Dragos Paul Aligica impreuna cu Aura Matei la
CADI, in parteneriat cu I
nstitutul Roman de Training si in care colegii de la
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a facut o cercetare legata de forta de munca romaneasca, training. Acest sondaj ne este prezentat pe adresa de blog
Contributors.ro. Esantionarea,potrivit datelor, a avut loc prin selecţia probabilistă a localităţilor şi a persoanelor, reprezentativ la nivel național pentru populația 18-65 ani-1.200 de persoane. A fost aplicate metoda
face-to-face la domicilliul subiecţilor . Marja de eroare admisă pentru eșantionul național este de +/- 2,9%. Perioada de teren:
decembrie 2010.
In prezentarea lor, autorul va reduce comentariile la minimum. Ideea implicita este ca rezultatele vorbesc de la sine.
Cum ati aprecia actualul (sau ultimul) dumneavoastră loc de muncă?

Rezultatul e surprinzator si nu e. Impartirea intre cei satisfacuti de compensatia financiara pentru munca lor si cei nesatisfacuti, este jumatate-jumatate. E cam aceeasi proportie intalnita si in occident. Deci nu pare ca aici sunt semnale ale unei insatisfactii dramatice pe fondul unei dramatice caderi economice.
Surpriza un pic mai mare e la intrebarea urmatoare:
Cât de interesantă considerati că este activitatea dumneavoastră la actualul (sau ultimul) loc de muncă?

Majoritatea celor intervievati considera munca pe care o fac suficient de angajanta ca sa o considere „interesanta”. Sigur ca e o marja mare de interpretabilitate in cuvantul „interesant”. Dar fie si asa, aflam totusi ceva despre ce cred romanii despre „job-urile” lor. Nu sunt total „neinteresante”.
In lumina cercetarii, mobilitatea verticala a resursei umane in organizatiile romanesti pare destul de mica. Cel putin asa reiese din intrebarea de mai jos:
Care sunt sansele dumneavoastră de promovare la actualul loc de muncă?

In mod similar, siguranta locului de munca nu pare foarte inalta.
Cât de sigur credeti că este locul dumneavoastră de muncă?

Cu toate cele de mai sus, romanii intervievati par satisfacuti de conditiile de munca:
Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de programul de muncă?

Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de mediul sau conditiile de muncă?

Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de relatia cu superiorii/sefii?

Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de relatia cu colegii de muncă?

Pe scurt, tensiunile si frictiunile pe care le banuim asociate crizei economice – cu toate implicatiile ei pentru relatiile de munca si interumane – nu par sa fi atins prea tare atmosfera de la locurile de munca ale romanilor, in sensul vicierii acesteia. Sondajul e facut in luna decembrie 2010 dupa toate masurile de austeritate, scaderile de salarii atat in sectorul public cat si privat, restructurari etc. Daca tinem cont de toate acestea cand vine vorba de salariu, este clar ca avem o situatie interesanta :
Cât de multumit sunteti, la locul dumneavoastră de muncă actual (sau la ultimul loc de muncă) de salariu?

Cel putin in lumina raspunsurilor date la acest chestionar, numarul celor multumiti si celor nemultumiti de salariu este echilibrat. Avem o reconfirmare a raspunsurilor la o intrebare anterioara ce formula alt unghi la aceeasi tema. Numerlee nu difera mult de cele ale oricarei tari occidentale normale.
Vedem cum, cel putin din aceasta analiza, nu reiese ca exista in cadrul electoratului roman o masiva insatisfactie economica, de natura salariala sau pur financiara, si nici una de natura relatiilor de munca. Nu facem decat sa reproducem ce spun respondentii! Iar respondentii asta spun! Daca in societatea romaneasca exista o insatisfactie generala, insatisfactia pare sa fie in buna masura de alta natura.
In incheierea acestei suite si in anticiparea unei posibile intrebari, sa spunem ca majoritatea celor intervievati nu au functii de conducere. Deci daca studiul are o vulnerabilitate, aceasta nu vine din supra-esantionarea celor in pozitii de putere sau autoritate, pozitii ce sunt naturalmente mai bine platite:
La actualul (sau ultimul) loc de muncă, aveti functie de conducere?

Concluzii
O analiza exploratorie ce depaseste glisarea pe stratul de suprafata al opiniei publice romanesti, descopera (pe zona mai sus analizata) un grad mai mare de echilibru si stabilitate decat ne-am astepta in virtutea atmosferei mediatice create in ultimul an. Lucrurile nu sunt perfecte dar datele ne arata ca nu sunt nici dezastruoase. Dimensiunea vietii economice a romanilor pare destul de asezata, ce putin cand vine vorba de locul de munca. Departe de a fi perfecta, departe de a fi satisfacatoare (sa nu uitam numarul mare de intervievati ce nu sunt satisfacuti pe multiple paliere) situatia este insa una relativ normala. Cel putin asa ne spune setul de date pe care il avem la indemana
Din cele de mai sus reies cateva concluzii provizorii
Clivajul dintre discursul mass media dominant privind starea economica a romanilor pe de o parte si pe de alta modul in care isi percep romanii propria viata, asa cum e el relevat in raspunsurile din studiu de mai sus, este masiv.
Clivajul dintre, pe de o parte, rezultatele cercetarilor ce testeaza la nivel general opiniile romanilor si pe de alta, realitatile imediate relevate in raspunsurile din studiu de mai sus, este substantial.
Nu spunem ca rezultatele de mai sus sunt cele corecte. Spunem doar ca ele semnaleaza ceva diferit decat ce ne semnaleaza interpretarile rezultatelor aduse, de exemplu, de intrebarea tipica: „In ce masura credeti ca Romania se indreapta in directia buna?”. Ramane in discutie care este abordarea mai apropiata de adevar, care este „realitatea”. Autorul de fata tinde sa creada ca bateria de intrebari mai complexa, mai concreta si mai focusata, ilumineaza chestiunea mai bine. Dincolo de aceasta discutie, poate mai tehnica, ceea ce retinem insa este ca momentan, fundalul pe care are loc jocul politic cu manevrele si combinatiile sale recente, nu este atat de usor de definit precum cred multi. Marea problema a opiniei si atitudinii publicului fata de directia in care merge tara, de calitatea vietii, de criza, este mult mai nuantata si complexa. Cel putin datele privind relatiile de munca ale romanilor si componenta economica a acestor relatii nu anunta cu nimic situatia revolutionar-insurectionala pe care multi par sa o ia de buna sau sa o propovaduiasca
Raman relatiile de familie. Desi nu avem date la zi, sa spunem totusi ca este putin probabil ca in cazul in care Romania va intra intr-o stare de ferment revolutionar in urmatoarele luni, aceasta se va datora conditiilor gospodaresti-matrimoniale ale romanului. Ipoteza insa ramane interesanta si demna de analizat de catre oameni mai competenti decat autorul de fata."