marți, 30 iunie 2009

Despre un linsaj mediatic
Un linsaj mediatic: Monica Ridzi
(Ion Cristoiu, jurnalul.ro)

Cazul Monica Ridzi a ajuns in vizorul DNA si al unei Comisii parlamen­tare. Ar fi trebuit ca acesta sa fie singurul scop al campaniei de presa. O data puse in miscare institutiile abilitate sa stabileasca daca ministresa e sau nu vinovata, s-ar fi cuvenit ca presa sa-si in­drepte atentia spre altceva: spre felul in care institutiile respective isi fac datoria.
Debutul scandalului Monica Iacob Ridzi m-a surprins la Gagesti, plecat din Capitala pentru o saptamina, in iluzia desarta ca voi termina cartea de proza la care lucrez de vreun an si ceva. N-am dat prea mare atentie afacerii. Nu vedeam nici un motiv ca ea sa devina scânteia din care ar putea izbucni un incendiu politico-mediatic. Cu uimire crescânda, am constatat ca scandalul ia amploare. Cele doua televiziuni de stiri - Realitatea TV si Antena 3 - punând intre paranteze dusmania dintre cei doi patroni, s-au incuscrit intr-o campanie usor de identificat ca având drept scop pastrarea subiectului in atentia opiniei publice. Desi concurente acerbe, cele doua televi­ziuni nu s-au dat in laturi din a-si imprumuta reciproc informatii, declaratii si chiar invitati. Li s-au alaturat rapid aproape toate ziarele din Capitala.
intors la Bucuresti am sunat un coleg din presa pentru a ma lamuri ce dracu a facut numita Monica Ridzi de-i cer cu toti, jurnalisti, politicieni, oameni ai muncii arderea pe rug cu tot cu biografie. Mi s-a raspuns ca a risipit banul public (câteva sute de mii de euro), dând de câteva ori mai mult unor firme pentru organizarea zilei de 2 mai.
N-a facut nimic ilegal. N-a vârât banii in buzunar. A facut insa un act imoral: in astfel de vremuri de Criza a aruncat banii statului. Se intelege ca am atras atentia deja asupra unui fapt aiurea in afacerea Ziua tineretului: Uriasa disproportie dintre scandal si motivul scandalului. Fireste, intr-o alta tara, Suedia, de exemplu, unde un intreg guvern poate pica, pentru ca un ministru s-a urcat in autobuz fara a-si perfora imediat biletul, ceea ce a facut Monica Ridzi ar fi meritat nu numai demiterea ministresei, dar si trimiterea ei la ghilotina. in România, unde sute de milioane de euro sunt furate de la buget pentru a intra in vilele, yahturile, masinile si târfulitele de lux ale gaina­rilor deveniti peste noapte asa-zis investitori, cele imputate Monicai Ridzi meritau cel mult o ridicare de sprânceana. S-o toci zi si noapte pentru asta timp de o saptamina si numai in legatura cu afa­cerea Ziua tineretului, dar si in legatura cu biografia, cu pregatirea profesionala, cu ascensiunea in partid, mi se pare insa altceva. si anume: linsaj mediatic. Ce i s-a intimplat Monicai Iacob Ridzi timp de vreo saptamina nu e o noutate in perioada postdecembrista. S-a intâmplat la fel cu membrii CPEx si cu Zoe Ceausescu in 1990, cu Carmen Paunescu (pentru un accident ce se putea intâmpla oricui dintre noi), cu Ludovic Orban (scandalul cu lovitul fetitei pe trecerea de pietoni), cu Elena Udrea (pentru care aceasta a demisionat din Administratia prezidentiala), cu Varujan Vosganian (acuzatia de cola­borator al Securitatii), cu Adrian Nastase (in cazul termopanelor), cu Ion Iliescu in cazul mineriadei. Din câte stiu exista la ora actuala analisti media.As fi tare interesat sa citesc un studiu semnat de unul dintre ei despre una dintre cele mai oribile realitati postdecembriste, dovada ca noi, românii, n-am coborât inca din copac: linsajul mediatic. Fiind automat de partea celor nedreptatiti (iar linsajul mediatic e una dintre nedreptatile cele mai ticaloase), am luat apararea in pu­blic, de-a lungul timpului, tuturor celor care au fost victimele linsajului mediatic. Cu multi dintre ei am stat de vorba in particular. stiti care era oful lor principal? Ca nu beneficiaza, cum ar trebui, de prezumtia de nevinovatie.
Victima linsajului mediatic e condamnata in doi timpi si trei miscari inainte ca institutiile de specialitate sa se pronunte. Cazul Monica Ridzi a ajuns in vizorul DNA si al unei Comisii parlamen­tare. Ar fi trebuit ca acesta sa fie singurul scop al campaniei de presa. O data puse in miscare institutiile abilitate sa stabileasca daca ministresa e sau nu vinovata, s-ar fi cuvenit ca presa sa-si in­drepte atentia spre altceva: spre felul in care institutiile respective isi fac datoria.
Campania impotriva Monicai Ridzi a continuat insa cu si mai multa salbaticie.
Trecând rapid dincolo de hotarele afa­cerii, pentru a se napusti asupra intregii personalitati a demnitarei.
S-a evidentiat rapid o alta trasatura a linsajului mediatic: Lipsa de nuante in abordarea cazului.
O trasatura mostenita de presa asa-zis democratica de la presa stalinista din anii ‘50. La vremea respectiva victima nu numai ca nu era ascultata, dar, mai mult, era pusa la zid ca un monstru.
Nu exista nuante din partea celor devenit brusc procurori. Nu se permit nuante din partea celor care ar vrea sa le aduca in discutie. Când nu e atacat de-a dreptul, cel care incearca sa introduca nuante, e supus unei presiuni uriase. Astfel se explica de ce in cazul linsajului mediatic, desi sunt multi jurnalisti si politicieni care cred ca lucrurile stau altfel sau sunt nitel mai complicate, uriasa presiune ii intimideaza. Unul dintre cei mai inversunati participanti la linsarea mediatica a Monica Ridzi e Ludovic Or­ban. Cel care a trait pe pielea sa linsajul mediatic. La vremea respectiva, Ludovic Orban era nespus de indignat fata de nedreptatea careia ii cazuse victima.
De unde tragem o alta concluzie:Linsajul mediatic e o realitate româneasca. Pentru ca, doar românii sunt in stare sa urasca nedreptatea doar când e vorba de ei insisi.
Ion Cristoiu
Aici articol integral
Sursa: jurnalul.ro
La Şviniţa s-a inaugurat noua reţea de alimentare cu apă
luni, 29 iunie 2009 ,iNFORMATIA DE sEVERIN
Dublu eveniment în comuna Şviniţa! Cea mai mare comunitate de sârbi din ţară a sărbătorit sâmbătă, 27 iunie 2009, atât festivalul satelor dunărene, ajuns la cea de-a treizeci şi doua ediţie, cât şi punerea în funcţiune a noului sistem de alimentare cu apă! La evenimentele organizate de primărie, au participat reprezentanţii comunităţii sârbe din România, parlamentari mehedinţeni, dar şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene.
Şviniţenii au avut motive în­temeiate de bucurie. Festi­va­lul Satelor Dunărene, ajuns la cea de-a treizeci şi doua ediţie, a coincis şi cu re­zol­varea unei probleme mai ve­chi a locuitorilor din Şviniţa, aceea a alimentării cu apă. Noul sistem a fost pus în func­ţiune sâmbătă, astfel că şvi­ni­ţenii nu vor mai întâm­pina greutăţi din cauza lipsei de apă potabilă. „Pe timp de secetă, locui­to­rii comunei rămâneau fără apă potabilă. Cu aceste pom­pe şi cu aceas­tă nouă aduc­ţiune sperăm să re­zol­văm această problemă pentru totdeauna”, s-a arătat în­­crezător primarul co­mu­nei, Nicolae Curici. „Există pro­iecte pentru dezvoltare ru­­rală pentru toate comu­ni­tăţile din judeţul Mehe­dinţi şi vă asigur că susţinem toate co­mu­ni­tăţile locale în de­mersurile aces­tora de con­tractare a aces­tor fonduri. Nu se poate ca în anul 2009 lu­mea încă să mai bea apă cu gă­leata de la fântână”, a de­clarat prefectul ju­deţului Me­hedinţi, Ion Mîţu. „Este o coincidenţă fe­ricită ca de ziua satelor du­nărene la Şviniţa să fie inau­gurată o asemenea lucrare extrem de utilă”, a apreciat Doina Chir­cu, deputat PD-L de Me­hedinţi. „Ne bucurăm că şi aici se înţeleg românii şi sârbii bine şi că avem la cine să venim. Comunitatea sârbi­lor din Şviniţa este cea mai nu­­meroasă din România”, a apre­ciat Slavomir Gvoz­de­novici, preşedintele Uniunii Sâr­bilor din România. Ali­men­­tarea cu apă pusă în func­­ţiune la Şviniţa rezolvă doar pe jumătate proble­mele etnicilor sârbi. Mai este ne­voie de încă o investiţie pen­tru ca totul să fie bine. „Ur­mează să primim bani şi pen­tru cealaltă jumătate a pro­iectului, şi anume, reabi­litarea staţiei de tratare. Toto­dată, în perioada urmă­toare, încă 20 de localităţi din judeţul Me­hedinţi vor fi­na­liza aceste sis­teme de ali­mentare cu apă”, ne-a asi­gurat preşedintele Con­siliu­lui Judeţean Mehe­dinţi, Ma­rius Bălu. Petrecerea şviniţe­nilor a continuat pe par­cur­sul întregii zile cu o serie de com­petiţii sportive în­tre echi­pele reprezentante ale sa­telor dunărene. Cheful s-a în­cheiat seara cu cântec şi voie bună, asigurate de mai mul­te formaţii locale, dar şi in­vitaţi din celelalte sate du­nărene.

luni, 29 iunie 2009

Scoala Nationala de Comunicare Politica -seminarul III si IV,Eforie Nord

Scoala Nationala de Comunicare Politica,seminarul III si IV de la Eforie Nord ,24-28 iunie 2009,prin abordarea leadership-ul si teamworking-ului ,a avut drept scop trecerea spre partea de comunicare.
Proiectul national OTPD-L,prin colabororarea cu Fundatia HANNS SEIDEL si acum, cu echipa de la firma de consultanta politica Kensington ,a reusit sa ne agite :D pe noi,cei 24 de cursanti,sa fim in garda "Atentie,6 6 vine presa!!!",sa stim cum sa folosim tertipulele comunicarii eficient , in functie de eveniment,destinatie personalitate si abilitati.
Temele precum : Comunicarea la nivel local in perioada guvernarii I si II,Identificarea problemelor de comunicare ale principalelor partide si a liderilor politici,Organizarea de evenimente in afara campaniei electorale,Comunicarea liderului,Tipurile de lider ,Analiza discursurilor politicienilor,Identificarea liderului politic, au fost completate de exercitii practice: Newsletter-ul organizatiei ,Planul de comunicare,Planificarea unui eveniment,Simularea unei confruntari politice televizate,Invingeti teama de discurs,exercitii ce apoi au fost evaluate atat de letori,cat si de noi si implicit de invitatul Gurzau,tanarul parlamentar de Cluj,initiatorul petitiei pe gaz. Parlamentarul a intarit expunerile lectorilor prin experienta personala .
Campania Gurzau,metodele folosite,online-ul ,dezbaterile si talk-show-urile la care a participat ,proiectele eleborate ,conferintele personale si discursul politic au constituit principalele teme si totodata raspunsuri ale intrebarilor.
Prezentul modul ,cu alte cuvinte,a transpus pregatirea in vederea comunicarii liderului si in cadrul echipei,autoanaliza capacitatii de lider,metode de gestionare a crizei de activitate in precampanie,motivatia,planul de comunicare ,discursul politic,organizatia si analiza ,planificarea de evenimente politice,activismul politic.
Liderul,echipa,organizarea sunt interdependente ,des folosite ,dar de putini utilijate eficient!OTPD-L a VENIT IN SPRIJINUL TINERETULUI SI A CREAT PREZENTUL PROIECT ,Scoala Nationala de Comunicare Politica OTPD-L, pentru ca stie ca SCENA POLITICA ARE NEVOIE DE TINERI PREGATITI,CAPABILI SI EFICIENTI !
Seminarul urmator ,din toamna va fi destinat retoricii,tehnicii discursului,comunicarii cu mass-media,tehnicii de campanie electorala.

marți, 23 iunie 2009

noutati MTS

22 Iunie 2009

SELECŢIE PENTRU „YOUTH IN COMMUNITY ACTION (YICA)”, COREEA DE SUD

În perioada 22 iulie - 2 august 2009, va avea loc cea de-a 44-a ediţie a evenimentului intitulat „YOUTH IN COMMUNITY ACTION (YiCA)”, ce se va defăşura în Republica Coreea.

Condiţiile de participare sunt următoarele:
1. Tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, implicaţi în proiecte speciale;
2. Cunoştinţe de limba engleză;
3. Condiţii de cazare: diferă de la un atelier la altul, dar respectă condiţiile vieţii de tabără – camere comune pentru dormit şi mâncat. Participanţii îşi vor pregăti singuri mesele;
4. Taxa de participare: 250 USD, ce vor fi plătiţi la înregistrare; Taxa acoperă costul cazării şi al meselor şi nu include costurile de transport către locul de desfăşurare al fiecărui atelier;
5. Cei interesaţi pot trimite formularul de aplicare şi o scrisoare de intenţie către Korean National Commission for Unesco, prin poştă, fax sau e-mail. Formularul de aplicare poate fi descărcat de pe adresa: http://youth.unesco.or.kr/iyc.
6. Aplicanţii vor fi supuşi unui proces de verificare, urmând ca cei selectaţi să primească informaţii suplimentare cu privire la YiCA;
7. Participanţii vor primi un certificat ce atestă participarea la eveniment.

8. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să accesaţi http://youth.unesco.or.kr/iyc.

sanatatea si soarele

Expunerea la soare este benefică pentru organismul uman. Ajută la sinteza vitaminei D, întăreşte articulaţiile prevenind artrita şi osteoporoza, asigură un bronz de durată. În toate cazurile, este vorba de o expunere moderată, folosind creme de protecţie adecvate tipului de piele.



