nici electoral. Totuşi, chiar dacă este partid de opoziţie, PSD Mehedinţi a încercat şi chiar a reuşit să rămână unit, în ciuda faptului că trece printr-o pe­rioadă dificilă. Acesta şi-a păstrat primarii câştigaţi la ultimele alegeri locale şi continuă să rămână principalul partid de opoziţie al judeţului cu o bază electorală destul de consistentă. Din punctul de vedere al forţei sale orga­ni­zatorice interne, este greu de presupus că PSD Mehedinţi s-a întărit considerabil, însă cu siguranţă a acumulat câteva procente la nivelul încrederii populaţiei. Social-democraţii mehedinţeni conduşi de Adrian Duicu nu au fost scutiţi de probleme interne legate de statutul juridic al sediului partidului, dar şi de demisia unui vicepreşedinte, fostul viceprimar, Nicolae Tudorescu, evenimente însă care n-au produs consecinţe nedorite sau dispute în interiorul formaţiunii.
Liviu Mazilu, demis din fruntea PNL Mehedinţi
PNL Mehedinţi a traversat în acest an una dintre cele mai dificile perioade din existenţa sa. Liberalii mehedinţeni s-au con­fruntat cu tensiuni interne majore, soldate în cele din urmă cu demiterea preşedintelui or­ganizaţiei judeţene, Liviu Ma­zilu. Acuzat de către o parte a conducerii judeţene, dar şi de către majoritatea preşedinţilor din judeţ de slaba organizare a partidului, de imaginea defavo­rabilă pe care o dă partidului, dar şi de prestaţie politică sub aşteptări, fostul preşedinte Liviu Mazilu a fost nevoit să accepte decizia forului de conducere al partidului de organizare a ale­gerilor pentru desemnarea unei noi conduceri. Este un caz fără precedent în politica locală, când un lider de partid, reales nu cu mult timp în urmă, este contestat şi demis din funcţie. Hotărârea liberalilor mehe­dinţeni a făcut ca, cel puţin în ultima perioadă a anului, partidul să fie aruncat în zona luptelor interne, al jocurile politice de culise în perspectiva alegerilor de luna viitoare, lă­sând senzaţia unui partid fără lider, fără o strategie şi fără o implicare pe măsura impor­tanţei sale.
Alegerile de la Baia de Aramă
Cu siguranţă, un eveniment extrem de important în politica mehedinţeană a anului 2010 a fost desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de primar al oraşului Baia de Aramă. Aceste alegeri au suscitat interesul tuturor partidelor locale, iar efortul politic şi logistic depus a fost unul pe măsură. Scrutinul din Baia de Aramă a fost şi un prilej ca partidele politice să-şi măsoare forţele, iar din acest considerent interesul şi im­plicarea au fost substanţiale. În cele din urmă câştigător a fost desemnat candidatul PD-L Me­hedinţi, Rafael Dunărinţu, care a obţinut un scor electoral zdrobitor, de peste 70% din to­talul voturilor valabil exprimate, fiind astfel ales din primul tur.
Constituirea UNPR Mehedinţi
Singurul partid care s-a constituit în 2010 în Mehedinţi a fost UNPR. Formaţiunea politică aflată la guvernare şi-a ales structurile de conducere şi şi-a constituit organizaţii te­ritoriale în toate localităţile judeţului. În fruntea UNPR Mehedinţi a fost ales Alin Nicolicea, cel mai tânăr şef de partid mehedinţean. De UNPR Mehedinţi este legat şi numele singurului subprefect de Me­hedinţi, Ioan Suru, care, deşi nu este membru de partid, a fost susţinut pentru această funcţie de vicepreşedintele acestei for­maţiuni politice la nivel na­ţio­nal, deputatul Eugen Nicolicea.
PC şi-a anunţat candidatul pentru şefia CJ Mehedinţi
PC Mehedinţi a avut, de asemenea, în 2010 un an cu o activitate politică intensă. Cea mai mare reuşită a acestei formaţiuni politice a fost în­regimentarea în rândurile sale a fostului pesedist, Nicolae Tu­dorescu, care a primit, de altfel, şi o funcţie politică importantă în partid. Conducerea PC Me­hedinţi l-a anunţat pe Nicolae Tudorescu drept candidatul a­cestui partid politic pentru funcţia de preşedinte al Con­siliului Judeţean la viitoarele alegeri locale.
PNŢ-CD Mehedinţi, conducere interimară
După o perioadă de cinci ani cât a condus PNŢ-CD Mehedinţi, Alexandru Enache a demisionat în cursul acestui an din funcţia de preşedinte al partidului. Demisia sa a lasat partidul cu o conducere interimară, asigurată de Mihai Ghebaură, dar şi într-o totală derivă, cu o slabă or­ganizare în teritoriu şi fără o strategie şi o perspectivă de revenire pe scena politica locală

Niciun comentariu: