vineri, 25 decembrie 2009

Craciun de VIS!





Cu prietenie,
Raluca Mazilu!

Crăciunul sau Naşterea Domnului





Crăciunul sau Naşterea Domnului (naşterea lui Iisus Hristos[1] / Isus Hristos / Isus Cristos) este o sărbătoare creştină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 6 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domneşti (praznice împărăteşti) ale Bisericilor bizantine, a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii. În anumite ţări, unde creştinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungeşte în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine şi o sărbătoare laică, celebrată atât de către creştini cât şi de către cei necreştini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moş Crăciun”.

Crăciunul în tradiţia românească

Pe teritoriul românesc, Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creştine.
[modifică] Credinţă şi legende populare privitoare la originea termenului

În folclor se spune că Fecioara Maria, când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu, umbla, însoţită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost pentru a naşte. Ajunge la casa unor bătrâni, Crăciun şi Crăciunoaie, însă nici aceştia nu o primesc, spre a nu le spurca locul prin naşterea unui prunc zămislit din greşeală. Nemaiputând merge, Maria a intrat în ieslea vitelor, unde au apucat-o durerile naşterii. Crăciunoaia, auzind-o, şi ştiind ce înseamnă o naştere de copil, i s-a făcut milă de dânsa şi s-a dus la ea, îndeplinind rolul de moaşă. Crăciun, când a aflat, s-a supărat şi i-a tăiat babei mâinile; apoi, înspăimântat de tot ce s-a întâmplat, a plecat de acasă. Crăciunoaia a umplut, cum a putut, un ceaun cu apă, l-a încălzit, şi l-a dus să scalde copilul. Maria i-a zis să încerce apa, şi când a bagat cioturile mâinilor, acestea au crescut la loc, mai frumoase decât erau înainte; de la această minune se crede că moaşele au mâini binecuvântate. În altă variantă a poveştii, Maria suflă peste mâinile Crăciunoaiei şi acestea cresc la loc.[25]
[modifică] Colindele de Crăciun
Pentru detalii, vezi: Colind.
Audiţie:
Umblatul cu Steaua. Ilustraţie franţuzească din 1842.




Sărbătoarea Crăciunului este anunţată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul şi cu Steaua, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiţie este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoţii comunităţii locale cu icoana Naşterii Domnului, binecuvântându-se casele şi creştinii. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului şi Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului român. Evocând momentul când, la naşterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul naşterii, copiii - câte trei, ca cei trei magi - merg din casă în casă cântând colindul „Steaua sus răsare...”, purtând cu ei o stea. Ajunul Crăciunului începe cu colindul „Bună dimineaţa la Moş Ajun!”, casele frumos împodobite îşi primesc colindătorii. Aceştia sunt răsplătiţi de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri şi chiar bani. Unele cântece de colindat au fost realizate de compozitori de muzică cultă, cum ar fi: „Iată vin colindătorii” de Tiberiu Brediceanu, „O, ce veste minunată” de D.G. Kiriac, „Domnuleţ şi Domn în cer” de Gheorghe Cucu. Scriitorul Ion Creangă descrie în „Amintiri din copilărie” aventurile mersului cu colindele.

Colindele, precum şi obiceiurile colindelor sunt prezente şi la alte popoare, şi s-ar putea ca ele să dateze din timpul romanizării. De pildă, colinda românească „Scoală, gazdă, din pătuţ” există şi la valoni, unde aceasta e cea mai răspândită, sub numele de „Dji vén cwerî m'cougnou d'Noyé”.
[modifică] Obiceiurile culinare

Timp de 40 de zile înainte de sărbători creştinii respectă Postul Crăciunului, care se încheie în seara de Crăciun după liturghie. Tăierea porcului în ziua de Ignat (la 20 decembrie) este un moment important ce anticipeaza Crăciunul. Pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnaţii, chişca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboşul şi nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun.


mai multe detalii gasiti aici

Buddy spray

miercuri, 9 decembrie 2009

De-ale votarii...SPUNE PE BUNE!




Maxime,reactii si spuse romanesti ...
Inteligenta ,inventie si adevaruri made by romani!

Ce inseamna PSD?... Presedinte in Seara de Duminica! Ce inseamna PDL?...Presedinte din Dimineata de Luni !


Dupa votul de ieri si anuntul facut in aceasta dimineata de catre B.E.C., Mihai Eminescu doreste sa revizuiasca "Scrisoarea a III-a" dupa cum urmeaza:
- Tu esti Mircea?
- Da'mparate!
- Esti un prost si jumatate!


In caz de Al Treilea Razboi Mondial femeile ar primi pusti si barbatii ar primi pustoaice.

Stiti care tara din Europa are cei mai multi cetateni de culoare?
Romania-49,6% sunt negrii de suparare.

Culmea votului – sa traiesti in Romania si sa-ti aleaga moldovenii presedintele.


Basescu spune: Iarna nu-i ca vara
Geoana spune: Dimineata nu-i ca seara
!

luni, 7 decembrie 2009

Rezultatele turului 2 -ALEGERILE PREZIDENTIALE pe judete




Traian Basescu a obtinut 50,33% din voturi,
în timp ce Mircea Geoana a obtinut 49,66 % din voturi, conform rezultatelor partiale anuntate, luni, la ora 11.00, de Biroul Electoral Central (BEC), dupa centralizarea voturilor din 99,95% din sectii.

Traian Basescu a avut 5.274.063 alegatori, în timp ce pentru Mircea Geoana doar 5.204.102 cetateni cu drept de vot.

mai multe pe

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Pe 6 decembrie FACEM ISTORIE !





Scrisoare deschisa din partea unui grup de tineri romani care studiaza in strainatate

Draga Romania,


Deschide ochii si priveste in jur : cine sunt ce-i care-ti vor binele ? In 2004, ca un copil abuzat, ti-ai castigat dreptul la emancipare. Iar acum vrei sa te intorci ? La aceleasi probleme pe care le cunosti deja ? La aceleasi tristeti ? Sau mergi inainte, pe o cale nu neaparat usoara, dar corecta ? Gandeste-te bine.

Nu esti un stat de drept, Romania. Esti un stat nereformat in care magistratii isi permit sa intre in greva sfidandu-l si sfidandu-ne. Un stat in care parlamentul si oamenii politici sunt marile piedici in calea reformei. Un stat in care cei care incearca sa reformeze sunt acoperiti cu mocirla de cei care au creat problemele. Un stat care nu vrem sa fie al nostru si in care nu vrem sa ne crestem copiii. Dar avem inca incredere in tine.

Duminica hotarasti daca iti imbratisezi sau nu calaii. Duminica hotarasti cat pret pui pe vietile celor care s-au sacrificat pentru tine. Duminica hotarasti daca ne intorci inca o data spatele sau nu. Duminica putem fi mandri sau dezamagiti. Tine doar de tine.

Cu multa dragoste,

Un grup de tineri romani care studiaza in strainatate (lista e deschisa – lasati un comment)


sursa: http://bogdanivanel.wordpress.com/2009/12/02/scrisoare-deschisa-din-partea-unui-grup-de-tineri-romani-care-studiaza-in-strainatate/

vineri, 4 decembrie 2009

Scrisoare deschisă domnului Geoană




">Nu vă cred, domnule Geoană. Nici ca om, nici ca jurnalist. Am avut o singură rugăminte directă, ca jurnalist. Să veniţi într-o emisiune. Nici azi nu înţeleg de ce nu m-aţi refuzat de la început. M-aţi dus cu vorba zile în şir şi până la urmă n-aţi venit. N-ar fi fost nicio problemă, dar am simţit asta şi apoi, ca cetăţean, ori de câte ori v-am urmărit la televizor. Că mă duceţi cu vorba. Aţi făcut-o în dezbaterea televizată, deşi avusese loc un exerciţiu de sinceritate. Spre mâhnirea colegilor mei, aţi făcut-o şi azi când eraţi aşteptat dimineaţă la radio pentru o dezbatere. N-aţi mai venit.

În discursul final, cu care aspiraţi să ne deveniţi preşedinte, domnule Geoană, aţi citat un tânăr care a părăsit România. “Am avut ocazia [...] să le spun tinerilor că voi încerca să scot din gândirea noastră ceea ce spunea un tănăr care a emigrat: Am plecat din Romania nu din cauza ţării, ci din cauza răului pe care îl scotea din mine” Acest român pe care-l citaţi cu aplomb şi în necunoştinţă de cauză e un prieten al familiei mele. Se numeste Adrian Stanciu, are blog şi vă anunţă public astăzi că faceţi parte din gaşca celor care i-au drenat orice urmă de speranţă în România. Iar pe 6 decembrie va vota cu Băsescu.

Am remarcat şi pe această cale că, în lipsa convingerii că puteţi câştiga alegerile singur, apelaţi la oameni care să vă pună proptele. Dar nu îi şi apreciaţi sincer. Asta e trist. Johannis a dat semnale că şi-ar dori să se întoarcă grabnic la primărie. Ironia e că nici pe Vanghelie, care a muncit mult să vă facă propagandă, nu-l apreciaţi. Îl ţineţi ascuns în momente decisive, deşi domnia sa vă admiră, în felul său, pentru că vă exprimaţi frumos.


...cu demnitate, cu bună-credinţă şi convinsă că votul nu mi-l poate nimeni plăsmui. Acolo, în cartierul meu, la şcoala unde în pauze aleargă suflete pline de sinceritate, eu nu voi putea gira nici gargara, nici ipocrizia. Oricât de grele ar fi vremurile care ne-aşteaptă."
Liana Alexandru


SCRISOAREA INTEGRALA PE

joi, 3 decembrie 2009

In tara in care traim noi

In tara in care traim NOI...
Ei vor sa nu visezi,
sa nu stii,
sa nu poti.
Vor sa nu fii liber,
sa nu te bucuri,
sa nu deranjezi,
sa nu te opui.
Vor sa nu vezi,
sa nu auzi,
sa nu vorbesti,
sa nu gandesti.
Ei vor sa nu lupti.
Numai ca vointa ta nu o pot controla!








Un alt argument : poveste din trecut:

"eram in clasa a 7-a la un bloc de langa autogara din drobeta tr severin si ascultam europa libera, ne incalzeam la o soba de motorina in care mama bagase si o paine ca sa nu arda gazul de geaba, dar statem pe intuneric..ce amintiri.. sunt sigur ca nu se va mai ajunge la acele vremuri dar totusi sa stiu ca cei care vor sa vina sa ne conduca au avut si lumina si caldura ...si paine ...mai bine golan decat comunist.. mai bine tigan decat activist ....stiu ca suntem in post si trebuie sa iertam dar totusi sa nu uitam "I.Alex