Excesul poate provoca ar­suri, mai uşoare sau mai grave şi, în cazuri de sensibilitate ri­di­cată, chiar cancer de piele. În aceste condiţii, chiar dacă este vară şi ne gândim la o plajă re­la­xantă pe malul mării, este bine să ţinem cont de câteva re­guli care, cu siguranţă, ne vor face concediul mai plăcut. În acest sens, se recomandă folo­si­rea în permanenţă a unei cre­me de protecţie solară, chiar dacă expunerea la soare este de scurtă durată (pe stradă, în drum spre serviciu). Este bine să se ferească de soare mai ales copiii, persoanele în vârstă, cardiacii şi cei care se află sub tratament cu antibiotice. În ceea ce priveşte bronzarea, tre­bu­ie să ştim să profităm de pla­jă cu moderaţie, astfel încât să nu ne fie afectată sănătatea. Aceasta, deoarece trebuie să fim conştienţi de efectele no­ci­ve ale razelor ultraviolete (UVA şi UVB) asupra or­ga­nis­mu­lui.

Alegerea celor mai bune tratamente pentru pielea sensibilă


Cel mai indicat este să fa­cem plajă până la ora 11.00 şi du­pă ora 16.00. Astfel, la fi­na­lul vacanţei, ne putem bucura de un bronz uniform şi fără ar­suri. De asemenea, este indicat să ne consultăm în per­ma­nen­ţă cu cosmeticiana şi să alegem ce­le mai bune tratamente pen­tru pielea sensibilă, dacă este ca­zul, şi cele mai eficiente so­lu­ţii de protecţie solară. Dacă mer­gem în excursie pe munte, este indicat să folosim o cremă de protecţie cu factor de pro­tec­ţie 10 pentru faţă şi mâini, de­oarece razele ultraviolete sunt nocive şi la înălţimi mari. Sunt necesare doar câteva mi­nu­te de expunere neprotejată la soare pentru a obţine s­u­fi­ci­en­tă vitamină D. Este imp­or­tant să alegem crema de pro­tec­ţie potrivită pentru fiecare tip de piele, pentru a-i asigura o protecţie ridicată şi un nivel de hidratare optim.

Expunerea la soare stimulează sinteza vitaminei D


Printre beneficiile expunerii la soare se numără profilaxia ra­­hitismului prin stimularea sin­tezei de vitamină D, be­ne­ficii terapeutice în boli precum pso­riazis, eczeme, acnee, der­ma­tită seboreică, dar şi bron­zul, care ne face să ne simţim mai frumoşi. Efecte nocive, le­g­ate de expunerea la soare în ex­ces, cauzează îmbătrânirea pre­matură a pielii, infecţii cu­ta­nate, rozacee şi, în cazurile cele mai grave, cancer cutanat. Cei mai vulnerabili la cancer sunt bătrânii, mai ales cei care au trăit în zone însorite şi persoanele cu piele mai puţin pigmentată. Expunându-ne con­stant la soare, am putea dez­volta în timp o dependenţă de efectele pozitive ale ace­s­tu­ia. Dependenţa de bronz poate fi motivul pentru care cam­pa­nii­le de conştientizare a po­pu­la­ţiei cu privire la riscurile expunerii excesive la soare nu au dat rezultate. Atât bron­za­rea artificială, cât şi cea nat­u­ra­lă fără mijloace de protecţie sunt la fel de periculoase pen­tru organism.

Bronzarea provoacă îmbătrânirea prematură a pielii


Chiar dacă principalul mo­tiv pentru a apela la bro­n­zare este de natură estetică, e bine să reţinem că aceasta pro­voacă îmbătrânirea prematură a pielii, apariţia ridurilor şi a pe­telor maronii. O idee greşită este că bronzul artificial pre­gă­teş­te pielea pentru bronzul na­tural. Puţini ştiu că, prin bron­zul artificial, pielea este expusă unei doze de raze UVA de la trei până la şase ori mai pu­ter­ni­că decât cea a luminii solare directe. De asemenea, nu este adevărat că bronzul artificial este necesar pentru un aport adecvat de vitamina D, deoa­re­ce aceasta este sintetizată la ni­ve­lul pielii sub acţiunea razelor UVB, nu a razelor UVA emi­se, în principal, de solar. Pen­tru a obţine aportul corect de vi­tamina D sunt de ajuns o plim­bare în aer liber (cu pro­tec­ţie obligatorie) şi consumul re­gu­lat de alimente care conţin vi­ta­mina D (lactate, unt, peş­te).


20 de minute în solar echivalează cu două ore de plajă la amiază

Anumite persoane sunt fo­­tosensibile (au o sen­si­bi­li­tate crescută la lumina so­la­ră), cu tendinţa de a suferi ar­suri mult mai uşor decât cei­lalţi. Fotosensibilitatea este fa­vorizată de ingredientele din parfumuri, cosmetice sau antibiotice. Manifestările sunt, de regulă, uşoare: se în­ro­şesc zonele expuse (în spe­ci­al faţa, gâtul, umerii), dar pot merge până la forme gra­ve, însoţite de afectarea stării generale, durere şi febră. 20 de minute în solar echi­va­lea­ză, în ceea ce priveşte razele UVA, cu două ore de plajă la amiază, în plus 60.000 de alu­niţe maligne sunt descoperite în fiecare vară. Cu toate aces­tea, un număr mare de oa­meni nu acordă atenţie cre­me­lor de protecţie solară. Hi­dra­tarea este esenţială, aşa că beţi cât mai multă apă plată şi evitaţi băuturile alcoolice ce în­cetinesc formarea pig­men­tu­lui. Pentru a elimina sarea din apa mării sau clorul din pis­cine, faceţi întotdeauna duş după plajă.

comunicat de presa mehedintean

"Constat cu dezamăgire faptul că partenerii noştri de coaliţie au mari probleme interne. Se înregistrează, se filmează, se demască şi folosesc un limbaj de mahala.

În weekend, s-au adunat la Te­leorman cu pretinsul scop de a face o analiză a rezultatelor pro­prii de la alegerile pentru Par­la­men­tul European, dar s-au trezit ju­când în filme de scurt metraj în ca­re actori penibili atacă într-o ma­nieră suburbană pe pre­şe­din­te­le Traian Băsescu şi miniştrii PD-L. În acest moment există do­uă PSD-uri. Primul, care este la guvernare, şi al doilea, alcătuit din Iliescu, Geoană, Vanghelie, Drag­nea şi Mazăre, dominaţi doar de interesele personale şi mes­chine. Un lucru grav este fap­tul că liderii PSD exportă criza lor internă din partid la nivelul Gu­vernului sau chiar la nivel na­ţio­nal. Sigur, dezamăgirea noastră politică este mai puţin impor­tantă în raport cu preocuparea PD-L pen­­tru a gestiona problemele ma­­jore ale României, în condiţiile unei crize fără precedent."



Deputat Doiniţa Mariana Chircu
Premierul Emil Boc a recunoscut luni ca tonul folosit de liderii PSD fata de colegii de coalitie din PD-L este "greu de acceptat", dar a subliniat ca "este mai bine sa punem orgoliile si dezamagirile personale sub interesul general de a trece peste aceasta perioada dificila" de criza.

"Este adevarat ca un asemena comportament, astfel de mesaje si de limbaj sunt greu de acceptat, dar vreau sa punem accentul pe interesul general de a scoate Romania dintr-o perioada dificila, prin stabilitate", a spus Emil Boc, la finalul sedintei democrat-liberalilor.

Primul ministru, care conduce si PD-L, a sustinut ca, "desi nu e placut" tonul folosit de PSD, "avem in primul rand aceasta responsabilitate de a face ce trebuie pentru Romania".

Videanu: Foarte multi prieteni imi cer sa respir mai des

"PD-L nu va raspunde politic la aceasta provocare pe care PSD o lanseaza", a declarat si ministrul Economiei, Adriean Videanu.

In opinia sa, este vorba despre o criza interna in PSD: "Se filmeaza unii pe altii si scapa ceea ce doresc sa scape pe surse".

PD-L cere PSD "cu toata fermitatea sa se manifeste strict in interiorul protocolului pentru Romania" si "sa nu transfere criza politica din interior la nivelul guvernului".

"Singura mare problema pe care o avem este criza economica", a continuat Videanu, care a avertizat insa ca, daca Mircea Geoana nu-si sustine criticile pe care i le-a adus, isi rezerva dreptul de a-l actiona in instanta pentru calomnie.

Legat de acuzatiile lui Geoana, care a spus ca Videanu "si cand respira vrea sa faca bani", ministrul Economiei a comentat: "Foarte multi prieteni imi cer sa respir mai des".

Despre curajul lui Geoana

“In blocul vecin e un baiat rau, care ne tot bate”. “Pai sa-l batem si noi”, au decis, darji, membrii Comitetului Executiv al PSD. Sa-l!

Au pandit rautatea pana a adormit si au delegat un candidat sa o smotoceasca.

Mircea Geoana se opri la coltul blocului. “Ataca-l!”, strigara confratii, pititi dupa frigider. Duse sufliciul la buze si slobozi un graunte, atingandu-i fruntea. Dihania tasni spre curajos, il prinse de-un picior si-l musca de glezna. “Luati-l de pe mine, ca-l omor”, reusi sa strige liderul social-democrat.

L-au gasit plangand de ciuda, cu glezna infasurata in cravata. Printre lacrimi, liderul decreta: “sa facem, cumva, sa scapam de dracu”. (sursa: www.ziare.com)

Cam asta s-ar putea spune despre povestea cu inregistrarile ,,scapate” de la sedinta PSD. Scopul scurgerii era clar infurierea celor de la PDL, decaratii razboinice si transformarea portocaliilor in ,,baietii rai care nu ne lasa sa ne jucam cu galetusa si lopatica rosie in groapa cu nisip a guvernarii”

E greu. Acum, cand Crin s-a ofilit, si orice cunoscator rational isi da seama ca la iberali nu exista forta organizatorica, de structura, ca sa-l ridice la procentele necesare intrarii in turul doi, Geaoana s-a trezit singur, si sigur in fata lui Traian Basescu pentru duelul de unu la unu. Dar cu ce arme? Daca tipa pe la antene sau realitati ridicat pe brate de oamenii lui Vantu sau Voiculescu, si are satisfactia ca e ascultat si aprobat, in mijlocul poporului cine-l mai asculta? Cine-l mai urmeaza? Scopul sau este atragerea tuturor impotriva lui Basescu, adica si liberali, si unguri si fani ai lui Becali. A mai incercat odata, in 2007. Si a reusit un rezultat peste asteptari, adunand aproape 25% sustinere. Singura solutie pentru ca Geoana sa poata spera la 50% este ca votantii PDL sa se prezinte la vot in alta zi si nu in cea cu alegerile.

Alin Baciu

duminică, 21 iunie 2009

Zece lucruri ciudate pe care nu le ştiaţi despre insecte

Taguri: furnici, insecte, muşte, ţânţari, viespe,
Zece lucruri ciudate pe care nu le ştiaţi despre insecte


Insectele sunt eficiente, ciudate, nemiloase, dar şi incredibil de inteligente. Oamenii de ştiinţă au scos la iveală şi câteva ciudăţenii din lumea insectelor. Foto (11)
Vezi Galerie Articol


10. Unele specii de lăcuste şi greieri au urechile pe ...picioarele din faţă. Cele două insecte sunt foarte asemănătoare, fiind de mai multe ori confundate. Studiile ştiinţifice estimează că în acest moment există peste 11.000 de specii de lăcuste şi aproape 900 de specii de greiere.



9. Doar trei specii de animale pornesc la luptă în grup: oamenii, furnicile şi ciorile.



8. Unele specii de viespe sunt specializate în capturarea unor insecte prădătoare precum călugăriţele sau tarantulele.



7. Ţânţarii au omorât mai mulţi oameni decât toate războaiele din istorie.



6. Muştele pot gusta mâncarea cu ajutorul picioarelor, dotate cu papile gustative.



5. Unele specii de viespe dorm şi chiar hibernează timp de mai multe luni. În tot acest timp îşi fixează corpul într-o anumită poziţie folosindu-şi dinţii.



4. Muşuroaiele termitelor ajung şi la o înălţime de 12 metri. Furnicile folosesc un sistem de ventilaţie extrem de complicat pentru a controla nivelul temperaturii din interior.



3. Moliile indiene detectează feromonii unui posibil partener şi de la o distanţă de aproape zece kilometri.



2. Reginele termite depun 30.000 de ouă pe zi şi trăiesc timp de câţiva ani.



1. Larvele unor specii de musculiţe pot supravieţui timp de trei zile în nitrogen lichid. Temperatura nitrogenului lichid este de - 196 de grade Celsius.







Sursa: www.science.discovery.com
Astăzi, suntem aproape neputincioşi în faţa anumitor fenomene de impurificare. Poluarea se produce atunci când, în urma introducerii unor substanţe determinate, solide, lichide, gazoase sau radioactive, apele suferă modificări fizice, chimice sau biologice, susceptibile de a le face improprii sau periculoase pentru sănătatea publică, pentru viaţa acvatică, pentru pescuitul industrial, pentru industrie şi turism.


Poluarea apei din cauza agen­ţilor biologici (micro­or­ga­nis­me şi materii organice fer­men­tescibile) duce la o con­ta­mi­nare puternică, bac­te­ri­o­lo­gică a apei, care are drept ur­ma­re răspândirea unor afec­ţi­uni cum sunt colibacilozele sau hepatitele virale. La această ca­tegorie de poluare, pe lângă apele uzate urbane, pot par­ti­ci­pa în mare măsură industriile ali­mentare şi industria hârtiei. Se consideră că o fabrică de hâr­tie de dimensiuni mijlocii echi­valează, în ceea ce priveşte poluarea, cu un oraş de 500.000 de locuitori.

Poluarea apelor cu nitraţi şi fosfaţi


Nu mai puţin periculoase sunt apele uzate provenite de la creşterea animalelor în ma­rile complexe agroindustriale, ca­racterizate de o foarte mare con­centrare a animalelor pe spaţii închise, foarte restrânse. Poluarea apelor cu nitraţi şi fos­faţi a devenit tot mai îngr­i­jo­rătoare în ultimul timp, mai ales în ţările cu agricultură dez­vol­tată şi industrializate. Ex­ce­sul de îngrăşăminte cu azot în sol sau din alte surse poate fa­ce ca o parte din nitraţi să trea­că în apa freatică în cantităţi mari. Poluarea apei cu sub­s­tan­ţe organice de sinteză este da­torată, în principal, deter­gen­ţilor şi pesticidelor.

Deversarea în cursurile de apă a reziduurilor de la exploatarea minelor


Poluarea apei din cauza agen­ţilor fizici apare ca urmare a evacuării în apă a mate­ri­a­le­lor solide, minerale, insolubile, cum este de pildă deversarea în cursurile de apă a reziduurilor de la exploatarea minelor. În această categorie intră şi po­lu­a­rea termică a apei. Ea este cau­zată de deversările apelor de răcire care provin din in­dus­trie şi de la unele centrale ter­mice şi nucleare. Însă, ri­di­ca­rea temperaturii apei, ca ur­ma­re a acestor deversări, poate du­ce la modificări intolerabile pen­tru cea mai mare parte a spe­ciilor animale şi vegetale din zonele respective. Sunt ac­ce­lerate fenomenele de des­com­punere bacteriană; ani­ma­lele acvatice suferă pentru că tem­peraturile superioare mă­resc intensitatea me­ta­bo­lis­mu­lui.

Moartea lacurilor şi a faunei acvatice


Un efect al poluării apelor, deosebit de grav, este moartea lacurilor, ca urmare a creşterii fertilităţii acestora prin aport de elemente nutritive, mai ales fosfaţi şi nitraţi. Puţin câte puţin, lacul se colmatează, se îngustează şi dispare. Deter­gen­ţii sintetici, pe de altă parte, sunt foarte toxici pentru flora microbiană a apelor. Peştii pot muri din cauza tuturor tipu­ri­lor de poluare, dar majoritatea ca­zurilor mortale sunt pro­vo­ca­te de lipsa oxigenului di­zol­vat în apă şi din cauza pes­ti­ci­de­lor şi a reziduurilor toxice. De fapt, nocivitatea poluării apei se răsfrânge direct sau in­direct asupra omului şi de aceea este necesar să se cu­noas­că mai bine aceste peri­co­le, inclusiv efectele pe care le pot avea asupra omului chiar can­tităţile mici de substanţe chi­mice din sursele de apă. De­şi se poate afirma că există teh­nologii pentru a menţine cali­tatea bacteriologică bună a apei şi pentru a îndepărta mul­te din substanţele chimice pe­ri­culoase din apa potabilă, din pă­cate, acestea nu se aplică pe o scară largă, potrivit ce­rin­ţe­lor.

Diversitatea distrugerilor cauzate de poluare

Amploarea şi diversitatea dis­trugerilor cauzate de po­lu­a­re e uşor de măsurat. În pri­mul rând, este în joc să­nă­ta­tea omului. Faptul că po­lu­a­rea poate prejudicia turismul es­te lesne de înţeles: rari sunt aceia care nu au întâlnit încă o plajă murdară. Cele dintâi vi­c­time ale pânzelor plu­ti­toa­re formate, de cele mai multe ori prin împrăştierea hi­dro­car­­burilor, sunt păsările care au obiceiul să se aşeze pe ma­re sau să plonjeze pentru a ­apu­ca peştii. Se ştie că în mod normal apa nu poate să pătrundă prin penajul lor, ceea ce le permite să plonjeze şi să rămână scufundate în ape foarte reci, deoarece per­na de aer reţinută de penaj în­de­plineşte rolul de regulator ter­mic şi permite, în acelaşi timp, zborul deasupra apei. Po­luat de hidrocarburi, pe­na­jul pierde aceste însuşiri şi pa­sărea moare de frig, fără a se putea smulge din mediul li­chid.

Lupta împotriva poluării

Trebuie să ne convingem că o luptă împotriva poluării nu poa­te fi opera unei ţări sau a unei generaţii, ci totul trebuie gân­dit la nivel universal. Este o mare satisfacţie să constatăm la tinerii din lumea întreagă o atracţie şi uneori chiar un en­tu­zi­asm pentru această bătălie, menită să protejeze mediul nos­tru. Opinia publică trebuie să se convingă de gravitatea si­tua­ţi­ei actuale. Masa substanţelor poluante pe care le deversăm în ape creşte cu fiecare zi, ceea ce înseamnă că, dacă nu luăm mă­suri pentru a preveni pericolul, poluarea de azi nu va re­prezenta nimic în comparaţie cu poluarea de mâine.



dr. Cristian Jianu

vineri, 19 iunie 2009

Informaţii despre evenimentele organizate de Ziua Tineretului – 2 mai 2009

sursa: MTS

Pe fondul apariţiei în presă a unei serii de articole cu privire la modul în care Ministerul Tineretului şi Sportului a contractat firmele organizatoare ale manifestărilor prilejuite de Ziua Tineretului, cât şi în legătură cu sumele puse la dispoziţie pentru organizarea acestor evenimente, ministrul Monica Iacob – Ridzi a organizat o conferinţă de presă joi, 18 iunie.

Ministrul Monica Iacob – Ridzi a revenit cu precizări în dorinţa clarificării modalităţii de angajare a cheltuielilor de către MTS.

Pentru asigurarea derulării în condiţii optime a evenimentelor, Ministerul Tineretului şi Sportului a achiziţionat „Servicii de recreere, culturale şi sportive”, cod CPV de diviziune 92000000-1, conform Regulamentului (CE) nr. 213/2008. Achiziţionarea acestui tip de servicii este exceptată de la aplicarea O.U.G. 34/2006 privind Achiziţiile publice, deoarece se regăsesc grupate în Anexa nr. 2B a actului normativ menţionat, iar singurele prevederi aplicabile sunt cele prevăzute de art.16 alin.1 din O.U.G. 34/2006.

Având în vedere decizia ministrului de asigurare a unei transparenţe totale în procedurile de achiziţii, la nivelul Ministerului au fost aprobate “Norme metodologice pentru achiziţionarea serviciilor de recreere, culturale şi sportive”, în baza cărora au fost transmise invitaţii de participare cu documentaţia de atribuire anexată, către 3 potenţiali ofertanţi (S.C. SYSTEM MANAGEMENT SOLUTION S.R.L., S.C. ARTISAN CONSULTING S.R.L. şi S.C. COMPANIA DE PUBLICITATE MARK S.R.L). Aceştia au fost selectaţi din rândul companiilor care au trimis la începutul mandatului o serie de propuneri de proiecte pe care Ministerul le-ar fi putut derula. Doar două companii au depus oferte, separate, pentru fiecare din cele 3 caiete de sarcini din documentaţia de atribuire. În funcţie de preţul ofertat pentru fiecare eveniment în parte (criteriul de departajare/atribuire fiind “preţul cel mai scăzut”), au fost selectaţi câştigătorii, cu care s-au încheiat contractele pentru fiecare eveniment în parte.
Deşi în articolele apărute în mass - media mai multe informaţii erau prezentate sub forma unor dezvăluiri de presă, o documentare obiectivă putea conduce cu uşurinţă la date publice pe care MTS le - a pus la dispoziţie, la scurt timp după derularea şi încetarea contractelor privind evenimentele desfăşurate în Costineşti şi Bucureşti. Informaţiile legate de cele două evenimente au fost publicate în S.E.A.P., pe site-ul www.e-licitatie.ro – anunţurile de atribuire cu nr.62278/02.06.2009 şi 62285/03.06.2009, Ministerul optând şi pentru transmiterea acestora către Jurnalul Oficial al UE.

În ceea ce priveşte cota de piaţă a companiilor cărora le-au fost atribuite contractele, ele au avut pe parcursul anului trecut o cifră de afaceri de aproximativ un milion euro, aceste date reieşind din formularele pe care a trebuit să le completeze pentru încheierea tuturor formalităţilor.

Nu în ultimul rând, pentru asigurarea corectitudinii activităţii Direcţiei de Achiziţii, Ministerul Tineretului şi Sportului a cerut un control din partea ANRMAP. În urma verificărilor, a reieşit fără echivoc faptul că toate achiziţiile efectuate până în acest moment s-au făcut cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare.

Pentru o informare corectă a opiniei publice, detaliile ofertelor primite în vederea organizării manifestărilor de Ziua Tineretului – 2 Mai sunt următoarele:

Eveniment Bucureşti:
S.C. ARTISAN CONSULTING S.R.L. – 985.850 Lei (fără TVA);
S.C. COMPANIA DE PUBLICITATE MARK S.R.L. – 1.065.200 Lei (fără TVA);
Eveniment Costineşti:
S.C. ARTISAN CONSULTING S.R.L. – 1.230.600 Lei (fără TVA);
S.C. COMPANIA DE PUBLICITATE MARK S.R.L. – 1.160.651 Lei (fără TVA);
Eveniment ţară:
S.C. ARTISAN CONSULTING S.R.L. – 431.620 Lei (fără TVA);
S.C. COMPANIA DE PUBLICITATE MARK S.R.L. – 535.219 Lei (fără TVA).

presa de azi

De cateva zile asistam la un circ ,un circ care de data vizeaza un minister nou,Ministerul Tineretului si Sportului,un circ care e comadat de rosii.
Asistam la o regie importiva unui ministru bun,Monica Iacob-RIDZI,unui ministru despre care s-au avut ,se au si se vor avea cuvinte de lauda,atat interne,cat mai ales externe!Se doreste discreditarea feminismul puternic,care are atitudine si care stie sa reactioneze ca un om matur,stie sa apere si sa promoveze esentialul,valorile nostre,nu "untura".Are in spatele fapte de aur,actiuni de diamante si atitudine de nota 10...
De ce Monica?Simplu raspuns,pentru ca e portocalie si deranjeaza,pentru ca nu stie sa taca ,pentru ca a fost corecta si pentru ca evenimentele MTS nu stiu sa laude PSD-ul...pentru ca se doreste o conducere TSD-ista!
Evenimentul din 2 mai,eveniment care pentru prima data a fost asa cum trebuie-dedicat tineretului si a avut drept scop promovarea sportului,uitarea sedentarismului e pricipalul subiect in presa din 17,18,19 iunie.Incepand de 2 zile,citesc tot felul de aberatii,sincer raspund...Citesc sume,contexte de dialoguri,anumite mesaje Ridzi-cele dorite de presa ,si tot felul de acuzatii din partea unui tanar deputat TSD-Nicu Banicioiu ,care peste noapte ,nemultumit de prestatia servicilor-putem spune frustrat de anonimat-cere sa sa faca o ancheta la MTS.Daca chiar vorbim de delapidare,ilegalitati,de ce vorbim despre asta dupa o luna si jumatate?De ce nu atunci?Pentru ca se stie clar ca acum trebuie sa se intareasca un zid- fals,construit din minciuni,pentru ca trebuie sa se discrediteze PDL-ul pentru a fi presedinte GEOANA.
Nicu Baniciou a acuzat-o pe ministrul Monica Iacob-Ridzi de deturnare de fonduri în favoarea PD-L, pentru că sumele cheltuite pentru evenimentele din 2 mai au fost de 20 de ori mai mari decât cele practicate pe piaţă pentru evenimente similare. Bănicioiu a mai spus că MTS a cheltuit pentru cele două concerte aproximativ 800.000 de euro ,iar firmele la care a apelat, prin încredinţare directă, pentru organizarea celor două concerte sunt "de apartament". Sume de 20 de ori mai mari?De ce nu vreti sa recunoasteti ca sunt sume ce au fost inscenate ,sume ce colegii dvoastra PSD-ist puteau sa le bage pe sub mana?sume ce au aparut de la dvoastra,sume de care dvoastra mentionati si le scoateti in perioada de criza,sume dorite de PSD!
In calitatea mea de tanar care a participat la eveniment si care a primit o multumire si pot afirma ca s-a simtit centrul universului,SUNT MANDRA ca s-au cheltuit bani pentru noi,ca interesam si ca datorita ministrului ,si respectiv ministerului nostru,suntem importanti,nu suntem uitati si pot spune ca mi-a fost intarita ideea de libertate,de pasare ,de implicare ...ma bucur ca a fost abandonata ideea de incapacitate de decizie a tinerilor...Evenimentul a strans 100.000 de cetateni,si a unit populatie,o parte mare ,care e importanta si care are un cuvant pentru ziua de maine!
Daca ar fi exista cea mai mica ilegalitate ,dna ministru Iacob-Ridzi nu ar fi cerut un control al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice din care a reieşit că toate contractele au fost perfect legale,nu ar fi vorbit cu presa 3 ore in conferinta,nu ar fi venit la televiziune! .
Trebuie sa vorbim de fapte, de importanta tinerilor,sa vorbim de atitudine , de tot ce trebuie facut si de tot ce avem de gand,de proiecte,de valori ,de promovare...DE NOI ,TINERII DE AZI SI MAINE! NU TREBUIE SA VORBIM DE IGNORANTA CARE SE DORESTE,de supunerea si lipsa de liberate in fata!
PD-L promoveaza ATITUDINEA!ASTA DERANJEAZA!PSD-ul ARE MIJLOACELE PRIN CARE POATE SA VA MANIPULEZE,cetateni dragi!are bani dvoastra prin care azi incearca sa va cumpere si cu care cumpera mass-media,care ar tb sa fie putearea 4 ,puterea care sa ne expuna interesele!VOI trebuie sa aveti credibilitatea si puterea de decizie!NU VA LASATI MANIPULAti!AU AJUNS ANII :1989-2008!
Multumesc frumos!

Un an de conducere portocalie

A trecut un an de când Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin a fost câştigată prin votul severinenilor de echipa democrat-liberală. Şi nu degeaba! Constantin Gherghe, Nicolae Paponiu, Mircea Grosu şi echipa majoritară de consilieri locali au reuşit ca în scurt timp să schimbe faţa oraşului. Nu a fost o zi de sărbătoare astăzi la Primărie, ci una în care edilii-şefi au pus pe hârtie viitoarele proiecte pentru Severin care, după cele spuse de ei, nu sunt puţine.


Cu exact un an în urmă, se­ve­ri­nenii au renunţat la culoarea roşie a PSD, reprezentat timp de un de­ce­niu de fostul primar septuagenar, Cons­tantin Dinu, şi au ales ca în frun­tea urbei să fie instalată echipa PD-L, reprezentată de Constantin Gher­ghe, Nicolae Paponiu şi Mircea Grosu. Severinul a crescut într-un an, sub administrarea echipei demo­crat liberale, cât putea să crească în cei 18, cât timp a fost condus de Con­stantin Dinu. Actualii edili îşi pro­pun ca în perioada următoare să modernizeze toate intrările în mu­ni­ci­piu, să asfalteze străzile şi să ofere se­verinenilor oraşul pe care îl me­rită. Valea de agrement Aluniş, Par­cul Tineretului, sensul giratoriu de la in­trarea în oraş, amenajarea plajei de la Schela, aducerea primului pa­ti­noar în Turnu-Severin iarna trecută, sunt doar câteva dintre proiectele pe care Primăria a reuşit să le aducă se­ve­rinenilor. Echipa din fruntea pri­mă­riei spune că nu ar fi reuşit să fa­că atât cât şi-ar fi propus dacă nu ar fi avut mereu de parte lor, o echipă pu­ternică şi unită care să le stea aproape la bine şi la greu. Se poate spu­ne că schimbarea de acum un an se vede cu ochiul liber, atât în Pri­mă­rie, unde se simte un suflu proas­păt, cât şi în municipiu, unde se­ve­ri­ne­nii văd cum urbea se transformă de la o zi la alta.

Gânduri de viitor


Cred că am reuşit să înfru­mu­se­ţăm câteva locuri din oraş, care până mai ieri erau focare de infecţie, am re­uşi să le transformăm în oaze de ver­deaţă şi linişte. Vom continua răz­­bo­iul cu locurile urâte din Se­ve­rin, pen­tru a le transforma în locuri cu as­pect frumos şi nu ne vom opri pâ­nă când nu vom transforma tot o­ra­şul în unul mai frumos”, a declarat pri­marul la împlinirea unui an de când conduce municipiul. „Unele din proiectele pe care ni le-am pr­o­pus sunt deja şi finalizate, una din pro­misiunile realizate a fost sensul gir­atoriu, o altă promisiune a noas­tră, totodată o durere, nu numai a noas­tră, ci şi a cetăţenilor este mo­de­rnizarea intrării în oraş de pe Ca­lea Craiovei, unde am început de­mo­larea barăcilor, pregătim o ame­na­jare şi pentru intrarea dinspre Târ­gu-Jiu, urmează Ca­lea Timişoa­rei, avem anveloparea bloc­urilor, ca­re deja a demarat, con­ti­nuarea mo­der­nizării reţelei de apă po­tabilă”, spu­ne şi viceprimarul Ni­co­lae Pa­po­niu. „Ca şi echipă suntem mul­ţu­miţi, pentru că am făcut ceea ce am promis sau cel puţin o mare par­te, mai sunt multe de făcut, dar noi, echipa de la primărie, cu aju­to­rul consilierilor locali, cu ajutorul par­lamentarilor, cu ajutorul mi­nis­tru­lui pe care îl avem în Guvernul Boc, sperăm să continuăm tot ceea ce ne-am promis şi să nu dez­a­mă­gim severinenii”, a declarat şi vi­ce­pri­marul Mircea Grosu.



Voica Briceag
Romeo Crîşmaru

marți, 16 iunie 2009

„Moţiunea simplă pe apărare depusă de liberali este un simplu joc de imagine, o refulare a liderului PNL, Crin Antonescu, menită să îi mascheze eşecul la alegerile europarlamentare”, afirmă ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară. Ministrul i-a taxat dur pe liberali, pe care îi mai acuză de ipocrizie în ceea ce priveşte situaţia actuală a armatei române, situaţie de care îi consideră responsabili în mod direct. În final, moţiunea simplă, semnată de un număr de 37 de senatori, nu şi-a găsit susţinători nici măcar printre semnatari, şi a căzut la vot cu o majoritate zdrobitoare de 33 de voturi „pentru” şi 73 „împotrivă”.


Ministrul Apărării Naţionale, Mi­hai Stănişoară, i-a atacat dur pe li­be­rali încă de la anunţul intenţiei lor de a depune o moţiune simplă în Senat, pe Apărare. Stănişoară susţine că de­punerea de către PNL a unei ast­fel de moţiuni nu este altceva decât „o refulare” a liderului liberal Crin An­tonescu, menită să-i mascheze eşe­cul, adăugând că preşedintele PNL „se crede tigru, dar nu reuşeşte să fie decât un amărât de pisoiaş”. El a spus că liberalii, care au condus mi­nisterul „atâţia ani”, nu au lăsat ni­mic în urma lor. Stănişoară l-a ata­cat în termeni la fel de duri şi pe de­pu­tatul PNL, George Scutaru, vice­pre­şedinte al Comisiei de Apărare. „Des­pre competenţa lui Scutaru ce să vă spun? Este doar un băieţaş cu sta­giul făcut la Moscova, care, pe vre­mea când eu eram preşedinte al Co­misiei de Apărare la Camera De­pu­taţilor, ne aducea cafeaua. Recu­nosc, era foarte competent la asta”, l-a ironizat Stănişoară. În Senat, mo­ţi­unea a căzut la vot. Ruşinaţi pro­ba­bil de ceea ce semnaseră, nici măcar toţi iniţiatorii nu au mai votat „pentru”. Astfel, deşi semnată de un nu­măr de 37 de senatori PNL şi UD­MR, moţiunea simplă a fost vo­ta­tă până la urmă de doar 33 de se­na­tori, 73 votând „împotrivă”. În fi­nal, se poate spune că aşa-zisa opo­zi­ţie a înregistrat un nou eşec în Par­la­ment, nereuşind să strângă sufi­ci­enţi adepţi, astfel că totul pare să fie un simplu joc care să îi ţină în aten­ţia obiectivelor camerelor de filmat. Mi­nistrul Mihai Stănişoară a mai de­clarat că în luna iulie se vor plăti şi spo­rurile militarilor.


Liberalii, dezinteresaţi de Armată

„Cuvintele grave utilizate, de altfel, în textul moţiunii, precum semnal de alarmă şi situaţie disperată‚ sunt elemente ce ţin mai degrabă de un re­gis­tru retoric şi mai puţin de o realitate obiectivă. Referirea repetată la ro­lul preşedintelui României în domeniul securităţii în textul moţiunii de­no­tă faptul că acţiunea dumneavoastră nu este altceva decât o platformă de afirmare a unui mesaj strict electoral”, a precizat Mihai Stănişoară. Mi­nis­trul a atras atenţia că, în condiţiile de criză, toate domeniile au avut de su­ferit, şi astfel nici domeniul Armatei nu poate face o excepţie, dar a dat asi­gurări că sporurile militarilor nu au fost anulate, ci doar amânate. Stă­ni­­şoară a criticat situaţia dificilă creată şi accentuată de visteria goală lă­sa­tă de Guvernarea Tăriceanu. „De altfel, în timp, Guvernul liberal a avut o atitudine faţă de Armată, caracterizată foarte bine prin declaraţia din 31 octombrie 2007 a fostului premier, conform căreia investiţiile în apă­ra­re nu sunt o prioritate pentru România şi, ca atare, nu ar fi înţelept să alo­căm atât de mulţi bani pentru cheltuieli militare”, a mai explicat Stă­ni­şoară.





Voica Briceag, Elvis Dobrescu

indem pentru cineva drag..

NOI suntem centru,cei care decid,vad,gandesc si aplica...Tot ce asternem cu manutza noastra se numeste lucrul nostru...Viata noastra e definita de noi si prin noi!Trebuie sa intelegem si sa aratam ca suntem proprii nostri stapanii!
Sunt intamplari rele,asa le numim,care ne fac sa suferim si care chiar ne duc cu gandul la extreme...NU E BINE!Noi contam ,NU ALTII!TREBUIE SA LE UITAM,DEPASII ...invatza ca sa nu repetam greselile-pentru ca asa le numim,desi ele sunt experiente...nu trebuie sa ne inchidem in noi si sa plangem ,sa cautam vinovati sau sa nu mai iesim din casa...nu trebuie sa spunem ca asa ne e soarta...TREBUIE SA PROSPERAM,ZAMBII SI GANDII OPTIMIST!NOTA 10 EXISTA si pentru viata noastra,pentru ca fiecare din noi are sau va trebui sa se gandeasca la propriul catalog,sa isi scrie nota,sa se evalueze asa cum se vede,si-ar dori sa fie!
Din fiecare fir apar firicele...din fiecare etapa apar idei si din fiecare moment apar iluzii...din fiecare fapta aparem noi..:))
Intamplarile bune trebuie sa le reamintii,reinvia,reanunta,si DOAR PE ELE TREBUIE SA LE POVESTIM...Intr-o relatie,intr-o prietenie,si intr-o familie ele trebuie sa existe...Pe cele malefice nu trebuie sa le rostim si nici macar gandii...
AMINTESTI VIATA de nota 10!FII MANDRU DE TINE SI DE TOT CE FACI!LASA LUMEA,TRAIESTE PREZENTUL !CONTEAZA PE TINE SI vei avea un sprijin intotdeauna in mine!

Criza...

Cum a aparut criza la noi?PRIN NOI!Vedeam anunturi,comentarii despre ea in America,si pentru ca nu suntem indiferenti la negativism,am imprumutat-o si noi,si am inceput sa o tot vorbim ...la colt de strada,in ziare,emisiuni televizate,la bancuta...in trenuri,scoli,birouri si sedii...Devenise un sindrom....Nu spun ca nu e grav,ci spun ca nu era necesar sa sarim in frunte!Am fost informati si totodata linistiti,dar noi am continuat sa nu ascultam,sa o CONTURAM,desi nu aparuse...De fapt cum e ?Exista?Criza apare dintr-o panica,panica e facuta de oameni,si putem spune ca suntem responsabili de reactie,de ceea ce vedem ,de ceea ce gandim si ciudat si foarte adevarat de ceea ce avem in buzunar...pentru ca noi o percem doar material,doar visterial...starngem sau irosim ?...cumparam sau vindem? ...economisim sau investim?...
Facem ceva ? Si da ,si nu ...si poate putem spune si intre...
Criza e in recesiune,iar noi ??/... nu stiu...vom afla...Nu trebuie sa cautam vinovati,trebuie doar sa sustinem si sa venim cu solutii...indiferent cat de ciudate ne par,avem un drept-la libera exprimare...Suntem liberi sa gandim!!!

luni, 15 iunie 2009

Bolile care se pot lua din piscine

A venit vara! Şi să tot strigi, şi parcă nu-ţi vine să crezi. La un moment dat, poţi chiar să începi să te plângi puţin, că e prea cald. Dar nu şi când te gândeşti la mare, la apă, la piscină, la vacanţă.



Cum litoralul e prea mic, prea departe, cea mai la în­de­mâ­nă scăpare de căldura dintr-un oraş este piscina. Însă, îna­in­te să vă hotărâţi să mergeţi să îno­taţi într-o piscină, trebuie să vă gândiţi în primul rând, da­că este dotată co­res­pu­n­ză­tor. Altfel, nu vă supuneţi la o serie de boli de piele, afecţiuni o­culare sau ale urechilor. Mi­cro­organismele aflate în apele dul­ci de la piscină sau ştrand pot provoca o serie de boli in­fec­ţioase.

Cele mai cunoscute simptome


Simptomele cele mai cu­nos­cute sunt diareea, infecţiile căilor respiratorii, ale ochilor, ale urechilor, ale nasului sau afec­ţiuni cutanate. Cauza in­fec­ţiilor o reprezintă de cele mai multe ori înghiţirea apei con­taminate, însă mi­cro­or­ga­nis­mele pot invada corpul şi la ni­velul urechii, ochilor, nasului sau prin piele, dacă aceasta are le­ziuni. Cei mai expuşi boliilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem i­mu­nitar deficitar.

Cauza contaminării apelor


Contaminarea apelor îşi are drept cauză contactul cu ma­te­riile fecale umane sau animale şi apa schimbată la intervale lungi de timp sau tratată ne­adec­vat. Există o doză corectă de substanţe dezinfectate ce tre­buie menţinută pentru ţi­ne­rea sub control a înmulţirii mi­cro­organismelor. Riscul există şi în cazul în care apa conţine dez­infectanţi. Aceştia pot fi res­ponsabili de apariţia unor rea­cţii alergice şi dermatite de contact. Cele mai frecvente boli de piele luate din piscine sunt: granulomul, care este o afec­ţiune provocată de bac­te­rii­le din apă. Apare în zona ge­nunchiului şi este de natură cro­nică.

Apariţia granulomului


Granulomul de piscină poa­te să apară frecvent la cei ca­re fac baie în piscine cu apă în­călzită, în râuri sau lacuri. A­pa­re la orice vârstă si se pro­duce în zona unei mici leziuni cu­tanate preexistente. Primele semne sunt apariţia unor pa­pu­le violacee care pot evolua spre ulceraţie, perioada de in­cu­baţie fiind de câteva săp­tă­mâni; furuncul, poate fi foarte uşor transmis prin stafilococii prezenţi în apa piscinelor; la ni­velul piciorului îşi pot face apa­riţia şi verucile, nişte negi du­reroşi care trebuie cau­te­ri­zaţi; o altă boală de piele luată din apa ştrandurilor este pi­ti­ri­a­zisul, pete mici, cafenii, apă­ru­te la nivelul trunchiului; per­soa­nele care suferă de acnee vul­gară pot prezenta o agra­va­re a leziunilor, datorită clorului fo­losit la dezinfectarea apei din piscină; pruritul cutanat poa­te să apară la persoanele cu pielea mai sensibilă la clorul din apă sau alte dezinfectante; persoanele foarte sensibile pot dezvolta eczema de contact.

Afecţiuni ale ochilor


Simplul fapt de a intra în apa de la piscină poate cauza mâncărimi. La nivelul ochilor, substanţele dezinfectante din apă pot declanşa cel mai des xe­roză, boală de ochi ca­rac­te­ri­za­tă prin uscarea şi con­tra­c­ta­rea conjunctivei, prin dispariţia secreţiei lacrimale şi opa­ci­fi­e­rea corneii, care, în unele ca­zuri, devine albă. O altă in­fec­ţie frecventă la nivelul ochiului este conjunctivita, data de chla­midia trachomatis. Se mani­festă prin înroşirea ochi­lor, secreţie conjunctivală mu­co­purulentă unilaterală. Oti­tele externe cauzate de apa ca­re, odată intrată în conductul auditiv, poate produce in­fla­ma­­ţii şi implicit o durere in­ten­să, au o largă răspândire în pe­ri­­oadele de vară. Cele mai pe­ri­cu­loase rămân otitele micotice cauzate de o serie de ciuperci pe care pacienţii le contactează atât din apă, cât şi printr-o cu­răţare excesivă a urechii, de cele mai multe ori cu beţişoare care nu sunt avizate der­ma­to­lo­gic.


Cum prevenim astfel de boli

Diversele microorganisme din apă pot declanşa otita de pis­cină. Boala apare la câteva zile după ce s-a făcut baia şi se ma­nifestă prin mâncărimi, dureri, senzaţie de ureche în­fun­dată. Din apa de ştrand, lacuri sau bălţi cu apă stătută se mai poate lua piocianic (bacterie ce poate parazita ocazional pie­lea, urechea externă, tractul respirator superior sau intestinul gros) şi candida. Putem preveni aceste boli dacă respectăm anu­mite condiţii: faceţi duş înainte şi după baia în piscină şi, încercaţi să nu înghiţiţi apă în timpul înotului; dacă aveţi o rană sau o infecţie, evitaţi să mergeţi la piscină; este de ajuns ca o singură persoană din piscină să aibă conjunctivită de pis­ci­nă pentru că boala să se răspândească şi la celelalte per­soa­ne. Pentru a evita transmiterea afecţiunilor oftalmologice, la ie­şirea din piscină sau bazin este obligatoriu ca faţa să fie spă­la­tă cu apă rece; pentru a evita instalarea micozelor, după baie, şter­geţi bine toată suprafaţa pielii; apa de la piscină trebuie fil­tra­tă, iar substanţele dezinfectante nu trebuie să aibă o con­cen­traţie ridicată, pentru că pot irita mucoasele şi ochii. PH-ul apei trebuie menţinut între 6,9 şi 8,2. Iar duşul dinainte de a intră în piscină şi cel după ieşirea din apă, folosind săpun sau gel de duş, este foarte important.



dr. Cristian Jianu

PDL,scorul obtinut in judete

Clasament numar de voturi obtinute de PD-L pe judete

1. Prahova - 60 960 voturi - 39,14%

2. Dolj - 60 070 voturi - 35,67%

3. Dambovita - 58 492 - 36,57%

4. Neamt - 56 405 - 40,78%

5. Suceava - 52 262 - 40,35%

6. Timis - 50 915% 36,99%

7. Olt - 49 487 - 28,75%

8. Cluj - 46 438 - 31,19%

9. Alba - 40 701 - 44,41%

10. Arad - 39 794 - 39,81%

11. Brasov - 39,872 - 33,54%

12. Bacau - 39 359 - 28,61%

13. Ilfov - 39 186 - 38,54%

14. Bihor - 38 420 - 22,11%

15. Giurgiu 37 129 - 36,70%

16. Buzau - 37 090 - 33,19%

17. Teleorman 36 379 - 21,39%

18. Arges - 36 334 - 25,26%

19. Constanta - 36 129 - 30,64%

20. Galati - 36 028 - 25,99%

21. Botosani - 35 856 - 33,29%

22. Iasi - 35 733 - 26,90%

23. Mehedinti 31 702 - 34%

24. Bistrita-Nasaud - 30 557 - 36,68%

25. Maramures - 28 528 - 29,16%

26. Gorj- 28 390 - 31,01%

27. Caras - 26 690 - 35,37%

28. Valcea - 26 066 - 23,97%

28. Sibiu - 25 614% - 36,35%

29. Hunedoara - 22 280 - 24,33%

30. Calarasi - 21 960 - 30,59%

31. Vrancea - 19 560 - 21,78%

32. Satu Mare - 18 742 - 19,94%

33. Vaslui - 18 000 - 21,46%

34. Tulcea - 17 679 - 39,43%

35. Salaj - 17 910 - 22,62%

36. Mures - 17 380 - 13,12%

37. Braila - 16 000 - 25,27%

38. Sector 2 - 15 962 - 31,71%

39. Secor 3 - 15 916 - 31,43%

40. Ialomita - 14 762 - 27,88%

41. Sectorul 6 - 14 092 - 29,40%

42. Sector 1 - 11 984 - 28,30%

43. Sector 4 - 11 527 - 28,48%

44. Sector 5 - 9 232 - 23,56%

Scoala de comunicare OT PDL, leadership si teamworking

Etapele a III- a si a IV-a a Scolii Nationale de Comunicare Politica a OT PDL se vor desfasura pe malul marii la Eforie, in perioada 24-28 iunie 2009Intalnirea va cuprinde abordarea a doua teme:a) leadershipb) teamworkingDaca in primele doua etape, la Bucuresti si Brasov, am abordat partea politica doctrinara respectiv de statut si organizare interna, incepand cu cea de a treia etapa ne propunem sa facem trecerea spre partea de comunicare. Orice comunicare incepe cu liderul si cu echipa. Tema dedicata leadershipului doreste sa imbine aspecte teoretice de leadership cu exemple practice si exercitii care sa puna in evidenta calitatile unui lider si comunicarea liderului. Cursantii vor trebui sa se autoevalueze in privinta calitatilor de lider de care dispune fiecare si sa se impuna prin intermediul exercitilor. Activitatea liderului trebuie sustinuta de echipa. Se va aborda comunicarea in cadrul echipei si a liderului cu echipa.

Exercitiile de comunicarea la nivel local în perioada guvernarii. Organizarea echipei de comunicare”, Comunicarea la nivel local în perioada guvernarii. Organizarea echipei de comunicare. Comunicare interna si externa; Identificarea problemelor de comunicare ale principalelor partide si a liderilor politici, Organizarea de evenimente în afara campaniei electorale, “Comunicarea liderului” - tipuri de lider; caracteristicile liderului; delegarea competentelor; abilitati de conducere; motivarea echipei; comunicarea interna si externa; managementul conflictelor interne , analiza discursurilor politicienilor, au ca scop pregatirea in vederea comunicarii liderului si in cadrul echipei intr-o perioada preelectorala.In ultimii doi ani partidele au trecut din campanie in campanie, prin urmare majoritatea activitatilor au avut cracter de campanie. Incepand cu 2010 , vor urma 2 ani fara campanii, cu caracteristici specifice.

Tinerii politicieni trebuie pregatiti pentru aceasta perioada, avand in vedere ca influenta lor strategica in campanie prezidentiala din acest an este limitata. Am ales sa abordam comunicarea politica si nu comunicarea electorala tocmai din aceasta perspectiva. Pregatim tinerii care vor fi actorii politici ai anului 2012.Am ales aceasta abordare a leadership-ului si teamwork-ingului punand accentul pe comunicare. In etapele urmatoare vom aborda retorica, tehnica discursului, comunicarea cu mass media si tehnicile de campanie electorala.
Trainingul va fi sustinut de o echipa de la Kensington, firma de consultanta politica.
.

duminică, 14 iunie 2009

Unele dintre efectele consumului in exces a emisiunilor de televiziune sunt:alimentarea sedentarismului,comoditatii in gandire si actiune,refuzarea ori limitarea altor surse alternative de informare si documentare,stimularea comportamentelor violente si a manifestarilor patologice.
Deschiderea marilor piete in zonele cele mai bogate din lume si dereglementarea unor sectoare economice ,deseori protejate la nivel de stat ,constituie inceputul unei ere diferite in politica mondiala.
Televiziunea a ajuns mediul privilegiat pentru comunicarea politica,transformand insusi modul de functionare al tranzactiei politice.
Cunoasterea publicului,altadata foarte intuitiva si rezultata din intalnirile de pe teren,este acum rezultanta unor studii de opinie politica.
Politica si procesul in sine a ajuns sa fie privit ca un rezultat din combinarea jocurilor pe care le fac oficialitaile pubice,mass-media ,respectiv grupurile de interese si alegatorii.
Vreau sa cred ca oamenii au devenit extrem de suspiciosi fata de mass-media si din ce in ce mai avizati in depistarea oricaror incercari de manipulare....

Mass-media buna si politicianul

Mass-media si politicianul sunt de accord ca ziarele si jurnalele televizate sunt atotputernice.
Putem vorbi de vesti bune si vesti rele pentru un politician in relatia cu mass-media.Vestea rea,proasta e ca personalul sau nu poate influenta modul cum ii sunt prezentate ideile in mijloace de informare .Veste buna este ca acest lucru nu conteaza.Alegatorii isi rezerva dreptul de a decide ce sa accepte si ce sa respinga .Punctul de vedere si preferintele mass-media nu prea le influenteaza deciziile ;continutul ideilor este cel ce conteaza .
Relatia mass-media si politicianul avea cateva principii sanatoase, care vreau sa cred ca vor exista:
-politicianul nu prea intelege ce vor si de ce au nevoie oamenii.Mass-media trebuie sa le explice acest lucru;
-mass-media nu reuseste sa stabileasca prioritatile in problemele pe care le trateaza sau sa propuna solutii.Politicianul stie mai bine sa elaboreze raspunsuri ,iar alegatorii isi stabilesc propria lor ordine de prioritati ,indiferent de incercarile de manipulare din mass-media;
-indermediarii politici-liderii de imagine,nu preau au succes in influentarea prezentarii stirilor.Mass-media actioneaza de obicei dupa cum vrea;
-alegatorii maturi nu prea le pasa ce cred cei din mass-media ;ei cauta dincolo de editoriale,de titluri si chiar dincolo de prima pagina ca sa gaseasca ce le trebuie si raspunsurile la problemele pe care le considera importante ..ei vor trage propria lor concluzie...

sâmbătă, 13 iunie 2009

13 iunie-MINERIADA

Romanii marcheaza in aceste zile 19 ani de la cea mai sangeroasa mineriada, desfasurata in perioada 13-15 iunie 1990 in Bucuresti. Peste 1.000 de persoane au fost ranite dupa ce politistii si soldatii, sustinuti de mineri, au intervenit in forta impotriva protestatarilor din Piata Universitatii si a altor civili. Numarul oficial al mortilor a fost de sase, dintre care patru prin impuscare, insa asociatiile victimelor mineriadelor sustin ca bilantul a fost mult mai mare.

Cronologia evenimentelor

In noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritatile au intervenit in forta pentru a imprastia demonstrantii aflati de 52 de zile in Piata Universitatii. Dupa ce in cursul zilei se inregistreaza ciocniri violente intre manifestanti si politie, seara, la televiziunea publica se citeste un comunicat al presedintelui Iliescu: "Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita."

Patru garnituri de tren pline cu minerii condusi de liderul sindical Miron Cozma sosesc in ziua urmatoare in Bucuresti. Urmeaza 24 de ore in care sediile partidelor istorice si ale ziarului Romania Libera au fost devastate si mii de bucuresteni au fost batuti pentru simplul fapt ca aveau barba sau ochelari sau pentru ca pareau a fi studenti.

Oficial, numarul celor morti in acele zile este sase, dar neoficial se vehiculeaza ca este peste 100. In sprijinul acestei teorii este adusa descoperirea in Cimitirul Straulesti a 78 de morminte cu persoane neidentificate, decedate in perioada 13-17 iunie 1990, dar si marturia unor medici care au ingrijit victimele ajunse la spitale.

Pe 15 iunie, miile de mineri au fost stransi la Romexpo, unde presedintele Ion Iliescu le-a multumit pentru "atitudinea de inalta constiinta civica".

Initial, in dosarul mineriadei au fost puse sub invinuire 25 de persoane intre care fostul sef al statului, Ion Iliescu, generalii Mihai Chitac, Victor Athanase Stanculescu si Corneliu Diamandescu.

Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu in iunie 2007, fiind acuzat de omor deosebit de grav. In decembrie 2007, procurorul general, Laura Codruta Kovesi a infirmat insa rezolutia de incepere a urmaririi penale pe motiv ca s-au comis erori de procedura iar ancheta in acest dosar continua.

In martie 2009, procurorii DIICOT au decis scoaterea de sub urmarire penala a fostului presedinte Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care era invinuit de subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false. Cu toate acestea, Ion Iliescu va fi cercetat in continuare pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri si distrugerea unor obiective si insusirea unor valori culturale.


Fragmente din discursul lui Ion Iliescu de la Romexpo:


Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile.
Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei "16-21 Decembrie" depozite de bate si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. Cum se poate motiva ca in sediul unui partid politic, in sediul unor asociatii declarate apolitice, prezenta unor asemenea depozite de sticle incendiare, de munitii, de droguri si arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva asa ceva? Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada.
Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile.
Stim ca avem in dumeavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra.






Ion Iliescu: Vinovati sunt cei care au provocat acte rebele, inclusiv minerii

Ion Iliescu a declarat anul trecut ca nu are nicio vina in dosarul Mineriadei, singurii vinovati fiind, in opinia fostului sef al statului, cei care "au provocat acte rebele si actiuni agresive impotriva institutiilor statului", "inclusiv minerii, la incitarea acestor forte nenorocite".

"Cine a aparat stabilitatea tarii actiona in interesul tarii, cine ataca institutiile statului, ei sunt responsabili de actiunile de atunci, inclusiv minerii, la incitarea acestor forte nenorocite", a afirmat Iliescu.


REFERINŢE VIDEO Ion Iliescu, scos de sub urmarire penala pentru trei acuzatii, cercetat in continuare pentru genocid, tratamente neomenoase si distrugere
Procurorul general al Romaniei promite solutii in dosarele Revolutiei si mineriadelor
Ion Iliescu are calitatea de invinuit intr-un al doilea dosar al Mineriadei din iunie 1990 - surse
UPDATE Parchetul General: N.U.P pentru Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 1990. Iliescu - vinovati sunt si minerii, incitati de forte nenorocite
Consumul de carne rosie sporeste rata mortalitatii, iar consumul de carne alba pare sa o micsoreze, potrivit unui studiu publicat in revista Archives of Internal Medicine, informeaza AFP.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de peste 500.000 de persoane, timp de doi ani. Voluntarii, femei si barbati, aveau varste cuprinse intre 50 si 71 de ani la inceputul studiului, in anul 1995. La momentul respectiv, ei au completat un chestionar in care si-au precizat preferintele fata de carnea rosie sau cea alba.

Participantii la studiu au fost monitorizati, timp de zece ani, prin intermediul statisticilor oficiale furnizate de autoritatile abilitate. In acest interval de timp, 47.976 de barbati si 23.276 de femei au decedat.

O cincime din barbatii si femeile care au consumat cantitati mai mari de carne rosie (o cantitate medie de 62,5 grame la mia de calorii absorbite pe zi) prezentau un risc mult mai mare de deces, comparativ cu voluntarii care au consumat cantitati mai mici (9,8 grame la mia de calorii pe zi). Cercetatorii au constatat aceeasi tendinta si in cazul persoanelor care au consumat cantitati mari de carne procesata (22,6 grame la mia de calorii pe zi), comparativ cu persoanele care au consumat cantitati mai mici (1,6 grame la mia de calorii).

In urma analizei statisticilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca 11% din totalul deceselor inregistrate in randul barbatilor si 16% din totalul deceselor din randul femeilor participante la studiu ar fi putut fi evitate printr-o reducere a consumului de carne rosie si de carne procesata, pentru a se obtine o scadere a cantitatii consumate cu 20%.

In schimb, o comparatie facuta intre cei 20% de voluntari care au consumat cele mai mari cantitati de carne alba si cei 20% dintre voluntari care au consumat cele mai mici cantitati de carne alba a relevat faptul ca primul grup de voluntari prezenta o rata a mortalitatii mult mai mica, relateaza Mediafax.

In cadrul grupului de voluntari care au consumat mai putina carne rosie si procesata, riscul de deces din cauza maladiilor cardiovasculare era mai mic cu 11% la barbati si cu 21% la femei, comparativ cu acelasi risc inregistrat de grupul voluntarilor cu cel mai mare consum de carne rosie si procesata, au declarat autorii acestui studiu, cercetatorii americani de la National Cancer Institute.

Exista mai multe explicatii care fac legatura intre consumul de carne rosie si cresterea ratei mortalitatii. Una dintre explicatii face trimitere la compusii cancerigeni care se formeaza atunci cand carnea este gatita la temperaturi ridicate, in timp ce o alta face referire la cantitatile mari de grasimi saturate din carnea rosie, care cauzeaza cancer colorectal si maladii cardiovasculare.

http://www.stilfeminin.ro/sanatate/Consumul-de-carne-rosie-creste-rata-mortalitatii.html

Femeia de azi

Femeia de azi este, fara doar si poate, rezultatul a sute de ani de perfectionare. De-a lungul timpului, urmasele Evei au reusit sa dovedeasca chiar si celor mai misogine gandiri ca sunt capabile nu doar in treburile casei si cresterea copiilor.

Si-au castigat, intai, dreptul la vot, la opinie proprie, exprimare libera si au fost acceptate in posturi de conducere si decizionale. S-au facut remarcate in nenumarate randuri in toate domeniile, atat cele exlusiv feminine cat si in cele in care barbatii erau majoritari.

Egalitatea intre sexe se manifesta astazi la toate nivelurile iar femeia secolului XXI isi pune amprenta, cu succes, in posturi dintre cele mai diverse, reusind insa cu succes sa imbine toate activitatea profesionala cu viata de familie, dar si cu grija pentru cei dragi si pentru propria persoana.

Femeia de azi isi indeplineste cu seriozitate proiectele la locul de munca, iar dupa program se ingrijeste de bunastarea sotului si copiilor, devenind pedagog, bucatareasa excelenta si psiholog. Femeia de azi isi petrece timpul liber in compania celor dragi si a prietenilor, facand cumparaturi sau cultivandu-se intelectual.

Iar, spre marea noastra surprindere, mediul urban nu mai este favorizat - efectele emancipararii femeii au patruns pana in adancul satului romanesc, acolo unde femeia de azi stie ca are drepturi dar si obligatii, are posibilitati si accesul la largirea orizontului. Femeia de la sat stie ca poate si trebuie sa fie parte activa atat in cadrul familiei, cat si a comunitatii si a societatii.

Femeia de azi este, in concluzie, nu doar femeie, ci si mama, prietena, sotie si tata, dupa cum chiar un barbat recunoastea: "In a husband there is only a man; in a married woman there is a man, a father, a mother, and a woman". (Balzac)

miercuri, 10 iunie 2009

lucrurile simple si noi

Surpriza,un simplu gest...cuvintele sau cuvantul spus din toata inima si la momentul potrivit e cel mai frumos cadou.Sunt de nepretuit...
Vreau sa ne gandim la momentele cele mai importante din viata ,la momentele cand ceilalti trebuie sa fie langa noi,sau respectiv,vrem sa fie...vrem sa avem parte de zile speciale,zile ale noastre,care sunt de fapt iluzii ,dorinte sau vise implinite,cand ne referim la cele vesele,sau sunt momente triste ,cand avem nevoie de o imbratisare,o alintare ,un simplu zambet....
Sunt momente pe care nu le putem uita usor,si stiu ca acele momente sunt si cele mai simple....prietenii,familia le fac beautifull....sau viceversa,atunci cand nu sunt langa noi!!!!
Prezenta,mimica si voia buna sunt esentiale,nu cadourile cumparate....cadourile din inima sunt cele care dau efect si contureaza reactii!
Fii acolo unde trebuie,la momentul care trebuie,sau fati simtita prezenta atunci cand esti absent-asta e cel mai bun lucru simplu,si cel mai usor mod de a fi tu!!!!
Dacă la Mehedinţi, prezenţa la vot a fost una mai semnificativă, la nivel naţional, cei 27% consemnaţi reflectă o atitudine îngrijorătoare pentru clasa politică a românilor. Factorii politici trebuie să analizeze cu multă seriozitate semnalul tras de români şi să acţioneze în consecinţă pentru ca încrederea populaţiei să devină una ascendentă. Deputatul PD-L Doiniţa Ma­ri­a­na Chircu face apel la asigurarea unei prezenţe cât mai mari la vot şi eli­minarea oricărei modalităţi de frau­dă electorală, care în acest mo­ment sunt imperative. (R.C.)


„Prezenţa slabă a alegătorilor români la votul care s-a des­făşurat la sfârşitul săptămânii tre­cute a depăşit şi cele mai pesimiste es­timări. Argumentele oamenilor po­li­tici, ale specialiştilor şi co­men­ta­to­rilor de politică încearcă să justifice mo­tivele pentru care doar unul din pa­tru români a dorit să-şi exprime drep­tul de vot. Ele variază de la dez­in­­teresul românilor pentru agenda po­litică europeană, la calitatea slabă a can­didaţilor români şi neîncredera faţă de aceştia. Sprijinul fără pre­ce­dent al românilor pentru aderarea Ro­mâniei la Uniunea Europeană, de peste 85%, s-a transformat imediat într-un dezinteres general. Această ati­tudine ar trebui să pună pe gânduri orice om politic din România. S-au transformat oare toate speranţele ro­mâ­nilor, leagate de Uniunea Eu­ro­pea­nă, în simple iluzii şi eu­ro­scep­ti­cism? Am ajuns în situaţia în care drep­tul democratic de a alege este folo­sit ca formă de protest faţă de lip­sa de consecinţe benefice ale ade­ră­rii pentru viaţa românului de rând? Fie­care dintre aceste aspecte acoperă într-o măsură sau alta slaba prezenţă la vot a cetăţenilor români. Ceea ce este însă cu mult mai grav este faptul că absenţa a aproximativ zece m­i­li­oa­ne de români a determinat un număr con­sistent de locuri în Parlamentul Eu­ropean, atât pentru formaţiunea pol­itică a unei minorităţi etnice, cât şi a unei minorităţi politice radicale, mult prea sonore, dar lipsită de con­ţi­nut. Mă întreb, oare cum ar fi arătat re­zultatul alegerilor din România în cond­iţiile în care măcar 50% din elec­torat ar fi decis să îşi exprime vo­tul? Mă întreb, oare cum ar fi arătat re­zultatul alegerilor în absenţa au­tobuzelor şi a mitei electorale?

Aglomeraţie pe listele suplimentare


Spre exemplificare, în judeţul Me­he­dinţi, 24% din electoratul care şi-a ex­primat votul se regăseşte pe listele su­plimentare. Marea concentrare de vo­tanţi pe listele suplimentare se coagulează în unele comune, cum ar fi Jiana, Vînjuleţ şi Prunişor, care nu sunt localităţi turistice şi nu au primit pe durata unui an întreg vizitatori, atât cât au primit duminică, 7 iunie, toţi fiind atraşi de culoarea roşie a pri­măriilor respective. Dimensiunea aces­tui fenomen este îngrijorătoare şi nece­sită urgent o analiză com­pa­ra­ti­vă a listelor, atât suplimentare, cât şi per­manente. Există situaţii de vot mul­tiplu pentru care, în calitate de pre­şedinte PD-L Mehedinţi, am se­si­zat Inspectoratul Judeţean de Poliţie, ce­rându-i aplicarea legii, pentru ca­zuri dovedite de fraudă electorală. Dar, dincolo de cei manipulaţi, tre­bu­ie văzuţi şi sancţionaţi adevăraţii vi­novaţi, care umilesc populaţia şi pro­fită de naivitatea şi sărăcia unei păr­ţi a electoratului, transformând-o în masă de manevră. Toate aceste pro­bleme enumerate sunt provocări rea­le la care întreaga clasă politică ro­mâ­nească trebuie să răspundă urgent. Asi­gurarea unei prezenţe cât mai mari la vot şi eliminarea oricărei mo­da­lităţi de fraudă electorală sunt im­pe­rative, atât pentru legitimarea vii­to­rului preşedinte al României, cât şi pen­tru cadrul viitor de guvernare al acestei ţări.“



Deputat,
Doiniţa Mariana Chircu

marți, 9 iunie 2009

Deşi Alianţa PSD+PC se consideră învingătoare, în realitate, democrat-liberalii sunt adevăraţii laureaţi ai alegerilor europarlamentare din Mehedinţi. Raţionamentul este cât se poate de simplu: diferenţa între social-democraţi şi democrat-liberali a fost de doar 1,46%, asta în condiţiile în care dacă cei 2,5% ai Elenei Băsescu se cumulează cu cei 35,62% ai PD-L, rezultă un scor final de 38% în favoarea familiei democrat-liberale.



Judeţul Mehedinţi se află pe locul 4 în topul prezenţei la vot, cu 40,7 la su­tă, şi potrivit statisticilor BEJ în mediul ru­ral prezenţa la vot a fost net s­u­pe­ri­oa­ră celei din mediul urban (33 la sută, fa­ţă de respectiv aproape 20%). Po­tri­vit rezultatelor finale comunicate de BEJ, PSD+PC a obţinut cu 1256 de vo­turi mai mult decât PD-L. Pe locul al trei­lea se află PNL, cu 15,08 la sută, u­r­mat de PRM, cu 7,7 la sută. Elena Bă­ses­cu a fost votată de 2226 de alegători din cei 88.994 prezenţi la vot, obţinând 2,5 la sută. PNŢ-CD a reuşit 1 la sută, restul competitorilor obţinând sub 1 la sută. Procentual, situaţia finală de la Me­he­dinţi este următoarea: PSD+PC – 37,08 la sută, PD-L – 35,62 la sută, PNL – 15,08 la sută, PRM – 7,7 la sută, Elena Băsescu – 2,5 la sută, PNŢ-CD – 1 la sută. Interesant este faptul că nu mai puţin de 365 de votanţi au ales UDMR, un partid aproape inexistent în Mehedinţi. Situaţia pe urban este net în favoarea PD-L care a câştigat în 4 din cele cinci centre urbane mehe­din­ţe­ne. În Severin, PD-L a luat 33 la sută faţă de 26 la sută, PSD. Judeţul Me­he­dinţi a devenit, încă de la primele esti­mări privind prezenţa la vot, celebru, la un moment dat fiind chiar pe primul loc în ceea ce priveşte prezenţa la vot în mediul rural. De asemenea, cu 40,7 la sută, judeţul s-a clasat pe locul 4 în to­pul judeţelor fruntaşe la prezenţă la ur­ne. În acest context, surprizele nu au în­târziat să apară, dar nici acuzaţiile de turism electoral, care după pronunţarea rezultatelor finale vin din toate părţile.

PD-L învingător la oraşe


Concret, la urne s-au prezentat un nu­măr de 88.994 de mehedinţeni. Din­tre aceştia, 32.955 (37,08%) au votat PSD+PC, 31.699 (35,62%) cu PD-L, 13.416 (15,08%) cu PNL, 6893 (7,7%) cu PRM, 2226 (2,5%) cu Elena Bă­sescu, 882 (1%) cu PNŢ-CD, restul fiind sub 1%. Statisticile arată că în mu­nicipiile Turnu-Severin şi Orşova şi în oraşele Strehaia şi Baia de Aramă, PD-L a ieşit învingător, în timp ce doar la Vânju Mare PSD a fost în frunte. Spre exemplu, în Severin PD-L a luat 33 la sută în timp ce PSD doar 26 la sută. La nivel judeţean, diferenţa dintre pri­mul clasat PSD şi PD-L este 1,46 la su­tă, iar în condiţiile în care democrat-li­beralii şi-ar cumula rezultatul cu cel al Elenei Băsescu, s-ar ajunge la 38 la sută. De altfel, PD-L a vorbit despre această posibilitate încă din prima clipă în care a luat act de rezultatele finale. De asemenea, în tabăra portocalie se vor­beşte şi de sesizarea şi analizarea unor nereguli în mediul rural, în baza cărora s-ar fi putut vicia rezultatul, mai ales că diferenţa procentuală este atât de mică. De cealaltă parte, la PSD bu­cu­ria este imensă, iar preşedintele Adrian Duicu o savurează fără a-şi ex­pri­ma vreun soi de nemulţumire asupra des­făşurării procesului de vot. La lib­e­rali, bucuria este una rezervată şi se li­mi­tează doar la obţinerea unui scor pes­te media pe ţară, ceea ce îi conferă liniş­te şi garanţie liderului judeţean, Li­viu Mazilu. Totuşi, pe lângă turism e­lec­toral liberalii sunt singurii care arată cu degetul către propriii primari despre care Mazilu crede că nu s-au implicat po­litic.


Prefectul a votat şi a verificat

Prefectul judeţului Mehedinţi a vo­tat la ora 8 şi 30 de minute la secţia de votare numărul 8, la care este arondat. Ion Mîţu a fost printre primii votanţi ai secţiei. La ieşirea de la urne, pre­fec­tul declara: „Astăzi, am votat cu gân­dul că România are nevoie de Europa, Me­hedinţiul are nevoie de Europa. Vrem cu toţii să trăim într-un judeţ european. Acesta este viitorul pe care ni-l dorim. Am obţinut dreptul de a circula liberi oriunde în Europa, de a munci în Uniunea Europeană. Foarte multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii sunt finanţate cu bani europeni. Cred că avem obligaţia de a trimite la Bruxelles politicieni capa­bili, oameni care să ne reprezinte şi să su­sţină cauza României. Vreau să adre­sez o rugăminte tuturor mehe­din­­ţenilor, să nu trateze cu dezinteres scru­tinul de astăzi. Este important să ie­şim la vot să arătăm tuturor că lo­cui­torii acestui judeţ merită o viaţă mai bună, merită să trăiască în Uni­u­nea Europeană”. După ce a votat, pre­fectul a plecat în judeţ pentru a veri­fica secţiile de votare şi a se asi­gu­ra că nu există probleme în ceea ce pri­veşte siguranţa şi corectitudinea scru­tinului european.

Ministrul Apărării Naţionale a votat la Severin

A preferat să voteze în Turnu-Se­ve­rin la doar câteva ore de la în­toar­ce­rea din Afganistan. Ministrul Apărării Na­ţionale, Mihai Stănişoară, a votat ca în fie­care an la Turnu-Severin, chiar da­că legea îi permitea să voteze ori­un­de! În fa­milie, alături de soţia sa şi de cei doi copii, re­pre­zen­tan­tul gu­ver­nu­lui şi-a dat vo­tul în­cre­ză­tor în şansele Ro­mâniei de a deveni un stat cu ad­e­vă­rat eu­ro­pean. Ministrul a efectuat o vi­zită maraton în Irak şi Afganistan unde, alături de preşedintele Ro­mâ­ni­ei, Traian Băsescu, i-a vizitat pe mi­li­ta­rii români dis­lo­caţi în teatrele de o­pe­raţiuni. Demnitarul a ţinut să îi asigure pe ro­mâni încă oda­tă de eforturile cons­­tan­te pe care guvernul le face pentru ca ţa­ra noastră să de­păşească bine pe­ri­oa­da de recesiune mondială. „Am do­rit să votez îm­pre­u­nă cu familia aşa cum fac de fiecare dată, pentru că fa­mi­lia este pentru mine ex­trem de i­m­por­tantă şi în al doilea rând nu am cum să uit că sunt senator de Me­hedinţi”, a declarat ministrul Apărarii ime­diat după ce a votat.

Impresii la cald

Imediat după anunţarea re­zul­ta­telor finale la nivel judeţean, li­de­rii celor trei partide importante, PSD, PD-L şi PNL, şi-au exprimat punc­tele de vedere. Adrian Duicu, lide­rul social-democrat meh­ed­in­ţean, nu are obiecţii şi nici nu vrea să acuze nereguli din timpul pro­cesului de vot, fiind mulţumit doar de rezultat: „Rezultatul obţinut con­firmă schimbarea garniturii de la vârful PSD Mehedinţi şi aş vrea să mulţumesc pe această cale me­he­dinţenilor care au votat cu PSD”. Deputatul Doiniţa Chircu (foto), preşedintele PD-L Me­he­dinţi, ne-a declarat: „În acest m­o­ment, studiem listele suplimentare deoarece am constatat, cel puţin mediul rural, că 23 la sută din vo­tanţi se regăsesc pe aceste liste, am des­coperit chiar şi un caz de vot du­blu, în localităţile Plopi şi Pru­ni­şor, şi analizăm totodată situaţia de la Vînjuleţ, unde procentul de par­ti­cipare este de peste 100 la sută. Pe ansamblu, eu cred că rezultatul nostru este unul foarte bun, dacă ne gândim că împreună cu EBA avem 38 la sută, dar şi dacă ne gân­dim că am câştigat în mediul urban net. PD-L este, de fapt, câş­ti­gă­to­rul scru­tinului europarlamentar din Me­­hedinţi, degeaba alţii îşi fac iluzii”. Şi liderul PNL Mehedinţi, Li­­viu Mazilu, vorbeşte despre tu­rism electoral, nereguli şi chiar des­pre aceeaşi comună Vînjuleţ, dar nu ascunde faptul că este mul­ţu­mit de scorul peste media pe ţară. „Sunt dezamăgit de rezultatul în sine deoarece noi ne aşteptam la peste 20 la sută, dar sunt deza­mă­git şi mai mult de prestaţiile pri­ma­ri­lor liberali din multe comune, ca­re nu s-au implicat activ şi nu ne-au ajutat cu nimic. Totuşi, în con­tex­tul actual al unei prezenţe nes­pe­rat de mari la vot în judeţ, re­zul­tatul nostru peste media pe ţară este unul bun. Vreau să mai sem­na­lez turismul electoral şi faptul că există comune, precum Vân­juleţ, unde prezenţa la vot a fost de 101 la su­tă”, a precizat Liviu Ma­zi­lu.

Gherghe şi Grosu au votat cu cei mai buni

Primarul Severinului, Constantin Gherghe (foto), a votat la sec­ţia unde este arondat mai exact la Colegiul Naţional Traian din mu­ni­cipiu, în jurul ori 9,45, însoţit de soţia, Emilia, fiica, Anca şi fiul, Lu­cian. „Juniorul este minor, dar l-am adus cu noi să se obişnuiască cu exerciţiul votării. Am votat cu motivaţia că-mi doresc o ţară cu drep­turi depline în Uniunea Europeană şi am votat pentru cei mai com­petenţi europarlamentari”, ne-a declarat primarul Constantin Gher­ghe. Viceprimarul Mircea Grosu a votat tot la primele ore ale di­mineţii la Şcoala Nr. 15, secţia 29, unde este arondat. „Am vo­tat pentru drepturi depline ale românilor în Uniunea Europeană, pen­tru o sigură şi mai bună liberă circulaţie în UE, pentru atragerea de mai multe fonduri europene, pentru dreptul la muncă în UE. Îndemnul meu este ca cetăţenii să vină în număr cât mai mare la vot”, spunea viceprimarul la ieşirea de la vot.


Rromii, primii la votare în Dudaşul Cerneţiului


Alegătorii din satul me­he­din­ţean Dudaşul Cerneţiului, co­mu­na Şimian, unde predomină po­pu­laţia de etnie rromă, s-au gră­bit să vină la urne încă de la pri­me­le ore ale dimineţii, împinşi de la spate de liderii lor. Unul dintre aceştia, care susţine că este buli­ba­şă, Duroi Toma, de 65 de ani, ne-a dec­larat că ţiganii sunt cei mai conş­tincioşi şi chiar sunt bine infor­maţi asupra alegerilor europar­­la­me­n­tare. Îmbrăcat im­pe­­ca­bil, la alb, cu pălărie de texan şi cu un lanţ gros de aur la gât, bu­li­başa Du­roi supraveghea cu mul­tă aten­ţie intrarea în secţia de vo­­tare 261 din Dudaş. În jurul orei 11,00, din cele 875 de per­soa­ne îns­crise pe lista electorală, ve­ni­­se­ră deja la vot 80, majo­ri­ta­tea rro­­mi. „Noi, ţiganii, ştim ce în­seam­nă Uniunea Europeană că am fost şi pe afară de atâtea ori şi vrem să fim ajutaţi de viitorii eu­ro­parlamentari. Ţiganii vin la vot, iar care nu pot ne ducem du­pă ei şi îi aducem”, ne-a de­cla­rat Duroi. La Malovăţ, sătenii nu se grăbeau aşa de tare, mai ales că prin apropiere erau în plină des­fă­şurare nedeile de Rusalii. În Me­­hedinţi, au fost amenajate 287 de secţii de votare, din care 64 în Drobeta-Turnu-Severin. În ju­de­ţul Mehedinţi, au fost dis­tri­buite 271.000 de buletine de vot.



Romeo Crîşmaru
Eugen Mitrache
Foto: Justin Stăvaru,
Eugen Negoiţă

luni, 8 iunie 2009

PDL+ EBA au castigat alegerile! Atitudinea a facut diferenta.

Total numar de voturi exprimate: 4 840 032

PSD-PC = 1.504.218 - 31,07%

PDL = 1.438.000 - 29,71%

PNL = 702. 974 - 14,52%

UDMR = 431.739 - 8,92 %

PRM = 419.094 - 8,65 %

Elena Basescu = 204.280 - 4,22%







Comparativ cu numarul de voturi luate de partide la parlamentarele din noiembrie 2008

PDL - 2 228 860 voturi

PSD-PC - 2 279 449 voturi

PNL - 1 279 063 voturi

UDMR - 425 008

Rezultate din tara

ARAD - PDL - 40,96%; PSD+PC - 21,09; PNL - 12,33; UDMR- 10,13; PRM- 7,19; EBA- 4,74

BISTRITA-NASAUD - PDL- 37,02% (30.469 voturi) ; PSD+PC - 34,86; PNL-9,46; UDMR- 6,3; PRM- 5,97; EBA - 3,73 (3071 de voturi)

CLUJ - PDL- 31,01% (46.182 voturi); UDMR- 22,51; PSD+PC - 19,82; PNL- 10,66; PRM - 7,63; EBA- 4,5% (6.802 voturi)

GALATI - PDL- 26,95% (36.118 de voturi); PSD- 42,44; PNL- 17,39%; PRM- 9,3; EBA - 3,63% (4.876 voturi)

TIMIS - PDL- 38,32%; PSD+PC - 27%; PNL- 13,41%; UDMR - 5,72%; PRM- 7,37; EBA- 4,7%

VASLUI: PDL- 22%; PSD- 45%,; PNL- 17%; PRM- 9%; EBA- 4%

GIURGIU: PDL- 39,78%; PSD- 27,29%; PNL- 22,51%; PRM - 5,61; EBA- 2.56%

NEAMT: PDL- 41,91%; PSD+PC - 32%; PRM - 8,6%; PNL- 8,5%; EBA- 5,8%

MURES: PDL- 13,22% (19.979 de voturi ); UDMR- 49,31%; PSD- 15,7%; PRM - 8,3%; PNL- 7,9%; EBA - 3,1% (4.711 voturi)


IASI: PD-L 25,27% (35.700 voturi) PSD 37,67%, PNL 17,36% ; PRM 9,34%; EBa 6,36%; (8.996 voturi)

MARAMURES: PDL-29,51 %; PSD+PC - 25,24 %; PNL - 16,51%; UDMR - 9,95 %; PRM- 9,66%; EBA - 5,08%

DOLJ: PDL- 36,56%; PSD+PC - 39,20%; PNL- 10,36%; PRM- 7,78%; EBA 3,09%

BACAU: PDL- 29,15%(39.601 voturi); PSD+PC- 31,88%; PNL- 20,90%; PRM - 9,10%; EBA - 4,68%

BRASOV: PDL- 33,33% (40.070 ); PSD +PC- 22,61%; PNL- 19,53%; UDMR- 10,03%; PRM- 6,94%; EBA- 4,43% (5.333 voturi)

MEHEDINTI: PDL- 35,62%; PSD+PC- 37,08%; PNL - 15,08%, PRM, 7,7%; EBA- 2,5%

OLT: PDL - 31,62 % (49.487 de voturi); PSD+PC - 47,04%; PNL- 11.40%; PRM 6,25%; EBA - 2,18% ( 3.426 voturi)

TELEORMAN: PDL- 22,27% (37.066); PSD+PC- 51,68%; PNL - 18,01%, PRM - 4,63%; EBA- 1,7 (2.831 voturi)

GORJ: PDL- 30,55%; PSD+PC - 34,26%; PNL- 14,49%, PRM, 13,76%,EBA - 4,17%

ARGES : PDL - 26%; PSD+PC- 41,42%; PNL- 12,56%; PRM - 13,66%; EBA- 3,57%

VALCEA: PDL- 25,27%; PSD+PC -39,56; PNL- 19,52%; PRM - 9,30%; EBA- 3,12%

CONSTANTA: PDL - 27,83%; PSD+PC- 34,64%; PNL- 14,11%; EBA - 7,18%;

TULCEA: PDL - 39,1% (17.696 voturi); PSD+PC - 28,8%; PNL - 14,4%; PRM – 8,97%; EBA - 2.443voturi

HUNEDOARA: PDL - 21,73% (22.236 voturi); PSD+PC- 28,56%; PNL 21,19%; PRM - 11,8%; EBA - 7,62 % (7.796 voturi)

BIHOR: PDL- 23,67%; PSD+PC- 18,07%; PNL - 18,65%; UDMR - 27,53%; PRM - 7,38%; EBA- 2,42%

sâmbătă, 6 iunie 2009

7 iunie 2009 trebuie să fie ziua în care românii să dovedească faptul că sunt buni cetăţeni ai Europei, venind la vot în număr mare. Tot pe 7 iunie, românii vor dovedi că sunt patrioţi şi cetăţeni buni ai României (membru cu drepturi depline al UE din ianuarie 2007), vor dovedi că ştiu să aleagă fără ezitare pe cei mai buni 33 de europarlamentari. Anul trecut am ales europarlamentari de un an, am ales europarlamentarii care trebuiau să ne probeze încrederea, acum alegem pe cei care timp de cinci ani vor reprezenta România în cel mai înalt for european. Şi ce altceva am putea alege decât europarlamentari PD-L, singurul partid din România care face parte din cea mai mare familie politică europeană, Partidul Popular European (PPE). La alegerile din 7 iunie, votul acordat candidaţilor PD-L va fi un vot în favoarea intereselor României pentru că poate trimite cel mai mare număr de parlamentari români în cel mai puternic grup european
http://www.informatiadeseverin.ro/ids/arhiva/index.php

Toate postarile de pe ziarul Informatia de Severin,arhiva mai 2009


Un viceprimar European


politice
vineri, 29 mai 2009
Mircea Grosu împlineşte un an de când a fost ales consilier municipal şi ulterior a devenit viceprimar. O perioadă scurtă la capătul căreia poate spune că a construit de la zero un aparat de specialitate menit să aspire fondurile europene necesare dezvoltării municipiului. Chiar dacă a făcut ceea ce alţii nu au reuşit într-un deceniu, Mircea Grosu este modest şi spune că nu e nimic neobişnuit în activitatea sa bogată, că şi-a făcut doar datoria.




Elena Băsescu ia atitudine

politice
miercuri, 27 mai 2009
La fel ca tatăl ei, Elena Băsescu nu îţi poate rămâne indiferentă: fie o iubeşti, fie o urăşti. Cu toate acestea, ne dezarmează înverşunarea unora faţă de fiica cea mică a preşedintelui, de parcă Elena Băsescu ar fi comis vreun păcat de moarte. Să nu fim făţarnici: până şi Hrebenciuc, duşman declarat al preşedintelui Traian Băsescu, re¬cu¬noştea că nu vede nimic nefiresc în candidatura Elenei: a profitat şi profită un partid întreg de pe urma personalităţii preşedintelui Traian Băsescu şi ar fi chiar culmea ca din succesul tatălui să nu aibă de câştigat şi fiica. E adevărat că Elena e încă tânără, are aceeaşi vârstă ca subsemnatul, 28 de ani, prin urmare, conflictul dintre generaţii se ma¬nifestă inevitabil, fiind apostrofaţi să stăm în banca noastră că mai avem multe de învăţat. În tot ceea ce a întreprins, însă, Elena Băsescu a ma¬nifestat o disponibilitate uriaşă de a învăţa, de a se perfecţiona. Dar mai important este faptul că, odată aleasă europarlamentar, Elena Băsescu se va reîntoarce în PD-L, având astfel avantajul de a face parte din cel mai mare grup politic din Parlamentul Europei şi de a-şi promova cu succes iniţiativele. Sunt convins că „eba” – semnul electoral al Elenei Băsescu – nu ne va dezamăgi în Parlamentul European, pentru că ar însemna să se dezamăgească pe ea însăşi. Tinereţea este de partea ei, trebuie doar să-i oferim posibilitatea să îşi pună în practică pregătirea şi carisma personală. Deşi nefiresc în acest context, mult succes, Elena Băsescu!
Elvis Dobrescu
Write comment (0 Comments)


Elena Băsescu are susţinători şi în oraşul nostru

politice
miercuri, 27 mai 2009
Elena Băsescu are susţinători şi în Drobeta-Turnu-Severin! Un grup de tineri îmbrăcaţi în tricouri cu însemnul „eba”au împărţit materiale electorale şi i-au rugat pe severineni să meargă la vot şi să susţină cel mai tânăr candidat pentru Parlamentul European. Primul care a îmbrăcat tricoul cu îndemnul „eba ia atitudine”a fost chiar primarul municipiului, Constantin Gherghe, care speră ca atât fiica cea mică a preşedintelui cât şi Partidul Democrat-Liberal – din care face parte şi el – să fie votaţi de severineni în număr cât mai mare.
Write comment (0 Comments)


"Suntem obligaţi să câştigăm alegerile"

politice
miercuri, 27 mai 2009
Interviu cu Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor
- Doamnă preşedinte, se apropie alegerile europar¬la¬mentare. Ce reprezintă pen¬tru dumneavoastră aces¬te alegeri?






Prin PD-L, România va avea acces deplin în Europa

politice
marţi, 26 mai 2009
După doi ani de la admiterea în Uniunea Europeană, românii trebuie să se bucure de toate drepturile unui cetăţean european.
Write comment (0 Comments)




Preocupări pentru învăţământul mehedinţean

Actualitate
luni, 25 mai 2009
Au fost alături în zi de sărbătoare! Doina Chircu, deputat şi membru în Comisia de învăţământ, şi inspectorul general adjunct, Emil Mirică, au participat la manifestările dedicate Zilelor Liceului Baia de Aramă.
Write comment (0 Comments)








8 milioane de euro pentru alimentarea cu apă

politice
luni, 25 mai 2009
Timp de trei zile, Strehaia a fost în sărbătoare. Zilele Strehăiene au adunat la petrecere şi voie bună sute de localnici, dar şi numeroşi cetăţeni veniţi din tot judeţul. Primarul a profitat de ocazie şi a cerut sprijin pentru rezolvarea unor probleme ale oraşului, cea mai acută fiind problema alimentării cu apă. Echipa PD-L nu a venit, însă, la Strehaia cu mâna goală, ci cu un cadou de 8 milioane de euro: fonduri pentru alimentarea cu apă şi staţie de epurare, obţinute de conducerea judeţului.
Write comment (0 Comments)


„Politica PD-L a fost, este şi va rămâne o politică pentru cetăţeni şi alături de ei!”

politice
luni, 25 mai 2009
- Domnule Marius Bălu, pe 7 iunie au loc alegerile pen¬tru Parlamentul Euro¬pean, alegeri care vin în pli¬nă criză economică. Care es¬te semnificaţia sloganului PD-L: „La bine şi la greu” şi care este cel mai impor¬tant lucru care ar trebui fă¬cut acum?
Write comment (0 Comments)



PD–L ocroteşte familia

politice
vineri, 22 mai 2009
De ce trebuie să alegem PD-L pe 7 iunie, de ce trebuie ca acest partid să trimită cei mai mulţi europarlamentari români la Bruxelles? Sunt două întrebări ale căror răspunsuri se regăsesc în realitatea scenei politice din România. PD-L este alternativa celor mai multe din familiile româneşti, în timp ce PSD şi PNL înţeleg prin familie propriile lor clanuri. Prin PD-L românii pot alege să fie alături de cel mai mare grup de decizie din Parlamentul European şi pot spera ca cea mai mare familie europeană să lucreze eficient pentru România.
Write comment (0 Comments)


Un primar sărbătorit

politice
vineri, 22 mai 2009
Ieri, a fost o zi sfântă şi intens sărbătorită pentru toţi cei care poartă numele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Primarul Constantin Gherghe este unul din cei peste două milioane de români care poartă acest nume, de aceea a fost felicitat de colegi, prieteni, jurnalişti, dar şi de adversarii politici. Felicitările au început să curgă de la primele ore ale dimineţii, în cabinetul de primar şi au continuat la sediul PD-L. Deputaţii Doiniţa Chircu şi Cornel Ghiţă, preşedintele Consiliului Judeţean – Marius Bălu, viceprimarii Mircea Grosu şi Nicolae Paponiu, precum şi cea mai mare parte a consilierilor judeţeni şi municipali i-au urat ieri primarului sănătate, fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, a ţinut, de asemenea, să îi transmită un mesaj de felicitare primarului.
Write comment (0 Comments)






Portret de familie

politice
joi, 21 mai 2009
Nu e uşor să fii politician, dar mai ales viceprimarul unui municipiu reşedinţă de judeţ. Nici să fii implicat în politică şi în cursa pentru alegerile europarlamentare. Nu este uşor să fii implicat în viaţa politică şi administrativă şi să îţi dăruieşti întreaga pricepere şi dragoste concetăţenilor tăi, celor care te-au ales să le conduci destinele şi, în acelaşi timp, să îţi dăruieşti din puţinul timp care îţi mai rămâne o părticică şi familiei. Pentru familia Mircea şi Vali Grosu, toate acestea se îmbină, însă într-o armonie de invidiat. Mircea, Vali şi fiul lor, Vlad, întregesc un minunat tablou de familie.
Write comment (0 Comments)


„Pe 7 iunie, locuitorii din Malovăţ vor vota PD-L"

politice
joi, 21 mai 2009
George Băzăvan este, cu siguranţă, unul din cei mai buni primari ai Mehedinţiului. Acumulând o experinţă vastă în administraţia locală, a reuşit să realizeze foarte multe proiecte pentru comuna sa, în special pentru locuitorii neajutoraţi din Malovăţ. Printre reuşitele sale se numără: alimentarea cu apă a satelor Malovăţ, 23 August şi Colibaşi, construirea Căminului Cultural în Bobaiţa, realizarea iluminatului public în Malovăţ, Bârda, Bobaiţa, Negreşti şi Lazu, betonarea drumului spre Bârda, Colibaşi şi Malovăţ, precum şi finalizarea lucrărilor la bisericile din 23 August şi Negreşti.









Semne ale începutului redresării economice

politice
miercuri, 20 mai 2009
În ciuda predicţiilor catastrofice ale unor analişti şi politicieni, ultimele date ale economiei arată o tendinţă economică încurajatoare. E un început timid care poate fi însă consolidat. Există elemente pozitive certe. Iată câteva exemple:






PD-L, viaţă europeană pentru toţi românii

politice
marţi, 19 mai 2009
Ziua de 7 iunie este o zi importantă pentru noi toţi, ziua în care toate ţările membre ale Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. România trimite în forul european 33 de europarlamentari. Cine vor fi aceştia, asta depinde de noi, de cei care votăm, pentru că europarlamentarii sunt aleşi direct de noi, românii cu drept de vot. Cât de importanţi vor fi aceşti oameni pentru noi în mandatul lor de cinci ani, primul mandat întreg în Parlamentul European pentru România, vedem cu ochii noştri. Nimic din ceea ce se întâmplă azi în ţara noastră nu e străin de deciziile forului european. Acolo se decide tot ceea ce facem, tot ceea ce consumăm, tot ceea ce ne influenţează viaţa, iar cei ce decid pentru noi sunt europarlamentarii. Alegerile europene din 7 iunie sunt alegeri româneşti pentru drepturi europene.
Write comment (0 Comments)


Mircea Grosu – europarlamentarul de care avem nevoie

politice
marţi, 19 mai 2009
Mircea Sevastian Grosu, viceprimarul Severinului, candidează pentru alegerile europarlamentare din acest an, pe lista PD–L. Pentru noi mehedinţenii, atât prezenţa pe lista euro, dar mai ales posibilitatea de a putea alege un om de-al nostru, un specialist al acestor locuri, este o şansă unică. Ştim cu toţii că partidele aleg cu atenţie şi responsabilitate persoanele care întregesc o listă de candidaţi, îi propun pe aceştia votului popular, dar candidaţii aflaţi pe listă pot sau nu pot deveni aleşi cu acte în regulă decât dacă noi toţi îi certificăm prin votul nostru, dat în cunoştinţă de cauză. Este, deci, momentul să alegem un mehedinţean adevărat pentru Parlamentul European, este vremea specialiştilor tineri de talia lui Mircea Grosu.
Write comment (0 Comments)







Conducerea judeţului investeşte real în zona Ponoarele

Eveniment
luni, 18 mai 2009
Ieri, în comuna mehedinţeană Ponoarele, mii de oameni au petrecut în singura pădure de liliac sălbatic din ţara noastră, la o serbare câmpenească de la care nu au lipsit muzica şi dansurile populare, micii şi berea, dar nici campania pentru europarlamentare. Campania în care şi-au încrucişat steagurile, pancardele şi baloanele colorate PD-L, PSD şi PNL a adus democrat-liberalii într-un avantaj deosebit, deoarece în numele lor au vorbit ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, deputatul Doiniţa Chircu şi primarul comunei, Georgică Pătraşcu. Spre deosebire de liberali şi social-democraţi, oamenii PD-L au venit la Ponoarele pentru a vorbi celor prezenţi despre dezvoltare rurală, refacerea infrastructurii şi bani





PD–L ocroteşte familia

politice
vineri, 15 mai 2009
De ce trebuie să alegem PD-L pe 7 iunie, de ce trebuie ca acest partid să trimită cei mai mulţi europarlamentari români la Bruxelles? Sunt două întrebări ale căror răspunsuri se regăsesc în realitatea scenei politice din România. PD-L este alternativa celor mai multe din familiile româneşti, în timp ce PSD şi PNL înţeleg prin familie propriile lor clanuri. Prin PD-L românii pot alege să fie alături de cel mai mare grup de decizie din Parlamentul European şi pot spera ca cea mai mare familie europeană să lucreze eficient pentru România.
Write comment (0 Comments)


Mircea Grosu, european prin excelenţă

politice
vineri, 15 mai 2009
Mircea Grosu, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, este candidatul nostru al mehedinţenilor pentru Parlamentul European. La alegerile din 7 iunie 2009, votând lista PD-L, puteţi trimite la Bruxelles un om care cunoaşte şi aplică performanţa.






Despre PNL şi PSD

politice
joi, 14 mai 2009
Celelalte partide se pricep să ţină departe Europa şi să-i lipsească pe români de câştigurile pe care le aduce prezenţa în Uniunea Europeană. Liberalii şi pesediştii sunt ocupaţi cu îmbrâncirea preşedintelui Băsescu şi, evident, trebuie scuzaţi: fac pârtie pentru partid şi n-au timp de viaţa europeană a românilor. Alte patide se prezintă la alegerile europene pentru că vor să transporte un lot de favoriţi, din România la Bruxelles. PD-L lucrează pentru o Europă cu două benzi: din România la Bruxelles, parlamentari pricepuţi - de la Bruxelles spre România, legi, decizii, fonduri pentru dezvoltarea României. Adică, viaţă europeană pentru toţi românii.
Write comment (0 Comments)


Mircea Grosu scoate „Porţile de Fier“ din uitare

politice
joi, 14 mai 2009
Îţi trebuie curaj, o mască de gaze şi ceva tupeu ca să vezi cum arată, în ziua de azi, clădirea cinematografului Porţile de Fier. Pe dinafară, hai să zicem că se mai vopseşte gardul, dar pe interior, te apucă groaza.
Write comment (0 Comments)






PD-L – la bine şi la greu

politice
miercuri, 13 mai 2009
7 iunie 2009 trebuie să fie ziua în care românii să dovedească faptul că sunt buni cetăţeni ai Europei, venind la vot în număr mare. Tot pe 7 iunie, românii vor dovedi că sunt patrioţi şi cetăţeni buni ai României (membru cu drepturi depline al UE din ianuarie 2007), vor dovedi că ştiu să aleagă fără ezitare pe cei mai buni 33 de europarlamentari. Anul trecut am ales europarlamentari de un an, am ales europarlamentarii care trebuiau să ne probeze încrederea, acum alegem pe cei care timp de cinci ani vor reprezenta România în cel mai înalt for european. Şi ce altceva am putea alege decât europarlamentari PD-L, singurul partid din România care face parte din cea mai mare familie politică europeană, Partidul Popular European (PPE). La alegerile din 7 iunie, votul acordat candidaţilor PD-L va fi un vot în favoarea intereselor României pentru că poate trimite cel mai mare număr de parlamentari români în cel mai puternic grup european.
Write comment (0 Comments)


Mircea Grosu – o şansă pentru Mehedinţi

politice
miercuri, 13 mai 2009
Viceprimarul Severinului, Mircea Sevastian Grosu, poate fi omul care să reprezinte România, dar mai ales judeţul Mehedinţi, în Parlamentul European. Trebuie doar ca noi să avem încredere în cel care a înscris municipalitatea pe orbita fondurilor europene pentru dezvoltare şi să dăm o şansă unui om al acestor timpuri, unul ambiţios, întreprinzător şi eficient: Mircea Grosu. La 7 iunie, specialistul în fonduri europene de la Primăria Severin vine în faţa noastră, a mehedinţenilor, pentru un vot de încredere, un vot pentru ca un mehedinţean să ne reprezinte acolo, în inima Europei, la masa unde se decide şi se împarte totul!
Write comment (0 Comments)


Pensia socială minimă garantată

politice
miercuri, 13 mai 2009
Ieri, 12.05.2009, Camera De¬pu¬taţilor din cadrul Parlamentului Ro¬mâniei a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei so¬ciale minime garantate.
Write comment (0 Comments)







PD-L, singurul specialist european al României

politice
marţi, 12 mai 2009
Ziua de 7 iunie este o zi importantă pentru noi toţi, ziua în care toate ţările membre ale Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. România trimite în forul european 33 de europarlamentari. Cine vor fi aceştia, asta depinde de noi, de cei care votăm, pentru că europarlamentarii sunt aleşi direct de noi, românii cu drept de vot. Cât de importanţi vor fi aceşti oameni pentru noi în mandatul lor de cinci ani, primul mandat întreg în Parlamentul European pentru România, vedem cu ochii noştri. Nimic din ceea ce se întâmplă azi în ţara noastră nu e străin de deciziile forului european. Acolo se decide tot ceea ce facem, tot ceea ce consumăm, tot ceea ce ne influenţează viaţa, iar cei ce decid pentru noi sunt europarlamentarii. Alegerile europene din 7 iunie sunt alegeri româneşti pentru drepturi europene.
Write comment (0 Comments)


Mircea Grosu, expertul fondurilor europene

politice
marţi, 12 mai 2009
Din iunie 2008, este viceprimar al Severinului. Are 41 de ani şi multă ambiţie. Jovial, deschis şi cu prestanţă, îţi inspiră de la prima vedere un aer european. Şi-a pus în minte să dezvolte municipiul cheltuind enormele resurse de fonduri europene, pe care încă din prima zi a ştiut cu mare precizie unde şi cum să le caute. Mircea Sevastian Grosu este, în adevăratul sens al cuvântului, un viceprimar european, viceprimarul unui municipiu reşedinţă de judeţ din marea familie a statelor europene. La 7 iunie, specialistul în fonduri europene de la cârma Primăriei Severin vine în faţa noastră, a mehedinţenilor, pentru un vot de încredere, un vot pentru ca un mehedinţean să ne reprezinte acolo în inima Europei, la masa unde se decide totul!
Write comment (0 Comments)